2010. július 31., szombat

Másik mackó


Nagyon érdekes fonalból készült ez a maci. Eredetileg mamuszok készítésére ajánlották, mert mosásra filcesedik. És tényleg.
(Többet nálam.)

2010. július 30., péntek

Mackó


Az itt talált leírás alapján készült. Az én mackóm megfelelő mennyiségű tömőanyag hiányában kissé sovánka lett. De így is nagy sikert aratott és már további kettőre rendelkezem megrendeléssel.:) Így lesz alkalmam finomítani rajta: a jobb füle valahogy kisebb lett, mint a bal; és legközelebb puhább fonalat is választok, hogy ölelgethetősebb legyen.

2010. július 29., csütörtök

Harom reteges szoknya!

Eloszor egy muszalas fonalbol kezdtem el ezt a szoknyat, de gyorsan rajottem hogy az nem lesz valami ugyes kivitelezes, mert minden leulesnel csak nyulni fog. Igy gyongyfonalbol keszult el, es egy kicsit nagyobb tuvel mint kellett volna, hogy legyen mozgasa. Nagyon jo az esese es kenyelmes viselet lett. Ez is az egyik kedvenceim koze tartozik, es szinten koppintottam  a szomszedasszonyom szoknyajarol csak az sotetkek! :))



 . Az elso ket reteg nem er fel egeszen a derekig, osszesen ket kis csikocska amit egy pamut beles aljara varrtam ra.




Ez a felso resze amit itt lehet roviditeni is es hosszitani is, kinek hogy tetszik. nagyon egyszeru minta, ha kinagyitjatok konnyen leolvashato, nagyon halados. (egy kattintas kinagyitja, es meg egy kattintas egesz kozelre hozza)


 


 Ez a kesz darab! A derekaba lancszembol keszult kis ovet fuztem a ket veget egy egy  viraggal diszitettem.

2010. július 28., szerda

A legyező megdicsőülése :)

Ezt találtam az egyik kedvenc blogomban! :)

2010. július 27., kedd

Legyezők, még mindig...

Nos, íme itt az én könyvjelzőm.

Elkészült, tán még szépnek is mondható, de én balga a készítés közben, egyszercsak rálikkeltem Teresa oly sokat emlegetett horgolós videóira, és arra a következtetésre jutottam, hogy én valahogy teljesen másképp horgolok, mint ő. Ez létezik?
Mármint lehetséges, hogy nem úgy csinálom, ahogy kéne, és mégis kisül belőle valami hasonló? Olyan, mintha amikor áthúzom a fonalat a szemeken, kellene még egyet hurkolni rajta, valahogy hátulról belekapni a tűvel, én meg csak szimplán belehurkolom és áthúzom.
Szerintetek jó ez így?
Ha rá lehet nagyítani, nézzétek meg legyetek kedvesek, hogy olyan-e minden szem, mint a nagykönyvben, jó?
A másik dolog, amit észrevettem, hogy minden második legyező különbözik picit, vagyis ugyanolyan, de csak ha megfordítom. Elvileg a színe és a hátoldala különböző a horgolásnak, vagy csak nekem különböző? Arra gondolok, hogyha jól megnézitek, a bal oldali legyezők pikóin vannak szép nagy, hosszú hurkok, amik a jobboldalon nincsenek (csak jobboldali hátoldalán).

Hú, remélem értitek mit kérdezek, mert elég bonyolult ezt így leírni....

2010. július 26., hétfő

Ihlet



Megihletett a legyezős könyvjelző mintája, és nyomban 
készítettem ez alapján egy pár fülbevalót és


horgolt madár

ez az első, önálló kalandozásom a horgolótűvel. Nagyon szerettem volna egy madarat az akvárium mögötti makramézott falvédőre. És addíg próbálkoztam, amíg ez az eredmény született:



kicsit szögletes, főleg a faág amin ül, de nekem tetszik... nektek?

több apróságot is horgoltam mellé, illetve egy varrt tárolóra, de mivel tényleg csak apróságok, ezért csak a blogomra tettem fel...

2010. július 23., péntek

Szappantartók


Mondom én, hogy rácuppantam valamira. Most a zsinegre. ;-)
Az egyik kör alapú, de úgy nem lett szép az alakja, a másik 5 láncszemre épül, az szép ovális.
Valamint az egyiknek rövidpálca a pereme, de gyengébb, a másiknak félpálca, és az szépen tart.

Együttes

Horgolgatok én, csak ritkán akad, amit érdemesnek tartok feltenni ide. Nem azért, mert rosszak, hanem mert pl. ebből az Elina féle sapiból ez már a harmadik amit elkészítettem. Ezúttal boleró is készült hozzá ugyanazzal a virágmintával. A minta egy kicsit összecsúszik, nyilván mert itt nem körbe horgoltam, hanem oda-vissza.


Boleróból is ez már a második, tanultam az első hibáiból, de úgy tűnik, még nem eleget :\



Egyúttal szeretném jelezni, hogy szerintem megértem a 3-mas csoportba való bejutásra :)

2010. július 20., kedd

Legyezős könyvjelző

Amerikai leírás

Kb. 12cm cérnát hagyva az elején, 8 láncszemből gyűrűt készítünk, összekapcsoljuk hamispálcával (kúszószemmel)


Első legyező
1. sor: a gyűrűbe 1rövidpálca, 2láncszem, mely az első egyráhajtásos pálcának számít; 13 egyráhajtásos pálca (össz 14) Fordít!
2.sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca az első sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Fordít!
3. sor: a 2. sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk a 2. sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ugyebár ez nem valódi pálca volt, hanem kezdő)


Második legyező
4. sor: az 5 láncszemből álló hézagba 1rövidpálca, 2 láncszem, mely első egyráhajtásosnak számít, majd 13 egyráhajtásos pálca (azaz össz. 14). Majd a pikóhoz érve az elsőt átugorjuk és a 2. láncszemközébe 1 rövidpálca. Fordít!
5. sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca a negyedik sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Fordít!
6. sor: (mint 3. sor) az 5. sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk az előző sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ezzel kész a második legyező) Fordít!


Harmadik legyező
7. sor: (mint 4. sor) az 5 láncszemből álló hézagba 1rövidpálca, 2 láncszem, mely első egyráhajtásosnak számít, majd 13 egyráhajtásos pálca (azaz össz. 14). Majd a pikóhoz érve az elsőt átugorjuk és a 2. láncszemközébe 1 rövidpálca. Fordít!
8. sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca a 7.sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Mielőtt megfordítjuk kapcsoljuk ezt a legyezőt az első legyező harmadik sorának 7. pikójához egy rövidpálcával. (vagyis balról a 7., jobbról a 4. pikóhoz) Fordít!
9. sor: (mint 3. sor) az előző sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk az előző sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ezzel kész a harmadik legyező) Fordít!

Folytassuk, amíg 8 legyező lesz.

Az utolsó sorban mind a 13 láncszemközbe készítünk pikót, majd rögzítjük rövidpálcával a 6. legyező 3. sorának 7. pikójához. (balról 7., jobbról 4.) Vágjuk el és dolgozzuk el a cérnát!

A rojt készítéséhez vágjunk 5 db 12 cm hosszú cérnát. !!!(sztem ez hülyeség. 5 db 24 centit kell vágni, mert félbehajtva az lesz 12, a fotók szerint is úgy tűnik) Hajtsuk félbe és húzzuk át a könyvjelző kezdő gyűrűjén a kezdő szállal együtt. (úgy, hogy áthúzod a hurkot, majd azon áthúzod a szálakat)

Ezután keményítőt fújhatsz rá és kivasalhatod. (Nekem így is elég masszívak)

2010. július 19., hétfő

Hinta

Nagyfiaim alatt eltört a kiscsaj hintája. Bár javítgattuk, nem tökéletes, ezért kínomban oldalfalat horgoltam a fiúk hintájának, hogy azt meg a kiscsaj ülhesse szét.(De azért ők is beleférnek.)
A hintában pedig Teresa-s sütikék vannak, éppen most készültek, még melegek.

Fonalak pamutból, bambuszból

Ajánlhatok nektek fonalakat? Horgoláshoz is nagyon jók!



Részleteket a gombolyító-blogon és a Kötőtű.hu-n olvashattok.

2010. július 18., vasárnap

Bohóc

Régi tervem, hogy ne csak 10 centis dolgokat készítsek, de eddig valahogy mégsem sikerült megvalósítani. Robi bohóc 35 centi :o)) Közelebbi ismeretséget a blogomon lehet kötni vele.
http://horgolok.blogspot.com/
Mindenkit szeretettel vár. Látszik is a kéztartásán. :o)

Horgolt vállkendő





Elkészültem én is egy hete a vállkendőmmel, de csak most jutottam el oda, hogy fel is töltsem. :) Egyszerű nagyimintával készült, a szélét pikóval díszítettem. Össze is lehet kötni, de nekem sokkal jobban tetszik egy brossal összefogva. :P

Az elsők

Tegnap nyitottam boltot a meskán, és ezt a két neszeszert és pénztárcát töltöm fel elsőként, mint nyitó termékek. Lesz ám más is a horgolt portékákon kívül. De majd még csak a jövő héten indítom be igazán az "üzletet".:D Egész jól sikerültek, bár a kék neszit is valami tengermotívummal akartam eredetileg díszíteni, de ez sajna nem jött össze végül, így maradt a masni, de így is egész csinos lett. Hát kíváncsi leszek, hogy kinek s mikor nyeri el végérvényesen a tetszését.:)

Vetélkedő - eredményhirdetés!!!!!

Már biztos mindenki nagyon várta, hogy megtudja ki nyerte a vetélkedőt. :) Ééééééssss végre itt is van, akiknek gratulálhatunk:

1. Elina

2. Karina

3. Aniko66


Szívből gratulálok/gratulálunk, és nagyon köszönjük mégegyszer a munkátokat!

Persze az összes résztvevőt gratuláció illeti meg, aki akár egy fordulón is részt vett. Köszönet azoknak is, akik a szavazataikkal segítették a versenyt. :)

Hm, most biztosan azt gondoljátok, hogy ennyi volt az egész? Bár az elismerés is valami. De nem csak ennyi ám. :))) Krisztával mindketten készültünk ajándékokkal is. Remélem tetszeni fognak nektek és hasznosak is lesznek. Mutatom is.
Kriszta ezt a szettet készítette nektek (persze külön-külön mindhárman kaptok egy ilyet, nem közösen :) ) :
Fekete-fehér szett, horgolt, fülbevaló, nyaklánc, karkötő.
Én pedig horgolótű tartókat készítettem (igaz, hogy ez nem horgolt, de talán strapabíróbb varrva, mint horgolva, és színesebb is) :

3 különböző színű készült, hogy lehessen választani. Arra gondoltam, hogy először Elina választhat, mint 1. helyezett, majd Karina, utána Aniko66 (boccs, te már így nem tudsz választani, de talán nem baj). Ha ez persze így megfelel nektek is.

Csak, hogy jobban lássátok, hogy milyen is, egy kis leírás hozzá: 10 horgolótű fér bele. Különböző méretű helyek vannak, a különböző vastagságú tűknek. Vatelinnel béleltem, hogy jobban védjen, és össze lehet csavarni, hogy kisebb helyen elférjen.

Ezenkívül kaptok még egy oklevelet. De ilyet mindenki kap, aki részt vett a versenyben, hogy maradjon emlék a vetélkedőről.

2010. július 17., szombat

Még könyvjelzők


Sejtettem már az elején, hogy nem tudom abbahagyni ezt a szép mintát. Próbálgattam különböző vastagságú gyöngyfonalakat és horgolófonalakat, így az örömszülőknek is jut, sőt még nekem is marad. De melyik kettő legyen párban számukra?

2010. július 16., péntek

Egy vállkendő születésének képei

A múlt héten megmutattam pár új horgolmányomat, köztük egy vállkendőt. Lívi kérte, hogy mutassam meg lépésről lépésre, hogyan kezdtem el a kendőt, hol szaporítottam, hogy ilyen háromszög alakot kaptam.
Sajnos nincs itthon több merino gyapjú fonalam, úgyhogy Cataniával horgoltam ezt a próbadarabot. A képeken is látszik, hogy túl vastag ehhez a mintához, de talán jobban is látszik rajta a lényeg, hogy hogyan is készült a kendőm?


3 láncszemet horgolunk, majd egy körré kapcsoljuk össze őket.


2 láncszemet horgolunk (az első egyráhajtásos pálca helyett), majd 5 egyráhajtásos pálca következik.


Megfordítjuk a horgolást (másik irányba haladunk) és ismét 2 láncszemet készítünk. Az előző sor utolsó két egyráhajtásos pálcája közé 2 egyráhajtásos pálcát horgolunk.


Most az előző sor 3. és 4. egyráhajtásos pálcája közé horgolunk 1 egyráhajtásos pálcát. Az előző sor két középső pálcája közé 4 egyráhajtásos pálcát készítünk, majd 1 egyráhajtásos jön, végül az utolsó közbe 3 egyráhajtásos pálca.


Lényegében a kendő 2 végén 3 pálcát készítünk, középen 4-et, közöttük pedig nincs szaporítás. Minden sor végén megfordítjuk a munkadarabot és így oda-vissza haladunk.


Így készítünk még egy sort...


... majd még egyet, és még egyet, amíg akkora nem lesz a kendőnk, mint amekkorát szeretnénk :) A végén lehet még cifrázni: jöhetnek a fodrok, rojtok, bojtok, csipkék, gyöngyök, flitterek vérmérséklet és ízlés szerint...

Remélem, érthető lett a leírás. Jó munkát a kendőhöz, hiszen jön még hűvös idő :)

2010. július 15., csütörtök

Segítséget kérek!

Szeretnék horgolni barátnőm hamarosan születő kislányának Catania fonalból egy kiscipőcskét. Valami kis csinos, pántos, Mary Jane-szerű lábbelire gondoltam, de nemigen tudtam ügyesen rákeresni, így nem nagyon találtam ilyen leírásokat.
Ilyesmire gondolok, mint ez, vagy ez...
Ha valaki tud ilyen linket, léci ossza meg velem!

ezt a videót találtam, de jobban tudnék használni egy kinyomtatható leírást, mert a videón hallott szöveg alapján nem boldogulok (ha esetleg valaki a videós mintát leírja, az is jó lenne). Másrészt úgy látom, hogy ez egy vastagabb fonal, lehet, hogy Cataniaból túl kicsi lenne?

Köszi előre is!

2010. július 14., szerda

könyvjelzők

Ifjú párnak készült utóajándék. A bordóban még nem vagyok biztos. lehet, h. készítek egy sötétzöldet is. Az férfiasabb.? Az ötlet crochetroo-é.

Angyalka





Elkészült !

2010. július 12., hétfő

Fejkendő

Ezt készítettem lopott időmben az 5. fordulóra. Nagyítható. 13 háromszög, rádolgozva a régen batikolt kendőre és kispálcákkal, majd ráköltéssel körbeszegve, hogy elég masszív legyen.



A kiscsaj nem tűnt együttműködőnek, ezért
kisbátyó vállalta a pózolást.

A verseny utolsó fordulója

Az utolsó fordulóba a feladat egy elore megadott háromszog mintából meghorgolni valamit. Hát nekem három dolog jutott eszembe...fulbevaló, kéz dísz és bikini. Végul mindet meghorgoltam de csak a bikinivel versenyzek.



és a fulbevaló...