2010. november 30., kedd

2010. november 29., hétfő

Ablakdísz horgolós játék - képekben

Ezen a játékon 6 versenyző munkája érkezett be, mind különleges, és igazi dísze a karácsonyt váró ablakoknak. Köszönjük a munkátokat!
Nektek melyik tetszik legjobban? Szavazni a szokásos módon lehet, dec-4-ig.



1.

2.

3.

4.

5.

 6.

Fejrezokni-fiúsapi


A nagy mennyiségben bevásárolt zoknifonalam 2 szállal összefogva masszív, fiús színű sapivá alakítható;-)
Túlnyomórészt relief-pálcák, 3-asával előre ill. hátra öltve, így olyan négyzethálós hatást nyújt.
Ez a fajta öltés dupla vastaggá teszi a horgolást.
Képzeljétek, több, mint 10 dkg fonalat evett meg. Hmmm.

NNNA!, és már el is veszítette a nagylegény. Ilyenkor tényleg van értelme a munkámnak:-(


Annyi minden el van kezdve, de képet egyszerűen nem tudok hozni, mert semmit nem fejeztem be. Ajjajj. Igyekszem.

Hóemberkék

Kislányom sulijában Luca napon vásár szokott lenni.Tavaly viszonylag készületlenül ért minket a dolog.Idén viszont már előre dolgozom.A gyermek majd papírdíszeket készít.
Én ezekkel a hóemberkékkel készültem,meg néhány csengő,és angyalka is gazdára vár már,de ők még épp keményítés alatt állnak.

2010. november 26., péntek

Játék hosszabbítás!

Örömmel értesítelek Benneteket, hogy a horgolt ablakdíszes játék beküldési/jelentkezési határidejét pár nappal meghosszabbítottuk, így aki idő hiányában nem tudta kivitelezni az alkotását nyugodtan tud még hétvégén jelentkezni. Szeretettel várjuk!

Új jelentkezési határidő: 2010. november 28.

2010. november 25., csütörtök

Sapka kiscicáknak

Mivel gyermekem a cicakorszakát éli, ezért milyen más sapkát is horgolhattam volna neki?! :)

ReKreáció - Cicasapka előlről
ReKreáció - Cicasapka hátulról
ReKreáció - http://kreacio.blogspot.com

Horgolt gyümölcsök-zöldségek

Sziasztok:)

Robin fiamnak a boltos játékhoz készítem ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket.
Leírás nincs róluk, mivel saját kútfőből követtem el őket, és nem jegyeztem fel hogy csináltam.

Ezek készültek mostanában:

Tervben van még jónéhány, hogy bővítsük a kínálatot, valamint süteményekkel is megpróbálkozom, igaz, azokat nem biztos hogy horgolom.

2010. november 23., kedd

Horgolt ajándékok

Legutóbb unokahuginak a névnapjára ezeket követtem el. :) A sapi olyan 2 in 1 elgondolásban készült, szimultán mód. Ha jön a napsütés, akkor a fülecskék lebonthatóak, s máris kész a tavaszi/nyári kalapocska. A hajpánt pedig egy kis horgolt csipkevirág egy pillangóval. A kalapos a lánykám, mint beugró modell. A hajpántos kislány volt a megajándékozott.
ReKreáció - Horgolt ajándékokReKreáció - http://kreacio.blogspot.com

2010. november 20., szombat

A juhásznak jól van dolga...

Éppen most készült, meglepetésnek:



További képek ITT! :)

Vadkonkoly

2010. november 19., péntek

Minden napra egy horgolás

.. advent idején. :) Vagyis egy horgolós adventi kalendárium, amit a figyelmetekbe szeretnék ajánlani, hátha örültök neki és hasznát veszitek.

Sok-sok ingyen minta, a Fonalshop webáruház adventi kalendáriumában.
Van közöttük egyszerűbb, maradék fonalakból készülő, vannak bonyolultabbak, fonaligényesebbek is. Vannak gyerekeknek,  férfiaknak való ötletek/minták, még kutyusoknak valók is. (Igaz, hogy még nincs advent, de a tapasztalat aztmutatja, hogy a karácsonyi készülődést nem lehet elég korán kezdeni. :) )

Érdemes benézni, mert minden nap egy újabb minta kerül feltöltésre.

2010. november 18., csütörtök

Közös takarónk: kész!

Kedves barátaim!
Elkészült a közös takarónk, melynek darabkáit a fejlécben is láthatjátok. Bocsánat, hogy ilyen sokáig ültem rajta. Viszont azt kell mondjam, hogy gyönyörű lett. Sokat segített Czeglédiné Kata ismerősöm, nélküle nem ment volna.
A fényképezése nem volt egyszerű, hogy minden blokk jól látszódjék, végül 3 képet ragasztottam össze, de elsőre megteszi, talán Mikus Kata készít majd róla szebbet is :)



A takaró történetét linkekkel összeszedtem egy bejegyzésben a blogomon. Ha nem bánjátok, megkérlek benneteket, hogy kattintsatok oda át, mert kicsit hosszú.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki benne volt és akik megnézik.
Az Első Lépések Kora Gyermekkori Intervenciós Alapítvány nevében is,
Karina

2010. november 17., szerda

Megérkezett

Sziasztok!

Tegnap megérkeztek a nyakmelegítős játék nyeremény fonalai.Csodaszépek!Mégegyszer köszönöm!Aztán mutatnék még pár képet-ha nem bánjátok :)-,hogy miket is készítettem mostanság.A második fotó egy sál részlete(méret:160x20cm).Az alsó képen pedig a táskámat láthatjátok.
További szép napot kívánok mindenkinek!
Üdv:Zsu

2010. november 16., kedd

Pót sorsolás - nyertesek

Itt is közzé szeretném tenni a nyakmelegítős pót sorsolás nyerteseit, hogy velük együtt örüljünk.

Karina nyerte a 2x 50 gr Lana Naturale Inca fonalat (50% alpaka, 50% gyapjú). Gratulálok! Biztosan ebből is valami különlegeset fogsz készíteni. :)

A 3 db Amelie nyertesei: Fxtina, Jutka, Rojalka. Gratulálok nektek is!

A sorsolás lebonyolítását és  ajándékokat pedig köszönjük a Fonalshop webáruháznak.

Téli sapka

Mostani sapkáját kezdi kinőni Kishercegem,így horgolótűt ragadtam,és alkottam Neki egy sapit. Nagyon izgultam a méret miatt,mert általában túl nagyot csinálok,és hát most az idei télre szeretnék Neki egyet,nem pedig a jövő évire. :) 
A mintát magam kreáltam úgy,h volt a fejemben egy minta,azt sem tudom,h mi a neve,de nagyon tetszett,és próbáltam kitalálni,hogyan is készül. Aztán szurkáltam a tűt ide-oda,végül sikeredett! 
Barkáék fonalát használtam hozzá,a Mandarin névre hallgatót,és abból is a Medve Mama és a Patak  voltak a kiválasztottak. Összesen kábé 3 gombócot használtam el. Eszméletlenül puha ez a fonal,vastag is,ezáltal olyan meleg a sapka,mint a kályha!! :) Viszont azért küszködtem munka közben,mert eléggé csúszkálós,jobban oda kellett figyelni. De nagyon megérte! :)
Kicsimet nem egyszerű fotózni,most éppen pislogás közben kaptam el,de a sapi viszont jól látszódik. :)

2010. november 15., hétfő

Segítség kérés


Sziasztok!

Nem szoktam nagyon segítséget kérni, mert általában megoldom mindig valahogy a minták olvasását, de ezúttal jó nagy fába vágtam a fejszém. Találtam egy nagyon szép horgolt felsőt, amit elkészítenék magamnak, meg barátnőmnek, de már az első lépésnél elakadtam, pedig tudok angolul, de esküszöm nem értem...néztem a mintát, hátha rájövök...semmi...ha esetleg valaki, aki nagyon ráér és neki is tetszik a minta igazán hálás lennék ha elmagyarázná, hogy mit hova kell horgolni :) Ha rajz lenne helyette azt sem bánnám :) !!!

ezen a linken megtaláljátok a felsőt :


előre is köszönöm:

Barbi / Mephaela


A minta amit kaptam pedig itt :

Köszönöm a segítséget!

Kesztyűs kézzel



Barátnőm születésnapjára horgoltam ezt a kesztyűt, na nem azért hogy melengesse a kezét a hideg időben, hanem, hogy fürödjön vele. Spárgából készült és került bele szappan, fürdősó és ajakbalzsam, mind bio termék.
Ja, és ha tetszett a nyakmelegítőm, a játékban a 15.,akkor megnyerhetitek nálam.

Tuniszi horgolás tapasztalatok

A tuniszi horgolásról eddig nem sok szó esett itt a blogban, pedig ez is egy érdekes, látványos és főleg haladós technika. Láttam, hogy sokan részt vettetek Gabella játékában. :o) A Symphony Wood horgolótűkből nekem gyakorlatilag mostanra minden kapható méretből akad, annyira beleszerettem. És hát talán segít egy kicsit a nyertesnek is a nyeremény kiválasztásában, ha leírom a tapasztalataimat.

Nemrégiben érkeztek meg a tuniszi horgolótűim is. Eredetileg nem voltam benne biztos, hogy ki akarom próbálni ezt a technikát is, de már régen fájt a fogam a tűkre és végül is úgy voltam vele, hogy legfeljebb sima horgolótűnek használom. Olyan vagyok, mint a gyerekek: Összegyűjtöm mindet! ;o)

Aztán megjöttek, kiderült, hogy a "libafos" színű fonalat sapkának nem hordaná a fiam, de egy sálat végül is "talaaan" (ami furcsa hangsúllyal ejtett talánt jelent). És - és - és akkor én kitaláltam, hogy mégis és most rögtön eljött a tuniszi kísérletek ideje, lebontottam a sapkát és belekezdtem egy sálba.

1. kép: Első próbálkozás. Minden előtanulmány nélkül nekiálltam egy láncszemsorra tuniszi horgolást gyártani. Az első problémámat, a "hova tűnik minden sorban egy szem" kérdést úgy próbáltam rendezni, hogy minden sorban az első - általam hibásan szemnek vélt vízszintes - fonal alá is öltöttem, illetve minden körben készítettem egy láncszemet fordulószemnek. Hát nem így kell. Mint az alábbi példa is mutatja, így egy klassz ferde sálat horgolhattam volna. Ezért ezt lebontottam és Gugli baráttól kértem segítséget.
 

2. kép: A segítség meg is érkezett, de mindjárt variálni is akartam, így készült a baloldali - színéről kötésnek álcázott - tuniszi horgolás, ami egy kicsit merevebbre sikerült és pöndörödik - mert ahogy eddig is tudtam - szorosan horgolok. Mivel ez az ál-kötött sál túl vastag vagy mély vagy milyen, tehát nem a szélessége és nem a hossza a gond, hanem a "lapossága" túl sok egy sáléhoz, de schanz-gallérnak pont jó lenne, ezért visszatértem a normál módba, ami jobboldalt látszik. A tuniszi horgolás lényege, hogy a megfelelő hosszúságú láncszemsorban (+ 1 szem) végig felszedünk egy-egy ráhajtást. Ez egyébként egy kötésnek is lehetne még a kezdete, ha nem horgolótűn volna. Aztán visszafelé haladva az első szemen egyszer húzzuk át a hurkot, és a többin az utolsóig kettesével horgoljuk le. A második sorban az első függőleges fonal alá toljuk a tűt, mintha előre domborodó reliefpálcát akarnánk készíteni, tehát jobbról-balra a szál mögött toljuk át a tűt és felhúzunk egy hurkot, aztán a következőn a sor végéig és ott az előző sorban lévő egymagában lehurkolt szélszembe is készítünk egy hurkot, így nem vész el egy-egy szem soronként. Bonyolultnak hangzik, igaz? Na, majd mindjárt mutatom külön képeken!
 

Az ál-kötött változat is így készül, csak akkor a függőleges szál mögött keresztül is szúrjuk a horgolást és úgy húzzuk hátulról ki a hurkot. Majd belinkelem a videókat is később a bejegyzés végére.

3. kép: És íme közelről. Hátha itt látszik, amiről az előbb hadováltam.
 

Készítettem pár képet is, mert az előbbi magyarázatom kicsit komplikált volt, leginkább talán csak azok értették meg, akik maguk is próbálták a tuniszi horgolást. :o) Vagy ők sem. És hát gondolok azokra is, akiknek nincs kedvük/idejük videókat nézegetni, de kíváncsiak a tapasztalataimra.

4. kép: A "sima" tuniszi horgolás esetén - és ez a legegyszerűbb minta - a második sortól a horgolótűt fordulószem készítése nélkül egyenesen az elöl kialakuló függőleges szál mögé kell beszúrni. Így, ahogy a képen is látható. Azért írtam a múltkor, hogy előre domborodó reliefpálca, mert a sima horgolás esetén azt készítjük így, csak akkor a teljes pálca mögé vezetjük be így a horgolótűt. De a tuniszi horgolásnak ennél a mintájánál csak a hurok egyetlen szála mögé.

5. kép: Aztán felhúzunk egy hurkot, így. A huroknak könnyen kell mozognia, csúszkálnia a horgolótűn, nem szabad szorosra húzni, kivéve ha valamilyen okból palacsintaszerűen feltekeredő darabot akarunk horgolni. :o) Vagy éppen palacsintát. És akkor nem nyavalyoghat a család, hogy mikor lesz újra palacsinta, mert amíg ez a horgolt el nem fogy, nem lesz. :o)

6. kép: A következő képen is a fentieket láthatjuk.

7. kép: Meg ezen is - hiába jól belejöttem a fényképezésbe.

8. kép: Már a harmadik szemnél járunk. Az egész soron így kell végighaladni és a szemeket végig felhúzni a tűre.

9. kép: Ez a kötött hatású tuniszi horgolás szemének készítése. Mivel az első mintadarabot már lebontottam és belehorgoltam a készülő sálba, ezért csak megmutatom pár hurkon keresztül, hogy mi a különbség. Ennél a szemnél ugyanis a két (elülső és hátulsó) szál közé dugjuk be a horgolótűnket, mégpedig úgy, hogy a munka hátulján ki is bukkanjon. Innen fogjuk felhúzni a hurkot.

10. kép: Már húzom is.

11. kép: Ez elég rondán sikerült. A harmadik szemet hurkolom éppen, csak a második úgy néz ki, mintha oda is bedugtam volna a horgolótűt. Pedig az már a kész második hurok.

12. kép: Ezen a képen jól látszik, hogy az előző sor függőleges vonalkás mintájával ellentétben a szemek pogácsaszerűen kifordulnak és megtévesztésig hasonlítanak a sima kötésre (vagy a fordítottéra?). De ennél többet nem készítettem, úgyis csak le kell bontanom. Egyébként a visszája is hasonlít a fordított kötésre (vagy a simáéra?). A második képen egymás mellett is megtekinthető a kétféle tuniszi minta színe közötti különbség.

13. kép: Itt némi kavarodás van a képek sorrendjében, de lehet, hogy azért, mert lebontottam a "sima kötés" részt és újra a legegyszerűbb módon folytatom a sálat.

14. kép: El is értem a sor végére. Egyébként rémesen haladós munka, alig győzöm betoldani az újabb gombócokat. :o) A vége csak azért érdekes, mert eleinte ezt is rossz helyre szúrtam és kicsit rücskös lett az oldala. De valójában az utolsó egyenes szál alá kell ölteni, ami pont a munka szélére esik, és ott felhúzni a fonalat.

15. kép: Tehát ide kell beszúrni és hurkot húzni.

16. kép: Így ni!

17. kép: Itt jön a trükk. A visszafele haladó sorban az első szemet magában kell lehorgolni, tehát csak egy hurkon húzzuk át a fonalat, mint az az alábbi képen is látható. Ez azért fontos, mert enélkül minden sorban elvesztenénk egy szemet és a 20 szemmel kezdett sálunk húsz sor alatt befejeződne. :o)

18. kép: Majd a sor összes többi szemét kettesével lehorgolva fejezzük be.

19. kép: Itt szemléletesen látszik, hogy az első két szemet (vagyis pontosabban a második és harmadik szemet együtt) lehorgoltam.

20. kép: Itt látszik, hogy hogyan haladok kettesével tovább a soron.

21. kép: És íme kész a visszafele haladó sor is. Kezdhetjük elölről az odafele haladó sort. Fordulószemet NEM készítünk, mert az szaporítaná a sort és különben is ferdévé változna az egyenes szélünk (ld. a kettővel ezelőtti bejegyzést). Egyébként az annyira jópofán nézett ki, hogy fontolgatom, hogy vékonyabb és puhább fonallal magamnak készítek egy ilyen "elrontott" sálat, brahiból.
A képen egyébként a munkám színe és jobb széle is jól látszik, hogy milyen szép szabályos láncszemsornak tűnik.

22. kép: A bal szélen viszont a láncszem "hátuljának" megfelelő magányos szál fog látszani.

A kész sálat még tisztázás előtt elkobozta a fiam, és hordta. Aztán visszaszereztem és szépen eldolgoztam a szálakat. Már ki is mostuk, úgy kicsit puhább lett és változatlanul Fiam-12 kedvence, sose felejti el felvenni az iskolába. Ami azért nagy szó, mert tavaly télen nagy cirkuszok voltak köztünk a sapka és sálhordás témában. :o)

Végeredményben nem tudom, hogy ki találta fel a tuniszi horgolást, de ennek is - mint minden másnak - megvannak a maga trükkjei és fogásai. Ha viszont ráérzünk, akkor valóban egy nagyon egyszerű és tetszetős horgolást sajátítunk el. És a Symphony Wood tuniszi horgolótűben az a jó, hogy nagyon hosszú darabokat is tudunk a különböző hosszúságú damiloknak köszönhetően horgolni.

A kötött hatású tuniszi minta egyébként nagyon merev és vastag végeredményt ad, teljesen el tudom képzelni, hogy alkalmas falvédőnek vagy faliképnek extra rudas merevítés nélkül is. Lehet, hogy készítek is egyet, amit makraméhorgolással díszítek. Ha már kibővítettem a hobbimat, akkor kipróbálok mindent, amit horgolótűvel lehet készíteni.

Itt a tuniszi horgolásvideó, amit először néztem meg és amilyen mintát jelenleg is horgolok. Ebben szemről, szemre benne van a kezdés pár sorig.
Tunisian Crochet - Cast On and Simple Stitch

Ez egy trükkös szemről szóló videó, még nem is próbáltam. Egyébként érdekes, hogy ezt az egyszerű technikát is milyen jól lehet variálni.
Tunisian Crochet - Purl Stitch - The Crochet Side

Ez a kötött hatású tuniszi horgolás videója.
Tunisian Crochet - Knit Stitch - The Crochet Side

Teresának is van egy kezdéstől hat sorig tartó videója, de sehogy se találom.
Csak ezt a színcserélőset: Art of Crochet by Teresa - Tunisian Crochet Color Change Ez is hasznos!

2010. november 14., vasárnap

In bloom sapka

Jandó talált nekünk néhány meleg és főleg szép sapkát, amit megígértem, hogy lefordítom. Aki tagja az email-levelezőlistának, az még aznap megkapta, de a blogra nem akartam feltenni, amíg a leírás szerzője nem hagyja jóvá, hogy közzétegyem. Az engedélye időközben megérkezett, csak a betegségem miatt nem volt kedvem internetezni se, ezért csak most teszem fel.

Az eredeti leírás, angol nyelven letölthető itt: http://www.ravelry.com/patterns/library/in-bloom-beret-and-cap, a fordítást pedig fogadjátok jó szívvel.

In Bloom Beret and Cap
By: Brittney Waterhouse


Anyagok

- Körülbelül 160-200 yard [angol hosszmértékegység = kb. 0,914 méter] fésűgyapjú (bocs, ez szótárral volt, nem vagyok egy fonalszakértő) fonal, vagyis 146,304-182,88 méternyi gyapjúfonal. Olyan vastag, amit J (vagyis nálunk 6.00 mm-es) horgolótűvel kell horgolni.
- J horogolótű = 6.00 mm
- Díszgomb a pántra - nem fontos.


Horgolásminta

- 12 rövidpálcának 4"-nak [1 inch = 2,54 cm] vagyis 10,16 mm-nek kell lennie.
- Két gömbölyű mintás sor távolsága 3" lesz.
(Vagyis horgolni kell pár sort, amiben az első néhány sor rövidpálca legyen, és 10 cm-ben meg kell számolni, hány rövidpálca sikerült, aztán két-három sort készíteni az egy helyre beöltött és egyszerre befejezett 3 pálcákból (angolul: Bobble stitch; a részletes leírása lejjebb van).


Végleges méret

- Beret vagyis buggyos sapka = 10" a szalagnál
- Sapka = 9,5" a szalagnál


"Bobble stitch" készítése

Ennek nem tudok magyar nevet, a leírás alapján én egész egyszerűen három egy helyre leöltött és egyszerre befejezett pálcának hívnám. Egy elég jó angol képes leírást találtam rá, de ebben 4 vagy 5 egyszerre öltött-fejezett pálcát készít így a szerző és közé egy-egy rövidpálcát ajánl.
Tehát: Hajtsunk rá egyet a tűre, öltsünk a következő szembe, húzzunk fel egy hurkot és kettő hurkot a tűn levőből horgoljunk le. Eddig ez egy félig befejezett egyráhajtásos pálca. Ezt a két hurkot, azonban hagyjuk a tűn és újra hajtsunk rá a tűre és készítsünk még két ilyen félig befejezett egyráhajtásos pálcát ugyanabba a szembe. Ez után a tűn levő összes hurkot (6) egyszerre horgoljuk le egy áthúzással. Az sorok első bobble-jének megfelelő első pálcáját két láncszemmel helyettesítsük, de különben ugyanúgy kell készíteni.


"Szabályozható" vagy "mágikus" gyűrű készítése

Na, nem komplikált. Csavarjuk a fonalat kétszer a mutatóujjunk köré. A kilógó vég legyen 4" (kb. 10 cm). Sodorjuk le a keletkezett duplaszálas gyűrűt az ujjunkról és dugjuk be a horgolótűt a közepébe. Húzzunk fel egy hurkot és készítsünk egy láncszemet.

Megjegyzés: Minden kör végén egy láncszemes közt horgoljunk az utolsó és az első bobble stitch közé. Ez megakadályozza a szétcsúszást.

A szaporításhoz minden egy láncszemes közbe is készítsünk egy bobble-stitchet vagy két bobble stitchet készítsünk ugyanabba a szembe.

És akkor térjünk a lényegre:


BERET sapka (a buggyosabb)

Készítsünk egy szabályozható gyűrűt!
1. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet (egy szembe öltött egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcák ld. fentebb), majd egy láncszemet, aztán *1 bobble stitch, 1 láncszem *-tól ismételjük meg 7×. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (8 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel)

2. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás), *1 bobble stitch, 1 láncszem az előző kör következő bobble stitchébe, 1 bobble stitch, 1 láncszem az előző kör következő láncszemébe *-tól ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (16 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel)

3. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás). A következő szembe nem szaporítunk, csak 1 bobble stitchet és 1 láncszemet készítsünk az előző kör következő bobble stitchébe. Utána 1-1 bobble stitch, 1-1 láncszem az előző kör következő booble stitchébe és láncszemébe is (megint szaporítás). Vagyis minden páratlan számú szemet (1-3-5-7-9-11-13-15) szaporítsuk, úgy, hogy az utána következő láncszem alá is készítsünk egy-egy bobble stitchet egy-egy láncszemmel. Ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (24 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel).

4. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás). A következő két bobble stich szembe nem szaporítunk, csak 1-1 bobble stitchet és 1-1 láncszemet készítsünk. Utána 1-1 bobble stitch, 1-1 láncszem az előző kör következő booble stitchébe és láncszemébe is (megint szaporítás). Vagyis minden harmadik szemet (1-4-7-10-13-16-19-22) szaporítsuk, úgy, hogy az utána következő láncszem alá is készítsünk egy-egy bobble stitchet egy-egy láncszemmel. Ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (32 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel).

5. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás). A következő három bobble stich szembe nem szaporítunk, csak 1-1 bobble stitchet és 1-1 láncszemet készítsünk. Utána 1-1 bobble stitch, 1-1 láncszemet horgolunk az előző kör következő booble stitchébe és láncszemébe is (megint szaporítás). Vagyis minden negyedik szemet (1-5-9-13-17-21-25-29) szaporítsuk, úgy, hogy az utána következő láncszem alá is készítsünk egy-egy bobble stitchet egy-egy láncszemmel. Ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (40 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel).

6. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás). A következő négy bobble stich szembe nem szaporítunk, csak 1-1 bobble stitchet és 1-1 láncszemet készítsünk. Utána 1-1 bobble stitch, 1-1 láncszemet horgolunk az előző kör következő booble stitchébe és láncszemébe is (megint szaporítás). Vagyis minden ötödik szemet (1-6-11-16-21-26-31-36) szaporítsuk, úgy, hogy az utána következő láncszem alá is készítsünk egy-egy bobble stitchet egy-egy láncszemmel. Ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (48 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel).

7-9. kör: Az első bobble stitchet lépjük át egy kúszószemmel (ezt nem értem), majd az előző kör minden bobble stitchébe az eddigiek szerint 1-1 bobble stitchet készítünk, a láncszemeket lánszemekkel átlépjük. Nem szaporítunk sehol, ezért 48 bobble stitchunk marad minden körben a közöttük levő 1-1 láncszemmel. (48 bobble stich maradjon a körökben)

Ha buggyosabbra akarjuk, akkor a 7. kört kétszer készítsük el (Ilyképpen a 7-9. kör 7-10. körre módosul).

10-11. kör (vagy 11-12. kör): Az előző kör minden bobble stitchébe az eddigiek szerint készítsünk 1-1 bobble stitchet, de ezúttal ne horgoljunk közéjük láncszemet. Ettől szorosabb lesz a sapka alja.

Szalagpánt:
12. (13.) kör: * rövidpálca az első két szembe, 2 rövidpálca a következőbe. *-tól ismétlés (64 rövidpálca).
13. (14.) kör: Az előző kör minden rövidpálcájába 1 rövidpálcát horgoljunk, de csak a szem hátsó szálába öltve a tűt (64 rövidpálca).
14. (15.) kör: Az előző kör első hét rövidpálcájába 1 rövidpálcát horgoljunk, de csak a szem hátsó szálába öltve a tűt, majd a 8-9. szemet egyszerre befejezve fogyasszunk. Ismételjük, amíg körbeérünk (56 rövidpálca).
15. (16.) kör: Az előző kör minden rövidpálcájába 1 rövidpálcát horgoljunk, de csak a szem hátsó szálába öltve a tűt (64 rövidpálca).
Fejezzük be a horgolást, vágjuk el a fonalat és dolgozzuk el. Varrjuk fel a díszgombokat, ha szeretnénk.


SAPKA

Készítsünk egy szabályozható gyűrűt!
1. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet (egy szembe öltött egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcák ld. fentebb), majd egy láncszemet, aztán *1 bobble stitch, 1 láncszem *-tól ismételjük meg 5×. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (6 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel)

2. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás), *1 bobble stitch, 1 láncszem az előző kör következő bobble stitchébe, 1 bobble stitch, 1 láncszem az előző kör következő láncszemébe *-tól ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (12 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel)

3. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás). A következő szembe nem szaporítunk, csak 1 bobble stitchet és 1 láncszemet készítsünk az előző kör következő bobble stitchébe. Utána 1-1 bobble stitch, 1-1 láncszem az előző kör következő booble stitchébe és láncszemébe is (megint szaporítás). Vagyis minden páratlan számú szemet (1-3-5-7-9-11) szaporítsuk, úgy, hogy az utána következő láncszem alá is készítsünk egy-egy bobble stitchet egy-egy láncszemmel. Ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (18 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel).

4. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás). A következő két bobble stich szembe nem szaporítunk, csak 1-1 bobble stitchet és 1-1 láncszemet készítsünk. Utána 1-1 bobble stitch, 1-1 láncszem az előző kör következő booble stitchébe és láncszemébe is (megint szaporítás). Vagyis minden harmadik szemet (1-4-7-10-13-16) szaporítsuk, úgy, hogy az utána következő láncszem alá is készítsünk egy-egy bobble stitchet egy-egy láncszemmel. Ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (24 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel).

5. kör: Két láncszemmel kezdjünk egy bobble stitchet, majd egy láncszemet, aztán az előző kör soron következő láncszemébe még egy booble stitchet (szaporítás). A következő három bobble stich szembe nem szaporítunk, csak 1-1 bobble stitchet és 1-1 láncszemet készítsünk. Utána 1-1 bobble stitch, 1-1 láncszemet horgolunk az előző kör következő booble stitchébe és láncszemébe is (megint szaporítás). Vagyis minden negyedik szemet (1-5-9-13-17-21) szaporítsuk, úgy, hogy az utána következő láncszem alá is készítsünk egy-egy bobble stitchet egy-egy láncszemmel. Ismételjük, amíg körbeérünk. Egy kúszószemmel az első bobble stitch-be zárjuk a kört. (30 bobble stitchs lesz a körben közöttük 1-1 láncszemmel).

6-11. kör: Az első bobble stitchet lépjük át egy kúszószemmel (ezt nem értem), majd az előző kör minden bobble stitchébe az eddigiek szerint 1-1 bobble stitchet készítünk, a láncszemeket láncszemekkel átlépjük. Nem szaporítunk sehol, ezért 30 bobble stitchunk marad minden körben a közöttük levő 1-1 láncszemmel. (30 bobble stich maradjon a körökben)

Szalagpánt:
12. kör: Készítsünk rövidpálcát minden bobble stitchbe és láncszembe (60 rövidpálca).
13-16. kör: Az előző kör minden rövidpálcájába 1 rövidpálcát horgoljunk, de csak a szem hátsó szálába öltve a tűt (60 rövidpálca).

Fejezzük be a horgolást, vágjuk el a fonalat és dolgozzuk el. Varrjuk fel a díszgombokat, ha szeretnénk.

És itt a képes útmutató, ami alapján látszik is, hogy dacára a bonyolultnak tűnő leírásnak, akár kezdők is bátran belevághatnak. :o)


© A minta és a kép Brittney Waterhouse tulajdona. Ezt a leírást személyes és nonprofit célokra lehet csak felhasználni. A leírás és a minta, illetve az ezek alapján készült sapka nem árusítható. A szerző nem bánja, ha felhasználod a leírását, hogy elkészítsd ezt a sapkát családtagoknak, barátoknak vagy jótékonysági célból. A leírást azért adta a ravelry-hez, hogy növelje az ingyenes elérhető leírások számát az weboldalon, ezért kéri, hogy ne élj vissza a bizalommal.

Arra kérlek titeket, hogy ebben a formában - változtatás nélkül - ne áruljuk a leírás alapján készült sapkákat, tartsuk tiszteletben a kívánságát! Személy szerint engem nem zavar az oly sokat átkozott "másolás", ha az enyém lenne a leírás, nem is jegyezném meg.