2011. június 24., péntek

Horgolt nyaklánc és szövött horgolás

Nagyon régen nem írtam ide, de nem is sokat horgoltam. Íme néhány kép, hogy miket fejeztem be tegnap.

1. kép: Ezen a képen látható egy karácsonyfára tervezett csillag (csak négy ága hiányzott), amit egy olasz újságban láttam, gyakorlatilag egy horgolt hatszögből és a hat oldalára a színén csak a hátsó, a visszáján csak az első szálba öltött, sor elején fogyasztott sorokból áll. Karácsonyfaakasztó szálból készült, így formatartó, szóval mécsestartónak is jó lenne, ha nem félnék, hogy kigyullad. :o) A nyaklánc és fülbevaló Luna oldaláról való, egy japán újságban jelent meg, de nem találom a bejegyzést (2010 áprilisában mentettem le). Kívánságra el tudom küldeni a mintát emailben.
Amúgy nem túl nehéz:
1. kör: Gyűrűbe horgolunk három láncszemet, aztán egy három láncszemes pikót, majd még egy láncszemet, aztán [egy egyráhajtásos pálcát, egy háromszemes pikót, egy láncszemet] 11x ism.
2. kör: három láncszemet, aztán egy három láncszemes pikót, majd még két láncszemet, aztán a következő ívbe [egy egyráhajtásos pálcát, egy háromszemes pikót, két láncszemet] 11x ism.
Ezzel kész is a kisebbik motívum. Csak a nagy motívumnál így folytatjuk:
3. kör: Az utolsó két láncszemet egy egyráhajtásos pálcával helyettesítjük, majd egy láncszemet magasítunk, [egy rövidpálcát, 5 láncszemet készítünk minden ívbe] 11x ism.
4. kör: Egy láncszem magasítás után mind a 12 ívbe [3 rövidpálcát, 1 háromláncszemes pikót, 3 rövidpálcát] készítünk.
Eldolgozzuk a kilógó szálakat.

Ha össze akarjuk kapcsolni a motívumokat, akkor a középső nagy motívumnak a tetején három pikót kihagyunk és a mellettük levő három-három pikóba kapcsolódunk a szomszéd nagy motívumok három-három pikójának csúcsából rövidpálcával. Az első két kis motívumot a szélső nagy motívumoknál kihagyunk 2-2 pikót és úgy kapcsolódunk, hogy a kisebb motívum egyik pikójából rövidpálcát készítünk, a másodikat kihagyjuk és a harmadikkal a nagy motívum második pikójába készítünk rövidpálcát (ezt én elrontottam). A második kismotívumot három pikó kimarad az előzőn és két egymás melletti pikóval kapcsoljuk, a harmadik kismotívumot négy pikó kimarad az előzőn és eggyel kapcsoljuk össze, a negyediknél öt pikó kimarad az előzőn és eggyel kapcsoljuk, az ötödiknél négy pikó kimarad az előzőn és kettő egymás mellettivel kapcsoljuk össze. Aztán eldolgozzuk a kilógó szálakat, és felvarrjuk a kapcsokat.
Tudjátok mit? Írjatok emailt és elküldöm a képet, ennél értelmesebben nem tudom leírni. :o)

2. kép: Ez pedig a szövött horgolás, amit az egyik új könyvemben láttam és ki kellett próbálnom egy párnahuzatnyi méreten.
A lényege, hogy 1 egyráhajtásos pálca - 1 láncszem mintázatot horgolunk a kívánt méretben és legalább 4 színnel. Ügyelünk rá, hogy a csíkok egyformán kövessék egymást. Amikor ez kész, elkészítjük a beszövendő láncszemsorokat azonos arányban, mint ahogy a sorok egymás követték és egyszer fenn, egyszer lenn áthúzzuk a hálónk megfelelő oszlopán, tehát keresztben az előző csíkokra. Így alakul ki ez a kockás felület és nekem nagyon tetszik. Nem túl jó színek, de maradék fonalakat használtam el, látszik, hogy pirosból nem is futotta, viszont a kevesebbet használt csíkokból még szegélyre is jutott.
Catania fonal volt és 3-as műanyag nyelű tű.

3. kép: Kicsit közelebbről is.


Végül pedig, ahogy keresgettem Lunánál, találtam egy fürdőszoba szettet Hello Kittyvel. Csak hátha valakit érdekel. :o)

6 megjegyzés:

Jutka írta...

Ügyes!
Szövött horgolás hmm..... megmozgatta a fantáziámat!
Nyaklánc, fülbevaló pároson gondolkodom:)

É.M. írta...

Ügyes! A virágos láncból fejpánt is lehet.

Amy-kreatív írta...

Nagyon tetszik a lánc és füli!!!
Elképzelhető, hogy készítek magamnak is, ha már közzé tetted a leírást is! Nagyon köszi!!! :)))
Amy-kreativ

Babi néni írta...

Köszönöm szépen! :o)

A profilomon van az emailcímem és szívesen elküldöm a rajzos leírást is, az jóval érthetőbb, mint a leírásom. :o)

Iza írta...

Hát ez nagyon érdekes és mutatós!

Babi néni írta...

Köszi! :o)