2010. szeptember 1., szerda

kérdés

Az előző bejegyzésről eszembe jutott kicsit böngészni a Ravelryn és ezekre a szépségekre akadtam:


És látom ám, hogy horgolt ez, de mitől ilyen bolyhos? Annyit kihámoztam az oldalról (a nem túl jó angoltudásommal), hogy nemezelve is van.
És most a kérdés: Hogyan kell nemezelni egy horgolt dolgot? Mert kipróbáltam már a nemezelést is, de nem vagyok gyakorlott nemezelő. Szóval, ha valaki tudna tanácsot adni, vagy olyan oldalt ajánlani, ahol olvashatok erről, az jó lenne. Köszi előre is! Ja, és majdnem elfelejtettem, a szép kis surranót és társait itt találtam: http://www.ravelry.com/patterns/library/felted-crochet-slippers

8 megjegyzés:

Zsófi írta...

Nemezelni úgy kell (vagyis inkább lehet), hogy a gyapjút nem a szokásos gyapjúprogrammal mosod, hanem szépen bevágod a többi ruhával 40-60 fokra. (A többi ruha fogja összenyomkodni.) Ha először nem sikerül, akkor többször.
(Van amúgy egy sokkal időigényesebb módszer is: gyékényen szappannal dörzsölgetni. Keress rá Hendimédi blogjára! Ír mintákat is. Viszont ő valódi nemezt készít, nem kötött-horgolt félét.)

Csak a gyapjú alkalmas hozzá. (Bár van olyan szintetikus szál is, de olyan fonalat én speciel nem ismerek.)

Én táskához kezdtem el egyet nemezelni, nem egyenletesen megy össze, kb 10 százalékot ment össze. (Ez minden gyapjúnál más; van amelyik már hideg vízben is hajlamos összemenni kézi mosással, van amelyik még 40 fokon sem változik semmit.) Ez azt jelenti, hogy egyrészt nagyobbra kell csinálni mindent, másrészt nem árt, ha van valamilyen forma, amire rá tudod húzni. Cipő esetén valamiféle kaptafa (pl. újságból összegyűrögetve és nájlonnal bevonva).

Sok sikert és feltétlenül írd meg a tapasztalatokat! :-D

Zsófi írta...

Tekintsünk el a szóismétlésektől. ;-D

BKata írta...

Lehet kapni direkt nemezelhető fonalat. Nekem Finno-ból küldi a barátnőm, de valószínű, hogy bármely sima gyapjúval az történik, amit fentebb leírt Zsófi. Mondjuk nekem nem nemezelődött meg, csak úgy, ha a mosás után még a szárítógépben is megdolgoztam az anyagot. És nekem 20%-ot ment össze, igaz, az kötött holmi volt.

Fabrikák írta...

Zsófinak van igaza szerintem , én is nemezeltem már így pedig nem is tudtam hogy akarok nemezelni!Véletlenül került be a mosógép dobjába és hát kinemezelődött:)

Aledi írta...

Ez tényleg gyönyörű!
Vacskamati alaposan leírta a blogjában: http://vacskakucko.blogspot.com/search/label/nemez
Én is kipróbáltam, jól működik.

fxtina írta...

Hú Lányok, köszi a sok információt! Éppen lapul valamelyik szekrényem aljában bordó és zöld gyapjú. Csak mostanában kicsit lassan haladok mindennel, de nagyon rákattantam a dologra, és ha produkálok valamit, feltétlenül felteszem ide.

Zsófi írta...

Így jár az ember, ha nem veszi elő a jegyzeteit...
Úgy látom a 10 az 20. ;-DDD

Névtelen írta...

Szerintem úgy is működhet, ha szerzel nemezelőtűt vagy olyan kis izét -készletben kapható- hogy több tű van benne meg alátét és jó alaposan összeszürkálod. A nemezelőtű összekuszálja a kötött/horgolt anyag szálait egyszer s mindenkorra:)