2010. december 17., péntek

gyapjú - mosás

Hahó!

Ezer éve nem írtam, pedig horgolok szorgalmasan, mivel jön a karácsony, hehe. Fontos kérdésem lenne: én most horgolok először gyapjúfonalból, és félek, hogy a gondosan kiméricskélt sapkák, amiket a gyerekeknek készítek, összemennek, amikor majd kimosom őket. Barkáék Mosó Masáját használom. Van bárki, aki előre kimossa a fonalat, és úgy horgol utána vele? Vagy nagyobbra csináljátok a sapit? Mennyivel? Légyszi, gyorsan válaszoljatok, mert mindjárt itt a karácsony, és egyelőre abbahagytam a horgolást, nehogy megjárjam, és mind a négy sapit újra kelljen horgolni. Másik kérdés: ti elkezditek hordani a gyapjúsapikat mosás nélkül, vagy alapból kimossátok őket. Én minden ruhát kimosok hordás előtt, de elméletileg a gyapjú ugye öntisztuló, szóval ezt sem tudom.

Előre is köszi a válaszokat! :-)

Majd hozok képeket a sapikról (két hópelyhet is csináltam tegnap, de elfelejtettem lefényképezni ajándékozás előtt, pedig az egyikkel több mint egy órát vacakoltam, szép is lett).

Szép napot!

Zsizsa

3 megjegyzés:

nöné írta...

Bár a Mosó Masa gépben mosható, azért én még inkább a kézi mosást ajánlom (saját tapasztalat), no nem a megnyúlás, inkább az összemenés miatt. Langyos vízben babasamponnal vagy gyapjúmosó szerrel finoman nyomkodni, majd öblítős vízben is állni hagyni a finom illat miatt, lecsepegtetni a mosdókagylóban, majd törölközőbe burkolva leitatni róla a sok-sok vizet, amit ugyebár nem csavarunk ki. Végül formára igazítva, fektetve szárítani. Összemenni nem fog. Bár én inkább kötök, de ez igaz a horgolmányokra is.

Babi néni írta...

A fentieket nem ismételném meg, és annyit még, hogy sose mosom ki a fonalat a munka előtt, mert úgyis összekoszolódik. Utána viszont kimosom kézzel hordás előtt, mert lehet benne mindenféle kikészítést vagy sodrást segítő anyag meg festékmaradvány és én hajlamos vagyok az allergiákra.

zsizsa írta...

Köszönöm a válaszokat! :-)

Altair,
pont ezért kérdeztem a mosást, köszi! Ezért szoktam én is mindent kimosni első használat előtt.

És oké, akkor nem mosom gépben. :-)