2011. július 8., péntek

Mamuszok fonalfalásból

Úgy látszik, most horgolós kedvem van. Jó kis hobbi nyárra, el lehet vinni nyaralni az aktuális projektet és az autópálya unalmában horgolgatni egy kicsit.

1. kép: Még régebben vettem ezt az elasztikus szállal kevert akrilfonalat, de aminek szántam, annak nem vált be. Hogy ne kerülgessem, elvittem magammal, hogy lábtörlőt készítek belőle, de hideg volt a padlócsempe az apartmanban és a papucs persze itthon maradt. Így születtek ezek a fiús mamuszok.

2. kép: Meg egy lányos is.

Semmi extra, emlékezetből készítettem a Mary Jane mamuszokat, csak a fiúkét magasabbra készítettem. A lábfejük felétől már oda-vissza horgoltam, mindkét végén szaporítva 1-1 szemet, az utolsó két-három sort pedig szaporítás nélkül. Gondoltam majd lehajtják a füleket, de nem akarták. Így klasszikus mamusz fazon lett. Még csúszásgátlót kell az aljukra varrni, hogy ne csússzon, de különben jókat korcsolyáztak rajta. Az enyémre meg bokapánt került és nagy lett, szóval még körbe kell horgolnom a tetejét egy másik fonalgombolyaggal. Ha valakit érdekel, leszámolom szívesen a pontos arányokat 39-40-es és 35-s lábra.

3. kép: Aztán meg nem volt nálam hajráf, de a kocsiban lehúzott ablaknál a szél szétfújkálta a "kishajaimat", vagyis azokat a hajszálakat, amik nem érnek el a lófarok gumijáig. Ezt az öncsikizést én nem bírom elviselni, így kendőt is készítettem. A minta is emlékezetből készült, kagylók között egy-egy egyráhajtásos pálcákkal. De kiderült, hogy rövidpálcával kellett volna a minta szerint. Nekem így is bevált.

4. kép: És csak mert bevált, készítettem egy nagyimintás fejkendőt is.

5. kép: A szélét zsinórpálcával horgoltam körbe. Ezt egy régi Fürge ujjakban láttam és már régen ki akartam próbálni. Ugyanúgy készül, mint a rákpálca, vagyis visszafele haladó rövidpálcákkal, csak egy rákpálca után, két láncszem következik, egy szem kimarad és a következőbe megint rákpálcát készítünk.

Remélem, tetszenek és kedvet kaptok ti is egy kis fonalpuszításra a nagymelegben. :o)

10 megjegyzés:

Macus írta...

Jók!
Én is horgolok, lassan kész egy nagyis babatakaró, ami ajándékba készül egy hamarosan megszülető kislánynak.

Babi néni írta...

Az nagy munka lehet. :o) És kedves ajándék.

Kicsoda írta...

az utolso ketto NAGYON szep fonal!!! tok jol nezhet ki felveve is.

Jutka írta...

Te aztán jó dolgokat tudsz készíteni, csak ritkán mutatod meg.
Kendők nálam első helyezettek:)))

Kicsoda írta...

a zsinorpalcanak van valami kulfoldi neve?:-) en csak youtube-rol tudok horgolni, vagy rajzrol:-) es egy salra akartam valami szelt es ez pont jo lenne.

Babi néni írta...

Gondoltam, megnézem a rope stitch néven, de ők nem így hívják sajna. :o)

A rákpálcát megtalálod sok helyen: crab stitch és reverse single crochet. Ezekhez képest annyiban különbözik, hogy készítesz egy rákpálcát, utána két láncszemet, majd a következő szemet kihagyva a rákövetkezőbe készíted a következő rákpálcát. Aztán megint "lyuk", megint rákpálca stb. a sor végéig. Érdemes páros szemre kezdeni.

Kicsoda írta...

koszi, megtalaltam igy!!!

Mimi írta...

szia!
én is papucson dolgozom,megkérdezhetem Te mit használsz csúszásgátlónak?
üdv

Babi néni írta...

Hát bevallom, mamuszt még sose horgoltam, de vendégpapucsot már többször varrtam és ahhoz a JYSK-ben méterben kapható csúszásgátlót varrom hozzá. :o)

Próbáltam megkeresni, azt hiszem ez az: http://www.jysk.hu/210/211/4807400/a/catalog. Azt kell választani, amelyiket a szőnyegek aljára szoktak tenni, mert az a vékonyabb.

Van, aki pufifestékkel dekorálja, de nekem az nem vált be. Nem marad
rajta, biztos valamit a vasalással elszúrtam, mindenesetre addig kerestem, amíg valahol valaki ezt javasolta és kipróbáltam.

Mimi írta...

köszi!
azt hiszem ilyenem van is valahol,talán az Ikeából!kipróbálom:)