2010. július 20., kedd

Legyezős könyvjelző

Amerikai leírás

Kb. 12cm cérnát hagyva az elején, 8 láncszemből gyűrűt készítünk, összekapcsoljuk hamispálcával (kúszószemmel)


Első legyező
1. sor: a gyűrűbe 1rövidpálca, 2láncszem, mely az első egyráhajtásos pálcának számít; 13 egyráhajtásos pálca (össz 14) Fordít!
2.sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca az első sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Fordít!
3. sor: a 2. sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk a 2. sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ugyebár ez nem valódi pálca volt, hanem kezdő)


Második legyező
4. sor: az 5 láncszemből álló hézagba 1rövidpálca, 2 láncszem, mely első egyráhajtásosnak számít, majd 13 egyráhajtásos pálca (azaz össz. 14). Majd a pikóhoz érve az elsőt átugorjuk és a 2. láncszemközébe 1 rövidpálca. Fordít!
5. sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca a negyedik sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Fordít!
6. sor: (mint 3. sor) az 5. sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk az előző sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ezzel kész a második legyező) Fordít!


Harmadik legyező
7. sor: (mint 4. sor) az 5 láncszemből álló hézagba 1rövidpálca, 2 láncszem, mely első egyráhajtásosnak számít, majd 13 egyráhajtásos pálca (azaz össz. 14). Majd a pikóhoz érve az elsőt átugorjuk és a 2. láncszemközébe 1 rövidpálca. Fordít!
8. sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca a 7.sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Mielőtt megfordítjuk kapcsoljuk ezt a legyezőt az első legyező harmadik sorának 7. pikójához egy rövidpálcával. (vagyis balról a 7., jobbról a 4. pikóhoz) Fordít!
9. sor: (mint 3. sor) az előző sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk az előző sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ezzel kész a harmadik legyező) Fordít!

Folytassuk, amíg 8 legyező lesz.

Az utolsó sorban mind a 13 láncszemközbe készítünk pikót, majd rögzítjük rövidpálcával a 6. legyező 3. sorának 7. pikójához. (balról 7., jobbról 4.) Vágjuk el és dolgozzuk el a cérnát!

A rojt készítéséhez vágjunk 5 db 12 cm hosszú cérnát. !!!(sztem ez hülyeség. 5 db 24 centit kell vágni, mert félbehajtva az lesz 12, a fotók szerint is úgy tűnik) Hajtsuk félbe és húzzuk át a könyvjelző kezdő gyűrűjén a kezdő szállal együtt. (úgy, hogy áthúzod a hurkot, majd azon áthúzod a szálakat)

Ezután keményítőt fújhatsz rá és kivasalhatod. (Nekem így is elég masszívak)

6 megjegyzés:

gyöngyvirág írta...

Nagyon-nagyon-nagyon köszönjük a fordítást, este nekilátok!!!!!

Mona írta...

Hálás köszönet a részletes leírásért!

micuska írta...

Szívesen. Fotókat azonnal ide ám!

gyöngyvirág írta...

Ha elkészül az első elfogadható darab, küldöm a fotót. Elsőre, csak hogy tudjam, megy -e ez nekem Cataniával próbálkoztam, mert csak az volt kéznél.. Akkora lett, hogy csak na, de a lényeg, hogy úgy néz ki megy a dolog:-)
Egyébként Te milyen fonallal, milyen tűvel dolgoztál?

micuska írta...

Örülök, hogy sikerült. Én gyöngyfonalakkal és horgolófonalakkal dolgoztam, 1.00-es tűvel.

gyöngyvirág írta...

Jujj, én is horgolóval csináltam, pedig akkor még nem is olvastam a bejegyzésedet. Lefotóztam, mindjárt fel is teszem.