2010. július 4., vasárnap

Helyzetjelentés

Már rég nem írtam a Horgo-blogba, de azért sűrűn bekukkantok megcsodálni az alkotásaitokat. Amikor látom, hogy milyen szép holmik kerülnek ki a kezetek alól, mindig megfogadom, hogy én is szorgalmasabb leszek és nem hagyom félbe a megkezdett horgolmányokat. Íme a júniusi "termés":



Kenderzsinegből rövidpálcákkal készítettem ezt a vázát, Belinda blogján láttam ezt a szuper ötletet. Kerestem egy befőttes üveget a kamrában és sok próbával az alakjának megfelelően először egy korongot horgoltam, majd szaporítás nélkül dolgoztam tovább. A nyakrésznél pár szemet fogyasztottam. A horgolt "ruhát" le lehet húzni az üvegről, így a váza könnyen kimosható. Megpróbáltam spárgából is, de nagyon egyenetlen a zsineg és nem lett szép a végeredmény. Úgyhogy maradok a kenderzsinegnél, amit többféle színben és vastagságban lehet kapni a kreatív-boltokban.



Ennek az eszement hideg júniusi időjárásnak köszönhetem, hogy elkészítettem ezt a puha merinói gyapjú vállkendőt. Egyráhajtásos pálcákkal horgoltam, a közepén és a két szélén szaporítva, így lett háromszög alakú. A szélén egy sor kétráhajtásos pálca van, 3 db az előző sor minden egyráhajtásos pálcája közé, így szép hullámos, fodros lett a széle. Utána még körbehorgoltam a szélét egy sornyi egyráhajtásos pálcával. Összesen 10 dkg baby merinói gyapjúfonalat használtam.



Végül az épp aktuális "munkám": egyszerű naturszínű pamutfonalból horgolok takarót, amit fekete csíkokkal díszítek. Nagyjából az egyharmada van készen. A mintája nagyon egyszerű, kicsit olyan hatása van, mint a rizskötésnek. Egy megfelelő hosszúságú láncszemsort horgolunk, majd az * 1 rövidpálca, 1 láncszem* kombinációt horgoljuk a sor végéig. A következő sorban szintén ez a minta. Arra ügyeljünk, hogy a rövidpálcát az előző sor láncszemét áthurkolva készítsük, az előző sor rövidpálcája fölé pedig láncszem kerüljön. Nagyon könnyű, ritmusos minta, de a fonalhoz képest viszonylag vastag lesz az elkészült munkadarab.

Mindenkinek szép nyarat és lelkes horgolást kívánok!

Annás

12 megjegyzés:

Macus írta...

Nagyon szépeket készítettél!
A vállkendőhöz kedvet kaptam...

cskata írta...

nagyon tetszenek a munkáid! ez a fodros szél a kedvencem! :)

Amelie írta...

Úgy látszik, hogy egy rugóra jár az agyunk, én is most fogom nemsokára befejezni a vállkendőmet, szintén a szeszélyes időjárás miatt. :) De én nagyikockás mintát használtam, hiába, az mindig örök szerelem marad. :)) Viszont a te megoldásod is nagyon tetszik. A hullámos széle pedig jó ötlet volt.
A takaródat is imádom, olyan, amilyen alá szívesen bebújna az ember. :)

Annás írta...

Köszönöm Macus és cskata :) Egyébként épp ideje elkezdeni az őszi vállkendők horgolását...

Amelie, a nagyikockás vállkendő nálam is tervben van, de nem lehet mindent egyszerre... sajnos :(
A takaró alá most még csak egy kismacska férne be :)

Mesi írta...

Mindhárom nagyon tetszik, főleg a takaró, szeretem az ilyen egyszerű mintájú/színű dolgokat. És a tied nagyon kedvcsináló!
A blogodon mutattál egy könyvet (Simple Home): itthon vetted, vagy interneten?
Most jártam először a blogodon, nagyon tetszenek a dolgaid :)

Annás írta...

Köszi Mesi, aranyos vagy :) A könyvet a neten lehet megrendelni Angliából, szállítási költség nélkül házhoz hozzák. Érdemes körülnézni itt, mert gyönyörű könyveik vannak...

http://www.bookdepository.co.uk/book/9781845979157/Simple-Home

Jó böngészést!

Lívi írta...

Kérhetnék a csodás vállkendőről egy kicsit bővebb, kezdőknek való leírást? Honnan kezded horgolni? És hol szaporítasz pontosan?
És milyen vastag fonallal érdemes dolgozni?

Karina írta...

Én is gratulálok a munkáidhoz, bár az első kettőt már megcsodáltam a blogodon. A kendődet én is elirigyeltem, csodaszép színe van!!
a takaróhoz kitartást!

Annás írta...

Lívi, a kendő kezdéséről készítek majd pár fotót, úgy érthetőbb lesz a leírás. Csak pár nap türelmet kérek, most kicsit sűrű a programom...

Karina, köszönöm :) A takaró szerencsére viszonylag "haladós", rajtam múlik csak, hogy mikorra készül el.

Lívi írta...

Ó, nagyon szépen köszönöm!!!!! Várok türelemmel! :-)

Móni írta...

Gyönyörű a kendő. Hihetetlen, hogy csak 10 deka fonal kell hozzá! Eddig azt hittem, hogy a horgolás eszi a fonalat.

Annás írta...

Köszi Móni! A horgolás tényleg eszi a fonalat... Ez az uruguayi csipke (=szörnyen vékony) fonal azonban valami fantasztikus! 5 dkg több, mint 400m. Én elég alacsony vagyok, nekem elég volt 10 dkg, de lehet, hogy egy magasabb embernek még egy gombolyagnyit kellene vennie. Annyira puha és könnyű fonal, érdemes kipróbálni :)