2010. március 29., hétfő

Horgolt tyúk

Ezt a tyúkot életemben először vagy 6 éve készítettem, akkor textilből varrva. Egy Kreatív Hobbys egységcsomag volt. Nagy sikere lett, magam is meglepődtem rajta, a húsvét után újráznom kellett a sóvárgók kedvéért. :o)

Most húsvétra elgondolkodtam, hogy mit adjak locsolóajándéknak, mert tavaly horgolt nyuszit kaptak, de valami újjal akartam előállni, amivel a Horgo-blog kezdőit és névtelen olvasóinak kedvét is meghozom. Így jutott eszembe a tyúk és hogy mi lenne, ha ezúttal horgolva készíteném el.

Az alábbiakban a leírás. Nagyon egyszerű, kb. 1 óra alatt elkészítettem tegnap a film alatt. És mivel már sötét volt a fényképezéshez, belekezdtem egy újba is. :o)

1. kép: Először is horgoltam egy arasznyi hosszú (kb. 26 cm) láncszemsort.
3-as tűvel YarnArt gombolyagból (100 g/350 m; 70% Pamut, 30% Viszkóz - de ez utóbbi egy a pamut köré tekert selyemszerű szál, szóval nagyon szép), amit a Röltexben vásároltam.
A láncszemek száma a három csirke esetében a szemek szorosságától függően így alakult: 55+2 szem, 50+2 szem és 48+2 szem. Az 55 szemes egy kicsit csálé lett, a fene se tudja miért (ld. 12. kép fehéres csirkéje, rózsaszín taréjjal).
 

2. kép: Félpálcákkal horgoltam végig a sort. A félpálcák úgy készülnek, hogy ráhajtom a tűre a szálat, leszúrok a következő szembe és felhúzok egy hurkot, majd a tűn levő három hurkon keresztül egyszerre húzom át a fonalat.

3. kép: Addig horgoltam, amíg fele olyan magas lett, mint amilyen széles (13 cm) és jó hosszú szállal elvágtam. A szál kb. olyan hosszú, hogy háromszor oda-vissza átéri a félbehajtott kerületét (kb. 78+10 cm), mert így betoldás nélkül minden oldalát kétszer (oda és vissza is) összevarrhatjuk. Ez kb. 20 horgolt sort jelent (ld a táblázatot ez alatt a kép alatt). De hogy szép legyen, mindenképpen ellenőrizd az utolsó sorokban a 4. képen szereplő hajtogatási technikával!
 

Tehát a csirke/tyúk teste kevésbé "irodalmian": :o)

0. sor:50 lsz+ 2 lsz (fordulószemeknek)
1-20. sor:*1 félp a köv szembe** csillagtól 49-szer ism

4. kép: Itt látszik, hogy ellenőrizhető a legegyszerűbben a szélességének és hosszúságának aránya. Tehát keresztben félbehajtjuk (hogy a téglalapból négyzet legyen) és a kapott négyzetnek az átló mentén szintén behajtjuk a felénk eső felületét. Ha egybevágó háromszögeket kapunk, mely kiér a szélekig, akkor jók vagyunk. :o)
 

5. kép: Ezután célszerű a bevarrandó alkatrészeket elkészíteni. A taréj leírása a kép alatt látható.
 

0. sor: Készítsünk 9+2 láncszemet. Az első láncszem nem számít láncszemnek, mert úgyis nagyon megszorul, ezt láthatjátok a jobb alsó sarkában. :o) A plusz két szem itt is fordulószem.
1. sor: A tűtől a harmadik szembe félpálcát készítünk és a sor végéig minden láncszemre félpálcákat horgolunk.
2. sor: A következő (első) szembe készítsünk egy félpálcát, majd egy láncszemet. A második szembe készítsünk egy kétráhajtásos pálcát. Ez úgy készül, hogy a tűre kétszer ráhajtjuk a fonalat, majd leszúrunk a szembe, hurkot húzunk fel és  kettesével lehorgoljuk. Tehát mindig áthúzzuk két szemen a fonalat addig, amíg a tűn egy hurok marad. Még két ilyen duplapálcát horgolunk ugyanabba a szembe. Készítsünk egy láncszemet és a következő két szembe (harmadik és negyedik) egy-egy félpálcát. Ezután megint egy láncszem következik. Az ötödik szembe megint három darab kétráhajtásos pálca kerül, utánuk láncszem és megint két félpálca, utánuk megint láncszem és a következő szembe (8. szem) istmét három kétráhajtásos pálca, megint láncszem és az utolsó 9. szembe pedig az utolsó félpálca. Elvágjuk a fonalat és elkészültünk.

0. sor:9 lsz+ 2 lsz (fordulószemeknek)
1. sor:*1 félp a köv szembe** csillagtól 8-szor ism
2. sor:2 lsz, * 1 félp a köv szembe, 1 lsz, 3 kétráhajtp, a következő szembe, 1 lsz, 1 félp
** csillagtól ism kétszer.

6. kép: Ez a csőre. Nemes egyszerűséggel lenyúltam azt, amit régebben itt láttam a félkörmadaraknál. :o)
 

0. sor: 8+2 szemből álló láncszemsor.
1. sor: A tűtől számított harmadik szembe egy félpálcát készítünk és a láncszemsor többi szemébe is egyet-egyet. Így a fordulószemeket figyelmen kívül hagyva 8 félpálcánk lesz.
2. sor: 2 lsz (forduló láncszem) után a szemeket kettesével fogyasztjuk félpálcákkal. Ennek a menete: Ráhajtunk a tűre, majd hurkot húzunk fel a következő (1.) szemen keresztül, de nem horgoljuk le a megszokott módon, hanem újra a tűre hajtjuk a fonalat, újra hurkot húzunk fel a rákövetkező (2.) szemen és ezután a tűn levő 5 hurkon keresztül egyszerre húzzuk át a fonalat. Ezt megismételjük még háromszor a többi szemen is. Már csak 4 félpálcának való helyünk marad.
3. sor: 2 lsz után ismét felére fogyasztunk az előző körben megismert módon. (2 félpálca marad).
4. sor: 2 lsz után megint fogyasztunk, de ennek a végén csak egy lezáró láncszemet horgolunk és elvágjuk a fonalat. Hosszú szállal, mert ezt a csőrt félbe hajtjuk és összevarrjuk (kb. 25 cm), ráadásul ezzel a meghagyott fonallal fogjuk a tyúkra varrni is.

0. sor:8 lsz+ 2 lsz (fordulószemeknek)
1. sor:*1 félp ** csillagtól 7-szor ism
2. sor:2 lsz, * 2 egyszerre befejezett félp a köv két szembe
** csillagtól ism 3-szor
3. sor:2 lsz, * 2 egyszerre befejezett félp a köv két szembe
** csillagtól ism 1-szer
4. sor:2 lsz, * 2 egyszerre befejezett félp a köv két szembe, 1 lsz és
a fonalat hosszúra hagyva elvágjuk.


7. kép: Elsőre a lábakat külön-külön készítettem el, de aztán rájöttem, hogy így könnyebb lesz bevarrni. :o)
 
0. sor: 19+2 szemes láncsor.
1. sor: Minden szembe egy-egy félpálca.
2. sor: 2 lsz, 3 félp, 7 lsz - majd a láncszemeken visszafelé a tűtől a második szemen kezdve kúszószemekkel (vékonyabb ujjak) vagy rövidpálcákkal (képen szereplő vastagságú csirkeujjak) visszajövünk. A kúszószem azt jelenti, hogy a tűt a szembeszúrjuk, hurkot húzunk fel, amit rögtön a tűn levő hurkon is áthúzunk. A rövidpálca ezzel szemben annyiban több, hogy a felhúzott hurkon és a tűn levő hurkon a fonalat újra felvéve húzzuk át. Mikor a legelső láncszembe is került kúszó vagy rövidpálca, akkor a következő 2 szembe ismét félpálcák készülnek, majd megint egy lábujj láncszem oda-vissza, ismét két félpálca, egyik láb utolsó ujja, 1 félpálca a következő szembe, 3 kúszószem a következő három szembe, félpálca, lábbujj, két félpálca, lábujj, két félpálca lábujj, két félpálca. Ezzel - ha jól számoltunk a sor végére is értünk és a fonalat elvághatjuk.

0. sor:19 lsz+ 2 lsz (fordulószemeknek)
1. sor:*1 félp ** csillagtól 18-szor ism
2. sor:2 lsz, 2 félp, * 1 félp a köv 2 szembe, 7 lsz,
6 kúszószem a láncszemekbe visszafele, 1 félp
** csillagtól ism 2-szer, 3 kúszószem, + 1 félp a köv 2 szembe, 7 lsz,
6 kúszószem a láncszemekbe visszafele, 1 félp
++ pluszjeltől ism 2-szer, 2 félp

8. kép: A csirkét két oldalán össze kell varrni, úgy, hogy a végén a taréjt közrefogva azt is belevarrjuk. Ehhez ún. merkelőtűt (angolul: tapestry needle - hátha ez van ráírva a papírjára) és matracöltést használtam. Tehát a tűt úgy vittem a horgolvány szélének szemei között ide-oda, mint a futóöltésnél, csak nem szorítottam össze. A jobb alsó sarokból indultam a taréj felé, majd vissza is jöttem ugyanezen az útvonalon - hogy erősebb legyen.
 

9. kép: Amikor ez a része készen van, akkor vatelinnel kitömtem. Ha nincs vatelin, használhatunk vattát is, de azzal számolnunk kell, hogy az összecsomósodik a mosásban, úgyhogy akkor olyan ember kapja, aki nem koszolja össze. :o) Ez után a fonalat a lábrész közepén keresztül az éppen szemben levő részéhez keresztben átszúrva összehúztam a csirke testét. (ld. következő képeket is!) A lábakat folyton a varrásba illesztgetve szintén matracöltéssel előbb az egyik irányba oda-vissza összevarrtam, majd a másik irányba szintén. A szálat elcsomóztam és áthúztam a csirkén, majd kissé megfeszítve elvágtam és visszahúztam a tyúk hasába. A következő képen talán jobban lehet látni, hogy értem ezt. :o)
 

10. kép: A csirke alulnézetből még az összehúzás előtti fázisban. Látható, hogy a fonalat a lábrész közepén a átszúrva a tűvel éppen a szemközti oldalra kell áthúzni.
 

11. kép: Az összevarrt csirke alulnézete. Látszik a varrás. Elnézést ezért a két sötét képért, de este volt.
 

12. kép: És ezzel elkészült a második (valójában a harmadik - csak az elsőt vasárnap elajándékoztam) horgolt csirkénk, de sebaj, mert a kanyarban már fel is tűnt a harmadik (negyedik) horgolt csirke. :o)
 

Egyáltalán nem nehéz, és már érkeznek a megrendelések a tyúkok mellé sárga kiscsibékre is. :o) A telhetetlen locsolóit!

Jó munkát, jó szórakozást! :o)

Letölthető pdf formátumban: Itt!

4 megjegyzés:

Eszter írta...

Nagyon ötletes és nagyon cukik:)

Nils Holgersonné írta...

huh, en kicsit megszenvedtem a leirassal. Most fejben ugy, ahogy osszeallt, remelem, a gyakorlatban is menni fog! nagyon helyesek!

Mosolyrend Évi :) írta...

Szia !
Nagyon szuper!

Babi néni írta...

Bocsánat, próbáltam alapos lenni és érthető, úgy látszil túlzásokba estem. :o)

Majd beírom az egyszerű újságbeli rövidítéseket mindenhova vacsi után.