2010. március 23., kedd

Középkezdés

Sziasztok!

Jó pár éve horgolok, de a középkezdéssel mindig gondom volt. Az alap ugye az, hogy horgolunk pár szem láncszemet, majd zárjuk egy láncszemmel a kört, s ebbe a körbe készítjük az első sort. Csak hogy ha nincs mintaleírás, hogy hány láncszem kell ahhoz, hogy beleférjen a körbe az első sor kívánt szemszáma, akkor sokszor jártam úgy, hogy vagy kicsi lett a kör, vagy túl nagy, s bontanom kellett. Azt meg nagyon nem szeretem, de a maximalizmusom mindig visszafejteti, ha valami nem tetszik.
Azonban most megosztanék veletek egy másik fajta középkezdést, amire most leltem rá egy szaklapban (a jogi vitákat elkerülendően nem beszkenneltem, hanem próbáltam fénykepekkel dokumentálni nektek a lépéseket)
Az egész nagyon egyszerű és nem kell takubakuzni, hogy hány láncszemből álljon a kezdés. Remélem érthető lesz a leírásom a képeket is nézve.
(Bocsánat, akinek nem mondok újat vele.)

Kezdő lépés / csúszóhurok kialakítása:
A képeken az első sort egyráhajtásos pálcákkal alakítottam ki.
1.) Hurok készítése
2.-4.) Első lánszem képzése
5.) Első pálca kialakítása két láncszemből
6.) Első egyráhajtásos pálca
7.) Második egyráhatásos pálca ...

Hurok meghúzása:

A hurok szabadon lévő végét szabadon tudjuk húzni a megfelelő méretre.
A kezdő fonalvég eldolgozást megoldjuk, ha a hurokba horgolt szemek kialakításakor mindig hozzáfogjuk a hurok szálához, míg körbe nem érünk.

Első sor zárása:

Az első képrészleten látszik, hogy a hurok még nincs teljesen meghúzva, így tovább lehetne bővíteni az első sort, hogy pl. 5-6-7-8... szögletű alapkezdést kapjunk. Ha megvan a kívánt szemszám, akkor a hurkot meghúzzuk és zárjuk az utolsó szemet az elsőhöz egy láncszemmel.

Remélem tudtam valakinek újat mutatni, valamint segíteni.
Ha valami nem tiszta a leírással vagy a képekkel kapcsolatosan, szóljatok, s próbálom világosabbá tenni.

4 megjegyzés:

Iza írta...

Érdekes,én még nem találkoztam ilyen kezdéssel,pedig rég óta horgolok. Örvendek, hogy felraktad, és érthetően magyaráztál.

Zsófi írta...

Volt már szó erről, Altair volt, aki szóba hozta. Azóta én is ezt szoktam használni...

Viszont a héten megtudtam, hogy kötés elkezdésére is használható a módszer. ;-)

zazálea írta...

Én meg csak a képből értek, szóból nem, hát persze, hogy örülök neki!

micuska írta...

Én már első munkáim egyikénél találkoztam vele, szerencsére. Itt nézhetitek meg, ha érdekel, 8 perc 40 másodpercnél van. http://www.youtube.com/watch?v=M6Zmi37zP4Q&feature=SeriesPlayList&p=8470041FCFF4ECF6