2010. március 7., vasárnap

Megint egy kérdés

Már megint én vagyok, és már megint nem horgolás a téma de...
Sokan árultok a Meskán s bátorításra én is kialakítottam Meska boltomat.
Több eladásom is volt már, sőt vásároltam is.
Szóval amit kérdezni szeretnék a következő: Meskás eladóként, Meskás boltosként, számlát kellene adni a vásárlóknak? Vállalkozónak kell lenni ehhez?
Minden Meskás számlaképes vállalkozó?
Segítenétek válaszotokkal egy értetlenkedőnek? KÖSZI!

ui.: már kaptam egy tájékoztatást,amit nagyon köszönök.

19 megjegyzés:

Jandó írta...

Ha már kaptál tájékoztatást, akkor biztos már tudod, hogy nem kell számlaképesnek lenni, se számlát adni (csak leírom, hátha mást is érdekel). Épp ez a jó benne. Az ilyen dolgokat a Meska intézi, azért van az eladott dolgok utáni 4%(ha jól emlékszem) befizetése nekik.

Hencsilli írta...

Jandó én nem így tudom :( Én kiváltottam az úgynevezett 7-es adószámot az Apeh-nál ( nem mintha nagyon kellett volna, de majd valamikor csak beindul a boltom ), úgy tudom szinte minden meskázónak van ilyen adószáma

NeNcsi írta...

Szja szempontból a következő a helyzet:
ha a jövedelem (bevétel-költség) nem haladta meg a 200.000 Ft-ot, akkor nincs sem bevallási, sem fizetési kötelezettség. Nem kell adószám, csak gyűjteni kell a költségeket, illetve a bevételeket, hogy meghatározható legyen a jövedelem.
200.001 Ft-tól a megfizetendő szja 25%, melyet a 200.000 Ft feletti rész után kell megfizetni.

Például:
magánszemély ingóságot vásárolt 2mill.Ft-ért, amelyet eladott 2,5mill.Ft-ért. Jövedelem 500eFt Ennek adója: 25% 125eFt, de ebből 50eFt-ot nem kell megfizetni, így marad fizetendő SZJA 75eFt.

bolyet írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Piszke írta...

Jando, ez biztos, hogy téves információ! A Meska fenntartói kiemelten felhívják az ott eladni szándékozók figyelmét arra, hogy az adó vonzatot, minden eladó maga kell, hogy rendezze. A 4 % a fenntartási költségek fedezete.
Natti, olvasd el a Meska blog vonatkozó bejegyzését:
http://meskahonlap.blogspot.com/2009/03/szamlakepesseg-es-biztonsagos.html
Azt hiszem van még egy, ami megerősíti, hogy a Meskán elfogadott a 7-es adószám. A lányok (Bori és Réka) hivatalos APEH állásfoglalást kértek ebben a kérdésben és erről szól a másik bejegyzés, amit most nem találok, de ha böngészel a fenti elérhetőségen, akkor megtalálod.

Piszke írta...

Nem kell vállalkozónak lenni, de ahogy nencsi írja, bizonyos jövedelem felett a 7-es adószám kiváltása ajánlott.

bolyet írta...

Igen, én is Piszke anyóca- féle verziót szerettem volna összehozni és kerestem,kavartam.A Meska blogon található erről infó.
/Férjem közgazdász és könyvelünk "civilben" összevonta a szemöldökét mikor a "problémát" felolvastam!:-((

Jandó írta...

Na, most jól megijesztettetek. Már többször elolvastam a szbályzatot, de eddig mindig úgy értetem, hogy az az egyik nagy lehetősége, hogy nem kell adózni utána. Bár akkor lhet, hogy ez a kis tételek miatt van. De a számlázásnál külön kiemelik, hogy aki számlaképes. és le tudja írni az adójából az itt befizetett összeget, az szóljon előre. Nem hiszem, hogy mindenki számlaképes, többek közt én sem, ezért máshol nem is mernék árulni.
Bár sajnos ezekhez a dolgokhoz annyira nem értek.

Jandó írta...

Piszke anyóca, ha csak ajánlott a kiváltása bizonyos összeg felett, akkor alatta mi a teendő?

Hencsilli írta...

Jandó,szerintem alatta is ki kell váltani. Gyűjteni kell a számlákat, amiket te kapsz és amiket te állítasz ki azt is, a kettő közötti különbség számít jövedelemnek. Legalábbis nekem az Apeh-ban ezt mondták, de nem akarlak még jobban összekavarni. Úgyhogy az adószám mindenféleképpen kell, szerintem.

Aledi írta...

Mindenképp ki kell váltani egy adószámot, csak egy bizonyos összeg alatt (azt hiszem évi 5 mil.)nem kell Áfát fizetned. Így adóSZÁMmal rendelkező magánszemély leszel (alanyi jogon adóAZONOSÍTÓd van), és bizony év végén hozzá kell cspni a jövedelemhez a bevételed, és a szerint az adókulcs szerint adózni, amilyen sávba az összjövedelmed esik. Sőt, legalább a bevétel 50% után negyedévente adóelőleget is kell fizetned. Ha ennél több a számlával igazolt kiadásod, év végén visszaigényelheted a különbözetet. Kapsz APEH-től csekket, amin ezeket befizeted. Ha a sorbannálást nem számítjuk, kb. 10 perc az ügyintézés.
A 200 000 Ft-os határ, amit Nencsi ír, az más bevételre vonatkozik, nem alkotótevékenységből származó termék árusításra. Ezt az adószámot kimondottan alkotótevékenységre lehet kiváltani, elég sok kategória van, és bármennyit bejelölhetsz. Magányszemélynek, ha nem kér számlát, elég a sima nyugta. Cégeknek (üzletnek) is árulhatsz, akkor nyilatkozatot kell tenned, hogy milyen adósávba esel, és a cég fizeti utánad az adóelőleget.
Az más kérdés persze, hogy a Meskán árulók hány százaléka rendelkezik ilyennel, és ad számlát. De, mivel akár le is nullázhatod magad, azaz annyi költséget számolhatsz el, amennyi a bevételed, szerintem érdemes elintézni, én mindenesetre nyugodtabb vagyok így : )

Lente Julcsi írta...

Én is úgy tudom ahogy Aledi,
az apeh-nál én is ezeket az információkat kaptam annak idején.Hetes adószámom nekem is van,tényleg hamar el lehet intézni és nyugodtabb is vagyok így.Én ajánlom is ezt a lehetőséget mindenkinek aki ilyen tevékenységbe kezd.
(Ha falun él-mint Én-,akkor meg pláne ajánlatos,mert sajnos irigyek az emberek)

Hencsilli írta...

"Sőt, legalább a bevétel 50% után negyedévente adóelőleget is kell fizetned." Ezt hogy kell értelmezni? Nekem ilyet nem mondtak az Apeh-nál, csakhogy év végén, vagyis az adóbevallásnál kell megnéznem, hogy volt-e bevételem vagy nem és akkor kell beírni a bevételt a nemtom hanyadik sorba.

Jandó írta...

Hú, de jó, hogy ti ilyen jól tájékozottak vagytok ebben a dologban. Köszönöm a segítséget. Ha lehet még egy kérdés ezzel kapcsolatban: aki gyeden van, az is kérhet szerintetek ilyen adószámot? Mert úgy tudom (bár nem tudom ez erre vonatkozik-e), hogy GYED alatt nem lehet semmilyen munkát vállalni.

Piszke írta...

Az a legnagyobb baj, hogy nincs konkrétan szabályozva az interneten folyó kereskedelem, akár alkotó tevékenységhez kapcsolódik, akár nem. Ezért is rendelkezünk egymástól eltérő információval. Nekem van néhány ismerősöm, akinél már vizsgálódik az Apeh és sajnos más-más momentumba kötnek bele. A helyzet az, hogy joghézag van ezen a téren, ami annyit jelent, hogy nincs rá törvény, így arra hivatkozhat az Apeh, amire akar. Arra kell törekedni, hogy a jövedelem, amihez ezen az úton jutunk hozzá, legális legyen. Ez az alap.
Összegezve: 1.) a 7-es adószám kiváltása mindeképpen szükséges. 2.) Adózni mindenkinek egyénileg kell a Meskás jövedelme után.

Aledi írta...

Hencsilli,
Én ezt az infót kaptam APEH-nél, és csekket is hozzá. Azt jelenti, hogy negyedévente fizetsz adóelőleget a nyereséged után (mint ahogy, ha dolgozol , a munkáltatód fizeti ezt utánad). Ha a kiadásod meghaladja a bevételed 50%-t akkor is az 50% után fizetsz minden negyedévet követő hónap 12.-ig, évente háromszor. Az év végi elszámolás meg a rendes évi SZJA bevallás. DE nem lepődnék meg, ha máshol meg másképp mondanák, és ahogy Piszke anyóca mondja, nem is egységes a dolog. Van olyan ismerősöm, akinek meg nem adtak adószámot, mondván a babakészítés nem alkotó tevékenység : ( Szerintem, ha számlát adsz, és év végén befizeted a jussukat, annak rendben kell lennie.
Jandó,
A GYED idejére tényleg más szabályok vonatkoznak. Vacskamatinál kérdezz rá, úgy emlékszem ő nézett utána. Illetve az indexbaba oldalán találsz még linket az önálló tevékenységet kezdő magánszemély adózásának alapvető szabályai-ról.

Hencsilli írta...

Aledi, lehet hogy nekem azért nem adtak, mert én az alanyi adómentességet választottam? Hát, tényleg jó lenne, ha legalább két helyen ugyanazt mondanák :P Mindenesetre gyűjtögetem a számláimat, ami még nem igazán van, aztán majd meglátjuk.

Aledi írta...

Alanyi Áfamentességet választottál szerintem, azt én is.
Nem igazán tájékozottak az ügyintézők sem e téren. Az információs pultnál a hölgy ott előttem tanulmányozott egy nagy könyvet, abból próbálta megtudni mi a teendő. Mondjuk annak is érdekes lenne utánanézni mennyi a büntetés, ha nem adsz számlát, és mennyi, ha megpróbálsz mindent szabályosan csinálni, de kiderül, hogy mégsem. Lehet az előbbiek járnak jobban : )

Hencsilli írta...

Hát igen, próbál az ember törvényesen csinálni mindent, aztán meg lehet hogy még mi járunk rosszul :(