2010. március 17., szerda

Próba, eredmény

Egyrészről demoralizáló az előző bejegyzés után postot írni, de sebaj, másrészről hálátlannak tűnhetek, hogy nem veszek részt a takarókészítés folyamatában, de mindkettőre szolgálhat magyarázatul az alábbi fotó, melynek következtében akár az 1-es kategóriából is kicsúszhatok. Természetesen lefelé.















Már emlékszem, hogy gyerekkoromban is ez volt a bajom, vagyis, hogy rettenetesen szűkül össze a horgolt cucc, biztosan a fordulóknál csinálok valamit rosszul, nem értem. Pedig készítek magasságot is, de valahogy azt sem jól, úgy tűnik, de még az is lehet, hogy más a baj.
És akkor mindenek tetejében belefutottam ebbe az árkádmintába, ahol félpálcákat is ír, de ez az én könyvemben nem is szerepel, mi a frász az...
















Jobban szoktam örülni, ha valami sikeres projektet dobok az agórára, közszemlére, de mit tegyek, ez is én vagyok. Már gondoltam azt is, hogy ez nem nekem való, kihagyom, van élet horgolás nélkül is, nemdebár, de közben meg izgat is a dolog.

Hát, ez van. :o(

15 megjegyzés:

Piszke írta...

Szerintem ne legyél zavarban, hogy ezt hoztad az agórára (tetszik a kifejezés:). Szerintem ez a blog erre is szolgál, hogy egymást segítsük. Bal szélen fent olvastam: "célunk, hogy megmutassuk... segítsünk...". No, ez most az utóbbi. Én nem vagyok profi horgoló, de megszámoltam a soraidat (profi matekos vagyok:D). Az első sorban kb.55 szemet, az utolsó előttiben 46-ot számoltam. Tehát azt már tudjuk, hogy nem az a gond, hogy egyre szorosabban horgolsz, hanem lehagysz szemeket. Nagy valószínűséggel a fordulóknál, ahogy te is sejted, mert ott szokta az ember lánya ezt a hibát elkövetni. Ez velem is előfordult, mert tévelyegtem a sorok szélén.
Rövidesen küldök neked egy kis segítséget. Remélem sikerülni fog! :)

Iza írta...

A félpálca készítéséről itt egy videó:http://www.youtube.com/watch?v=LxA2osb5Qfk . Ha az angol nem is megy olyan jól szerintem akkor is megérted, de megpróbálom érthetően leírni: készitesz egy ráhajtást, leöltesz a mintába - ekkor 3 ugymond hurok lesz a horgolotűn. Ezután mind a 3 hurkon áthuzod a fonalat.Annyiban különbözik az egyráhajtásos pálcától hogy ottan mikor 3 hurkod van a tűn, először az első kettőn huzod át a fonalat,két hurkod lesz a tűn, aztán meg ujra áthuzod mind a kettőn.Remélem segítettem.
Ja ami meg a fordulásokat illeti, mikor elkészíted a magasságot ugyanabba a szembe amelyikből kiindulva készítetted a magasságot készítesz egy új szemet. De ellenőrizheted is magad: minden lehorgolt sor után megszámolod a szemeket hogy passzol-e az elöző sorral.

Macus írta...

Nehogy feladd!!! :)) Fog ez menni. Piszke küldi a segítséget. Az én módszerem, hogy számolom a pálcákat, persze nem akkor, ha 150 szemre kezdek (olyan még nem is volt)...

Dodie írta...

Semmiképp se add fel! Ezt is csak egyszer kell megtanulni hogy menjen, na de egyszer meg kell :) Mint a járást, biciklizést.. :)

aarkus írta...

Én is számolok. Eleinte minden sorban, később csak időnként, ellenőrzésképpen. Még a minta leírásoknál is megszokták adni, hogy az adott sor (kör) végén hány szemnek kell lenni - ez se véletlen!Ja, és imádom ezt a fonalat, nekem az egyik kedvencem! :-)))

Aledi írta...

Én is jártam így : ( Most már én is számolgatok. Szerintem eleinte érdemes. Mi az, hogy feladod. Teljesen szép, egyenletes a mű, amúgy meg hol írja, hogy mindennek szabályosnak kell lennie : )

BCili írta...

Elsőre azt hittem csak a perspektiva miatt szűkül. ha már ennyit dolgoztál vele, fel ne add, sőt, csinálj előnyt abból, hogy szűkül. Mi lenne, ha mindig szoknyát horgolnál? :)

Piszke írta...

Megérkeztem. Feltettem a blogomba, hogy hogyan is néz ki nálam a dolog. Ez nem biztos, hogy teljesen hivatalos (még én is kezdő vagyok a műfajban), de nálam működik. :)

micuska írta...

Szép lesz ez! Sztem is az a baj, amit Piszke Anyóca mond. Én sem gondoltam anno, hogy oda még ölteni kell. Klassz a magyarázat nála.

Babi néni írta...

Lehetséges, hogy Piszke anyóca megoldása a jó. Nekem nem szokott ennyire hullámos lenni a széle, de a többi stimmelni látszik. És ha Piszke anyócának beválik, akkor másnak is. :o) Az első szemben egyetértünk, de az utolsó szembe nem világos: Két pálcát horgolsz bele? És nem szaporodik tőle?

Hat után érek haza és akkor megnézem a Könyvklubos horgolókönyvemben, mert ott írtak valamit arról, hogy van, amikor a magasítás első szemnek számít és van, amikor meg nem...

A számolás biztosan segíthet.

Piszke írta...

Altair, szerintem én voltam félreérthető: nem két pálcát horgolok az utolsó szembe, csak egyet. Segíts, hogy hol írtam rosszul vagy hol volt félreérthető, légy szíves! A szemek száma minden sorban 12 volt. Többször ellenőriztem, nehogy rossz infot adjak.

zazálea írta...

Na, megyek, megnézem Piszke anyócát. Szóval, számoljak? Ma este tuti nem. Ma fejtek. .o(( Meg nézem a többieket, nekik hogy megy. :o))

De jó, hogy vagytok... (sóhajtás, szívből) :o)

Piszke írta...

Zazálea, módosítottam a leírást a blogomban. Altairnak igaza volt, csak nem értettem jól, hogy mire gondol. Gyere és nézd meg!

Eta írta...

Horgolás nélkül nincs élet. :o) Én elég gyakran vagyok "Pénelolopé-üzemmódban", de sebaj. A vége a lényeg. Meg hogy a horgolás szerintem meditáció helyett is jó, és még látható eredménye is van. :o) Szóval ne add fel!

zazálea írta...

Én már szinte úgy használom, leszámítva, hogy kilóg a nyelvem a nagy koncentrációtól. :o)
De majd....!