2010. március 8., hétfő

Segítséget kérek!

Elakadtam...
Tegnap simán meghorgoltam egy madárkatestet a gugli fordítóprogramja és hordosv szuper szótára segítségével. De sajnos a szárnyhoz és a csőrhöz ez már nem volt elég számomra :-(

Szóval kérem, ha valakinek van kedve/ideje, legyen szíves, fordítsa le! Itt a link. Nem kell szóról szóra. Csak a csőr és a szárny lényegét, nagyvonalakban.
Előre is köszönöm!

11 megjegyzés:

Eta írta...

Pontosan nem tudom lefordítani, de ha megnézem az ábrát azt látom:5 láncszem, az első sorban n a két szélsőt fogyasztja, marad 3 szem, a 2. sorban a szélsőt fogyasztja, a 3.-ban a maradékot összehorgolja, félbe hajtja, összevarrja.
Szárny: 9 szemmel kezd, 1. sor rövidp, rp, félp, félp, egyráhajtásos, egyráhajtásos, félp, félp, rövid, rövid (ettől hajlik), egy láncszem (levegőszem) megfordulsz és az alján ugyanez vissza. 2. sor: uaz, mint a az előző, de a végén nem ismétled meg az alján ugyanezt, mit az előző sorban, hanem rövidpálcákkal körbehorgolod. Kész. Próbáld meg, szerintem így készült. .o)

micuska írta...

Így készült.:-)

Lívi írta...

Hűha, szóval fogyaszt a csőrnél... Na, olyat még nem csináltam. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Köszönöm szépen a segítséget!!!!!

hordosv írta...

Szia Livi,

Örülök, ha a szótáramat tudtad használni:)

Ha nem ragaszkodsz a leíráshoz, akkor csináld a csőrt fordítva, vagyis szaporíts soronként. Első sor 1 kispálca, 1 láncszem a forduláshoz, 3 kispálca, 1 láncszem a forduláshoz,2 kispálca a következő szembe, 1 kispálca, végül 2 kispálca. Lényeg, hogy hárorszög legyen a vége.

Lívi írta...

A csőrből lett valami - sztem egyáltalán nem az, mint aminek lenni kéne, mindenesetre ráfoghatjuk, hogy csőr.

De a szárny nem világos nekem. Na jó, nem egy életbevágó probléma. De ha 9 lsz-mel kezd, hogy megy arra rá 10 db pálca?

Vera: a következő csőrt majd megpróbálom így, köszi!

Babi néni írta...

A sor két szélén egyszerűen vagy nem horgolsz az előző kör utolsó szemére, vagy az első szemet kúszószemmel átléped.

Soron belül sem nehéz fogyasztani, rövidpálcánál annyi az egész, hogy felhúzod a hurkot, aztán nem húzod át a két tűn lévő szemen a fonalat, hanem a következő szemen újra felhúzol egy hurkot és ezután húzod át a tűn lévő három szemen a fonalat, mintha szabályos rövidpálca lenne. :o)

Félpálcánál két egyszerre befejezett pálca a tűn levő szemek alapján: az előző szem hurka, ráhajtás, következő szemen való felhúzás, ráhajtás, következő szemen való felhúzás - ezen mind húzd át egyszerre a fonalat.

Egy- és több ráhajtásos pálcáknál az utolsó két szemet hagyod mindig a tűn (félig befejezett x-ráhajtásos pálca), aztán elkészíted a következő szembe (vagy szemekbe) a megfelelő pálcát, de annak az utolsó két hurkán való áthúzással a tűn lévő összes (4, 6 stb.) szemen egyszerre húzod át a fonalat. Bocs, de ezt nem tudom jobban leírni. :o(

Babi néni írta...

A szöveg és a képek alapján a csőr:

5 láncszem, a második láncszembe ölt vissza egy rövidpálcával, aztán a soron végig. Lesz négy rövidpálcája plusz a kihagyott fordulószem.

Második körben egy láncszemmel fordult, majd a első, második szemeket egyszerre horgolta le és a harmadik, negyediket szintén.

Ekkor fordult, egy láncszemmel és a két szemet megint egyszerre horgolta le.

Hosszúra hagyott farkincát hagyva elvágta a fonalat és a háromszöget hosszában félbehajtva futó öltéssel összevarrta a nyitott oldalai mentén.

Babi néni írta...

A szárny:

9 láncszem. A második szembe egy rövidpálca, a következőekbe pedig: félpálca, félpálca, pálca, pálca, félpálca, félpálca, rövidpálca kerüljön.

Utána készített egy láncszemet és az utolsó szembe (amibe az utolsó rövidpálca került) megint horgolt egy rövidpálcát, csak a másik oldalára. A következő szemek másik felébe megint félpálca, félpálca, pálca, pálca, félpálca, félpálca, rövidpálca készült.

Ismét láncszem és az első szembe (ne fordítsd meg csak körbe-körbe kell haladni!) rövidpálca kerüljön és így tovább végig a soron. Az ott levő (forduló)láncszembe pár rövidpálcát kell horgolni, hogy olyan legyen, mint a szárny csúcsa.

Hosszú farkincát hagyva kell elvágni a fonalat és azzal a helyére varrni a szárnyakat mindkét oldalon.

Sokkal bonyolultabban hangzik, mint ahogy készül. :o)

micuska írta...

Halljátok! Ez eszméletlen. Azt ugyebár megszokom, hogy az US rövidítések mások, mint a GB. De nekem a régi magyar könyveimben is teljesen eltérő megnevezések vannak ugyanarra. Tudtok vmilyen összesítő táblázatról? Köszi.

Babi néni írta...

Nem tudok, de készíthetünk egyet közösen... :o) Gyűjtsük össze, milyen nevek vannak...

láncszem, levegőszem, fordulószem
kúszószem, hamis pálca
rövidpálca, kispálca
félpálca
egyráhajtásos pálca vagy csak simán pálca
kétráhajtásos pálca
patentpálca
popcornpálca
reliefpálca

?????

micuska írta...

kukoricaszem= sztem ez a popkornpálca, ám! a Belinda egyik h.sz-nél lévő könyvben teljesen bekavar. Úgy látom elnyilazták.
Nekem ilyenek is vannak, hogy: kettős rövidpálca, dupla rövidpálca, a kétráhajtásosnak= dupla pálca, csoportszem=nopp, Margit-öltés.

Ha gondoljátok, táblázatba szedem, mondjuk szemszám szerint növekvő sorrendben, mellé az angol és amerikai rövidítésekkel. (a patentpálcát nem ismerem, még)