2011. március 9., szerda

Terítők, sapkák

Jandó korholása a lusta szerzőknek éppen jókor jött, elő is kerítettem az alábbi, már régebb óta várakozó képeket. :o) Néhány újabb munkámat is lefényképeztem ugyan, de nem írtam bejegyzést. Most egy csokorban szeretném megmutatni, hogy én is szoktam horgolni. :o) Igazából jobban szerettem volna valamilyen újszerű leírást készíteni, sőt most is egy különleges horgolt párnahuzaton ügyködöm, de végül csak megmutatom őket, bármit is gondoltam ezelőtt erről. ;o)

Tehát tavaly szeptember óta, nem feltétlen sorrendben:

1. kép: Egy gyapjúfonalból készült rongyszőnyeg és takaró 2 in 1. :o) Eredetileg sapka és sál készült belőlük, de egyrészt nem állt jól, másrészt ugye szúrt, így azt lebontottam és "rongyszőnyeget" horgoltam belőle. (A sapka-sálról is van kép, de nem túl jó, úgyhogy hagyjuk inkább.) A reggelek nálunk (is) nehezen indulnak és "kicsi fiam" (12 éves) néha még szendereg egy kicsit a felöltözés-fogmosás-reggelizés és az indulás között. És a szőnyeggel takarózott. :o)

2. kép: Készült az erősebb színekből (zöld és piros) egy mandulaformájú lábtörlő is és még mindig maradtak pici gombócok. Akkorák, hogy csak egy edényalátétre futotta belőle. Kicsit ronda, de nem kellett egy pici fonalat sem kidobni. :o) És mint látható Symphony Wood-dal készült, mint mostanában minden. :o)

3. kép: Ezek pedig még szeptemberben egy megkésett nyaralás alatt készültek. Egy ismerős családdal nyaraltunk és nagyon megtetszett az anyukának, a szett, amin dolgoztam. Mivel éppen korcsolyázókészletet horgoltam Fiam-8-nak a heti órákra, amit nem kell kivenni a táskából, így nem is marad itthon. Így aztán egy helyi kézimunkaboltban vettünk rózsaszín fonalakat és a maradék kék fonalamból meg a kétféle lányos színből az alábbiakat készítettem nekik: A kislánynak világoskék és világos rózsaszín sapkák szíves fülvédővel, a mamának rózsaszín sapka virággal és egy rózsaszív kitűzőnek.

4. kép: A rózsa Megan Kiwi leírása: Crochet Rose alapján készült.

5. kép: És itt a korcsolyázókészlet: Ufósapka és ufókesztyű. Csak itthon jutott eszembe lefényképezni. Már nem annyira tetszik, mert leteletábizták benne a gyereket, pedig becs'szó csak egyszer láttunk ilyet az ertéelen és még a kicsik is kiröhögték, azóta is szállóige nálunk az "akarjátok látni még egyszer?" - ha valami szörnyű volt. :o) De a kicsi továbbra is szereti a sapit és ez a fő. :o) A kesztyűk rögzítése makraméhorgolással készült zsinór.

6. kép: A Diana Filéhorgolás No. 28. számában a 23. oldalon látható "Álomszép" fedőnevű minta még kifeszítés előtt. :o)

7. kép: Próbáltam megkeresni, hogy ezt a mintát honnan szedtem, de nem találom sehol. :o(

8. kép: Ezt egy tanács kedvéért fényképeztem le a kocsiban a térdemen, szóval bocs a minőségéért. A tanács lényege annyi, hogy érdemes a recehorgolás kezdő láncszemsorát 5-10 láncszemmel hosszabbra készíteni, ahogy a képen is látható. Ezt később tűvel könnyen le lehet bontani, de ha végigszámoltunk már többször több száz szemet és az első sor után jövünk rá, hogy nincs annyi kocka a sorban, mert a minta elfelejtkezett a fordulószemekről, vagy átugrottunk itt-ott egy szemet és emiatt bontani kell, az szörnyű bosszantó. Szóval én így szoktam kezdeni. :o) Szintén érdemes jelölni minden tizedik kockát, így a minta elkezdése biztosan jó helyre esik. Tízsoronként a jelölést feljebb rakom.

9. kép: A Diana Filéhorgolás No. 28. számában a 25. oldalon található "Ünnepi terítő" fedőnevű minta alapján készült. Eredetileg piros és fehér színben szerepel, de nagyon sok megmaradt sárga Honleányom volt és kevés piros, szóval színt változtattam és nekem nagyon tetszik ez a vidám sárga. A piros szegélyt Jeti választotta, eredetileg világoskéket akartam, de gyanús volt, hogy kevés lesz. A minta egyébként hibás volt, kicsit át kellett számolni és meghosszabbítani. De szerencsére ezt már a munka kezdetén kiszúrtam a fényképről, szóval nagy fennakadást nem okozott. (A képen látszott, hogy az innenső végén a szegélymintánál nem jött ki a fordulásnál a két lyuk, egy csatlakozás ismétlődés, szóval egy sorral rövidebb volt a minta a kelleténél.)

6 megjegyzés:

Eta írta...

Hűűű, ez aztán termés. :o) jó színei vannak a takarónak. Nem kis munka lehetett. Azt eddig is tudtam, hogy terítőkben jó vagy. Megin nagyon szépek lettek. :o))

margom írta...

Nagyon gyönyörű munkáid vannak. Engem legjobban az a rózsa fogott meg. Imádok virágokat horgolni. Ennek a rózsának létezik magyar nyelvű fordítása, mert az ajánlott oldalon nem boldogulok vele.

Babi néni írta...

Lefordítom mindjárt. :o)

Babi néni írta...

Mivel az eredeti rózsalink már nem él, és nem MeganKiwi saját mintája, ezért nem kérdezgetek, csak fordítok. :o)

10-es fonalból, 1,75 mm-es tűvel készült az eredeti, az enyém pedig 6 mm-es tűvel hozzávaló gyapjúfonalból. Utóbbi egy tenyérnyi méretű lett, az előbbi Megan szerint 3,5 cm átmérőjű.

Hosszú fonalat hagyva a későbbi elvarráshoz, készítsünk 55 láncszemes (továbbiakban lsz) kezdősort. Előre szólok, hogy a mintában valami nem teljesen stimmel, a harmadik sorban nem jönnek ki a megfelelő mennyiségű szirmok, de úgy is szép lesz, nyugi.

1. sor: A tűtől számított 4. szembe készítsünk 1 egyráhajtásos pálcát (továbbiakban: pálcát) * 1 lsz, két szemet kihagy (1 pálca, 2 lsz, 1 pálca) a köv szembe. *-tól ismétlés a végéig. Fordulás.
2. sor: 3 lsz, (1 pálca, 2 lsz, 2 pálca az első kétláncszemes ívbe. * (2 lsz, 2 pálca, 2 lsz, 2 pálca) a következő kétláncszemes ívbe. *-tól ismétlés a végéig. Fordulás
3. sor: 3 lsz, 6 pálca az első kétláncszemes ívbe, 1 rövidpálca a köv kétláncszemes ívbe. (7 pálca a köv kétláncszemes ívbe, 1 rövidpálca a köv kétláncszemes ívbe) 12x ismételve. (9 pálca a köv kétláncszemes ívbe, 1 rövpálca a köv kétláncszemes ívbe) ötször. Hosszú fonalat hagyva zárjuk a horgolást.

Fűzzük a fonalat tűbe és tekerjük fel a rózsát az alapjánál szorosan fogva a kevesebb pálcás (7) vége felől. A hosszú fonalak segítségével varrjuk össze szorosan.

Na most előre szólok, hogy nem jön ki a fordulószemes-6pálcás + 12 7pálcás + 5 9pálcás szirom. Szerintem egyszerűen elírás és az első fordulószemes-6pálcás beleszámít a 12-be, így a 7pálcásból érdemes csak 11-et készíteni, így az 5 9pálcás szirom lesz a külső íven. Remélem, ez nem túl zavaros! :o)

margom írta...

Kedves Altair!
Nagyon szépen köszönöm, hogy időt fordítottál rám és lefordítottad nekem ennek a rózsának a mintáját. Remélem boldogulok vele így első olvasatra. Még nem vagyok tagja aktív tagja a horgoló blognak, de nagyon szeretem nézegetni és olvasgatni az oldalt. Csodálatos dolgok születnek itt. Nem vagyok kezdő horgoló, de túlzottan nagy horgoló sem, pedig szeretem csak gyakorlatom nincs benne nagy. De ez a rózsa minta annyira megfogott és bosszantott, hogy nem tudtam megfejteni a leírását az oldalon. Még egyszer nagyon köszönöm, hogy így ismeretlenül is lefordítottad nekem.

Babi néni írta...

Nagyon szívesen máskor is! :o) Majd látni fogod, hogy én mindent lefordítok, ami angol, német vagy spanyol horgolás. ;o)