2011. március 31., csütörtök

Dorka takarója

Sziasztok!

Köszönöm, hogy a csapat tagja lehetek. Már hónapok óta figyelem a gyönyörűbbnél gyönyörűbb munkákat és rá kellett döbbennem: nem is tudok igazán horgolni, de nagyon szeretnék megtanulni.

Apróbb munkákat már készítettem: babacipő, kabaláknak ruha, sál, sapka, kislány poncsó, takaró.
Gyerekkorom óta foglakoztat a kötés, horgolás. Anyukám mutatta meg az alapokat. Egészségügyi szakiskolába jártam az érettségi után, ahol a Csecsemő- és gyermek szakápolói szakon volt kreatív foglalkozás nevű óránk. Ott tanultam meg baba cipőt horgolni és ellestem pár trükköt. Később a tanítói főiskolán technika órán is foglalkoztunk a kötéssel, horgolással. (Én még az óra alatt is kötöttem a húgom sálját.:) )

Most pedig szeretnék én is csodaszép játékokat, kendőket horgolni. Tanítóként igyekszem jó tanítvány lenni és szorgalmas diák. Az elkészült munkáimat pedig szépen megmutatom.

Bemutatkozásként pedig a legújabban horgolt munkámat hoztam nektek: Dorka takaróját.
Bővebben a Kuckómban olvashattok róla. Várok mindenkit szeretettel: Barbus, egy gyönyörű kisfiú édesanyja:)

2011. március 29., kedd

Horgolt lámpabúra

Rég nem jelentkeztem, mert mostanában inkább kötöttem.
De most végre van mit mutatnom:
Horgolt lámpabúrát készítettem. Bővebben nálam olvashattok róla.

Sál...


Nos az egyetem ilyen, rengeteg horgolásra fordítható időt elvesz az embertől... ennek ellenére mégis büszkén mutatnám be első sálamat:
Több, mint két méter hosszú, kb 6 centi széles apró kagylómintából Micro fonalból...imádtam csinálni, nagyon gyorsan haladtam vele :) Mivel jó hosszú, többször is körbe lehet tekerni a nyakunkon, viszont vidám kiegészítője lehet bármilyen tavaszi ruhának, ha hagyjuk hosszan lelógni (és slankít jeee^^)
és még egy kép közelről :)

Aranyos kislánysapi

Linda megint valami nagyon szépet készített. :o)

A képet sajnos sehonnan nem tudtam beszúrni, képernyőmentést meg nincs képem felhasználni, szóval nézzetek el hozzá. :o)

Megtaláljátok a blogjában a kislánysapka képét és a leírásának a linkjét is: Linda: Petite Purls

2011. március 28., hétfő

Roselette tunika

Roselette top
A kicsinek nagy sikere volt, igy kedvet kapott a nagy lányom is hozzá.Az ő mérete (13o-as) már nem volt megadava a leírásban,de nem okozott különösebb gondot a kicsi alapján átméretezni.Inkább csak időigényes volt,mire kikísérletezgettem.Akinek nagyobb gyakorlata van mint nekem,annak ez biztosan sokkal gyorsabban megy.

Ablakdísz


Azok ott körben virágok akarnak lenni, némi bogyókával, és egy pillangóval.

Virágos ötletek


Horgolt virágokat raktam ágakra és voilá : Cseresznyefa ágak a nappaliban!


2011. március 27., vasárnap

Minek nevezzem..?

Igaz,hogy nem horgolás,de nekem nagyon tetszik!
Kötni kell,sima,lusta kötéssel,de én még csak kötésnek sem nevezném.
Úgy néz ki a gombolyag,mint egy jó,vastag fonal.Jobban megnézve nem fonal,hanem háló,amit szét kell húzni.Az egészségügyben használt hálóhoz hasonlítanám,bár attól sűrűbb,és színesebb.
A gombolyag egy 3 méteres sálra elég,amiből én kettőt készülök csinálni.egy kész van.A háló szélét kell összekötni,mindösszesen 7 szemmel dolgozva,aztán fordulunk.Haladós munka,de kicsit furcsa,hogy nincs szál,amit az ujjunkra tekernénk.Nagyon mutatós darab születik belőle.
Aztán ..
Megmutatom a 3 babámat,amit a 3 gyermekemnek készítettem el.Ezek már horgoltak!




2011. március 26., szombat

Bemutatkozás

Sziasztok!
Köszöntelek Benneteket az első bejegyzésemmel. Réka vagyok, Budapesten élek a férjemmel és 5 és fél éves Vince fiammal. Magyart tanítok egy újpesti gimnáziumban.
Gyerekkorom óta kézimunkázom, sok mindent kipróbáltam már, kedvencem a keresztszemes hímzés, illetve a horgolás. Horgolni nem olyan régen kezdtem, már voltak próbálkozásaim, de végül egy internetes horgolóiskola segített (a Barkáé), annak köszönhetem, hogy úgy érzem, elsajátítottam a kézimunkának ezt a módját. Azóta nagyon meg is szerettem, élvezem, hogy látványos, és gyorsan, rövidebb idő alatt is létre lehet hozni "valamit". Na persze rengeteget tanulhatok még... Reményeim szerint itt, ebben a blogban is, ahol nagyon szép munkákra, alkotásokra szoktam lelni, remek leírásokat, magyarázatokat is találok. Nagyon megragadott az egész blog hangulata, szelleme. Ezért is szeretnék csatlakozni.
A sok kellemes közös munka reményében kívánok Mindenkinek szép napot! :)

És akkor következzék néhány fotó a munkáimról. Ennél többet megtudhattok róluk, ha ellátogattok a blogomba: http://gombolyag.ballar.hu/ Szeretettel várlak Benneteket! :)


Ez a zsiráf a kedvencem, a kisfiamnak készítettem.



Portré :)



Ezt a mamuszt először gyapjúfonalból meghorgoltam, azután nemezeltem. Nagyon izgalmas volt elkészíteni.
A zsiráffal és a mamusszal neveztem a Barka Galériájában is, itt megnézhető: zsiráf, mamusz.



Ez a párna egyetlen nagyi-négyzet.


Hát ez már elveszítette aktualitását, de gondoltam, megmutatom. Március 15-re készítettem ezeket a kokárdákat.

2011. március 25., péntek

Elkészült az ananászos tunikám:)

Vettem ezt a fonalat, hogy majd lesz belőle valami. Ki is néztem egy réges-régi Fürge Ujjak Évkönyvéből egy kötött tunikát. El is kezdtem, de nem nagyon haladtam vele.
 Aztán megláttam itt ezt az ananászos tunikát, és tudtam nekem ilyen kell. Gyorsan elkészültem vele.



Ismeretlen pálcák

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert böki nagyon az oldalam!

Remélem valaki már találkozott vagy ismeri az alábbi kifejezéseket, angol leírásokban elég gyakran találkozok velük:
Foundation single crochet, chainless half double crochet foundation.


Esetleg ismeri valaki a magyar nevüket, és hogy mihez használják? (gondolom valami alapként szolgálnak)




2011. március 24., csütörtök

Legyezős terítő

Pár éve készítettem ezt a gyönyörű terítőt. Még most is megcsodálom,annyira szép minta. Ha érdekel valakit,akkor megpróbálom megkeresni a mintát. Valahol megvan.

Segítség kérés...



Tudnátok nekem segítteni? Hogyan kell ilyesmit horgolni...és milyen lehet ez a minta? Lehetséges hogy ezek kotottek, de én horgolva szeretném megcsinálni oket...és eléggé surgos...segítséééég:-(


Mobiltartó és terítők

Ezeket a mobiltartókat egy Citroen-mániásnak horgoltam :) :)


A terítőket anyukám készítette:




Vár egy nagyikockás babatakaróm befejezésre, csak még várom a fonalat Barkáéktól. Ha készen lesz, mutatom.
Jó horgolást mindenkinek!

2011. március 22., kedd

Értékmentő

Gyermekkorom kedvenc anya-kendőjét mutatom be:


Közeli:


A mintája nincs már meg, de talán sikerül rekonstruálnom (majd, ha elkészültem, megmutatom). Akinek van kedve és tetszik a minta, nyugodtan kísérletezhet vele. Eredetileg un. kártolt gyapjúból készült a kendő, én el tudnék képzelni belőle egy légies mohair kendőt is. Ma rojtok nélkül, szegéllyel.

Bemutatkozás

Sziasztok!

Krisztinek
hívnak, 39 éves vagyok, Kaposváron élek a férjemmel, és a kisfiammal. Gyerekkorom óta tudok kötni, a horgolást pedig nemrég óta tanulgatom. Lassan egy éve találtam rá a Horgo-blog oldalára, eleinte csak nézelődtem, csodáltam a gyönyörű horgolmányokat, majd kerestem, kutattam, hogy hogyan tudnék én is megtanulni horgolni. Sokszor, nagyon sokszor ültem a számítógép előtt horgolótűvel a kezemben, és jól haladok, de úgy érzem, hogy még nagyon sokat kell tanulnom.

Az első "nagyobb" horgolásom ez a kendő, amit tavaly nyáron kezdtem el horgolni, de még mindig nincs befejezve, mert nem tudom eldönteni, hogy még horgoljak-e rá egy-két csíkot, esetleg valamilyen díszítő horgolás kerüljön rá.







Tudom, a képek nem igazán lettek jók, ezt nézzétek el nekem.

Ez a táska a sógornőmnek készült. Egy nagyon kellemes színű, de iszonyat merev fonalból. A fonalat egy online aukciós portálon vettem, és mivel tapogatni, kóstolgatni a fonalat nem tudtam, nem gondoltam volna, hogy ennyire merev lesz. Amikor megkaptam, egy kicsit csalódott is voltam, de végül is táskának, szatyornak szerintem tökéletes.





Nemrég horgoltam két mobiltartót is. A virág nem igazán olyan lett, mint amilyet elképzeltem, mert a saját fejem után, és nem minta alapján horgoltam, de azért nagyon szeretem, és büszkén használom.



Nemrég fejeződött be a Fonalshop.hu játéka, amire én is beneveztem, ezzel a szatyorral (is). A másik egy kötött sapka-sál szett volt.



A fülénél még vissza fogom bontani, horgolok rá, mert hosszabbra szeretném, de csak így fért bele a megadott 20 dkg-ba.

Nagyon örülök, hogy itt lehetek köztetek, és remélem, hogy idővel majd én is egyre szebb dolgokat tudok Nektek mutatni.

Kriszti


2011. március 21., hétfő

Ajándék.

Leves tésztát készítettem ajándéknak. Zacskóban mégsem való átadni.
Horgolt terítőket készítettem és rákötöttem az üvegek tetejére.
Nagyon mutatós lett és nagyon boldog volt az ajándékozott.



Kozi kendője a köbön

De jó, Tündérlátta, hogy lefordítottad ezt a szuper kis kendő-mintát! Én csak biztatni tudok mindenkit, aki egy kicsit is hezitálna: könnyű minta, haladós és élvezet csinálni. Én egy nagyobb stólát készítettem belőle. Íme az én változatom Barka fonalból, a Cinege fantázianevű fonal Ringló változatából:

És egy kicsit közelebbi fotó:

De Annás leírása is megihletett. Cinege fonal Akác árnyalatából készítettem szintén egy vállkendőt, Lucy virágmintája alapján pedig egy kis virágkompozíciót. Ez még csak úgy rá van téve a kendőre a fotózás miatt. Még varrogatni kell, de a bal vállamon csücsülve tudom elképzelni ezeket a virágokat... Csak kár, hogy nem illatoznak. Annás, köszönöm én is a leírást!

S egy közeli:

De az abszolút kedvencem ez a szamóca-mintás kendő. Annyira, de annyira tetszik, és kivételesen elégedett vagyok a munkámmal. Első alkalommal használtam a Szitakötő fonalat szintén a Barkáéktól, Agava és Angyal árnyalatokat választottam. Tudni kell, hogy születésnapomra kaptam Barka-utalványt, azért is tudok most ennyi mindent készíteni. Köszönet tesókámnak és kedvenc sógoromnak. Nekem annyira tetszik ez a horgolt kendő, hogy engedjétek meg, erről több képet is mutatnék. Éppen blokkolás alatt tartom, úgyhogy szépen rendesen "kifeküdt", a napocska is kisütött, tudtam fotózni:




Szép napot Mindenkinek!

Shouth Bay Shawlette






Mivel kérték, hogy írjam át magyarra ezt a remek mintát, íme:


chain – láncszem - lsz

double crochet - egyráhajtásos pálca - erp
center dc - középső erp

2 row repeat - sorismétlés



1 sor: 4 lsz + 3 lsz sormagasításnak, 1 ERP az első lsz-be, 3 lsz, 1 erp az első lsz-be

2. sor: 3 lsz sormagasításnak, az első hurokba 7 erp (nem a szemekbe szúrunk, hanem szemek alatt hurkolunk), 1 sor középső erp-be 1 erp, 7 erp a következő hurokba, 1. sor 4. lsz-be 1 erp

3. sor: 3 lsz sormagasításnak + 3 lsz + 1 erp vissza az előző sor befejező erp-be, 1 lsz, a 2. sor 4,5,6. erp-be 3 erp, 1 lsz, középső erp-be 1 erp+3lsz+1erp+3lsz+1erp, 1 lsz, a 2. sor 3,4,5, erp-be 3 erp, 1 lsz, a 2. sor sormagasításába 1 erp+3lsz+1 erp

4. sor: 3 lsz+7 erp az első láncszemsorba, 1 lsz, 1 erp a következő 3-mas erp középső szemébe, 1 lsz, következő 3-mas láncszemsorba 7 erp, 1 erp a középső erp-be, 7 erp a 3mas lsz sorba, 1 lsz, 1 erp a 3mas erp középső szemébe, 1 lsz, 7 erp az utolsó láncszemsorba+ 1 erp befejezésnek

5. sor: 3 lsz sormagasításnak + 3 lsz+1 erp vissza az utolsó erp-be, 1 lsz, a 4.5.6. erp-be 3 erp, 1 lsz, az egyes erp középső szemébe 1 erp+3 lsz+1 erp, 1 lsz, a hetes erp 3.4.5. szemébe 3 erp, 1 lsz, a középső erpbe: 1 erp+3 lsz+1erp+3lsz+1erp, 1 lsz, hetes erp 4.5.6. szemébe 3 erp, 1lsz, az egyes erpközéspő szemébe 1erp+3lsz+1erp, az utolsó hetes erp 3.4.5. szemébe 3 erp, 1lsz, utolsó sormagasításba 1erp+3lsz+befejező1erp

6.sor: 3 lsz sorgasításnak, 7 erp az első láncszemsorba, 1 lsz, a hármas erp közéspő szemébe 1 erp, 1lsz, 7 erp a következő hármas lsz sorba, 1 lsz, a hármas erp közéspő szemébe 1 erp, 1lsz, 7 erp a hármas lsz sorba, 1 erp a középső erp-be, 7 erp a hármas lsz sorba, 1 lsz, hármas erp közéspő szemébe 1 erp, 1 lsz, következő lsz sorba 7 erp, 1lsz, hármas erp közéspő szemébe 1 erp, 1lsz, befejező lsz sorba 7erp+1 befejező erp



A munka befejeztéig ezek a sorok ismétlődnek:

7. sor: 3 lsz sormagasításnak+3lsz+1 erp vissza befejező erp-be, 1lsz, 4.5.6. erp-be 3 erp, 1 lsz, egyes erp közéspő szemébe 1erp+3lsz+1erp, 1lsz, hetes erp3.4.5. szemébe 3erp, 1lsz, egyes erp közéspő szemébe 1erp+3lsz+1erp, 1lsz, középső hetes erp3.4.5. szemébe 3erp, 1 lsz, közéspő erp-be 1erp+3lsz+1erp+3lsz+1erp, 1lsz, közéspő hetes erp3.4.5. zemébe 3erp, 1lsz, következő egyes erp középső szemébe 1erp+3lsz+1erp, 1lsz, következő hetes erp 3.4.5. szemébe 3erp, 1lsz, egyes erp közéspő szemébe 1erp+3lsz+1erp, 1lsz, befejező hetes erp 3.4.5. szemébe 3 erp, 1lsz, befejező sormagasításba 1erp+3lsz+1erp

8. sor: 3lsz sorgasításnak, 7erp az első lsz sorba, 1lsz, a hármas erp középső szemébe 1 erp, 1lsz, következő lsz sorba 7erp, 1lsz, hármas erp középső szemébe 1 erp, 1lsz, következő lsz sorba 7 erp, 1 lsz, hármas erp közéspő szemébe 1 erp, középső lsz sorba 7 erp, közéspő erp-be 1 erp, középső lsz sorba 7 erp, 1 lsz, hármas erp középső szemébe 1 erp, 1 lsz, láncszemsorba 7 erp, 1lsz, hármas erp középső szemébe 1 erp, 1 lsz, következő lsz sorba 7 erp, 1 lsz, hármas erp középső szemébe 1 erp, 1 lsz, befejező lsz sorba 7 erp+1befejező erp

Jó horgolást!

A leírás a tunderlatta.blogspot.com oldalon is megtalálható

Posted by Picasa