2010. május 5., szerda

Nagyon egyszerű és nagyszerű


Eszembe jutott valami. Most éppen ANIKO66 bejegyzéséről konyhai kiegészítők ügyben. Szóval, ha valaki szereti az alátéteket, ezt a mintát feltétlenül ki kell próbálnia. (Gyakorlatoznom kell képfeltöltés, link beszúrás, egyáltalán bejegyzés ügyileg, ez most jó alkalom lesz.) Nos amiről szó van, az egy alátét. A minta itt található:
A pink- sárga itt fönt az általam készített alátétek egyike. A másik nemzetiszínűnek indult, de inkább karácsonyi jellegű lett.

A teljesség kedvéért rögtön közlöm a fordítást is, remélve, hogy érthető lesz. Íme:

Starburst Hotpad
Tervezte: Loretta Schepp

Felhasznált anyagok:
• Két különböző színű („A” és „B”), megfelelően vastag, sodrott pamutfonal (azért pamut, mert a műszálas nem szereti a meleget)
• 4 mm-es horgolótű (ihigabi: én 6-os tűvel csináltam, mert mégiscsak alátét és vastagnak kell lennie)
A befejezéshez: varrótű
Kész méret: 20 cm (átmérő)
Megjegyzés: Öt db önálló motívumot kell készíteni. Ezek összeillesztésével kapjuk meg a kész alátétet. A motívumokat a színével magunk felé kell tartani.
Motívum mintája (5-öt készítünk)

Az „A” színnel (a képen a cirmos) 5 lánc-szemet készítünk és kúszószemmel körré formáljuk.

1. kör) 3 lánc-szemet, (első egyráhajtásos pálca) és 3 egyráhajtásos pálcát készítünk a körbe, majd 6 lánc-szemet. * 4 egyráhajtásos pálca, 6 lánc-szem*. A *-ok közötti részt még kétszer megismételjük. Kúszószemmel zárjuk a kört a kezdő 3 lánc-szem felső szemébe. Eldolgozzuk a végeket.

2. kör) A „B” színnel (a képen a fehér) csatlakozunk bármelyik 6 szemes láncba és készítünk 3 lánc-szemet (első egyráhajtásos pálca) valamint 11 egyráhajtásos pálcát. *12 egyráhajtásos pálca kerül a következő 6 szemes láncba*. A *-ok közötti részt még kétszer megismételjük. (Tehát mindegyik 6 szemes láncba kerül 12 egyráhajtásos pálca) Kúszószemmel zárjuk a kört a kezdő 3 lánc-szem felső szemébe. Eldolgozzuk a végeket.
Összeillesztés:
A motívumokat a színével magunk felé tartjuk. Az „A” színt használva rövidpálcákat horgolunk az első motívum felső felébe. (összesen 24 rövidpálca) Egy rövidpálcával összekapcsoljuk az első és a következő motívumot és szintén körbehorgoljuk rövidpálcákkal a második motívum felső felét. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg össze nem kapcsoltuk az összes motívumot. A fonalat még ne vágd el!

Az előzőekben leírt módon rövidpálcákkal körbehorgoljuk és összekapcsoljuk a motívumok alsó felét is. Közben ügyeljük rá, hogy a munkánk ne forduljon el. Kúszószemmel zárjuk a kört az első rövidpálcába.

Nagylyukú tűt és két szál fonalat használva sorra átvezetjük a fonalat az összes motívum középső rövidpálcáján. Szorosra húzzuk és megkötjük.
Ahogy bújtatjuk a fonalat és szorosabbra húzzuk, szépen kialakulnak a szirmok.

Itt
van egy nagyon-nagyon hasznos videó azoknak, akiknek nem megy az összeillesztés. (Nekem se ment elsőre)

Ezzel a bejegyzéssel meg kb másfél órát kínlódtam, de létrejött!
Horgoljatok sok alátétet!

4 megjegyzés:

Iza írta...

Ez nagyon szép lett! Ki kell próbáljam! :D

aniko66 írta...

Ezt én is kipróbálom (egy életem - egy halálom!) :)))

Belinda írta...

Köszi a másfél órát az életedből! :) Ezt feltétlen megpróbálom, részben mert gyönyörű, részben, mert állandó alátéthiányom van. Elmentettem a memóriába!

Zsófi írta...

Nagyon frappáns megoldás. :-)
Az alátéteid is tök jók!