2010. május 20., csütörtök

Horgolt táskák bélelése

Mivel többen szerették volna, ezért kimásoltam a táskák bélelésére érkezett megjegyzéseket, ötleteket, hogy könnyebb legyen megtalálni :)

Rózsaszín pöttyök írta...

Tulajdonképpen egy bevásárló szatyrot kell készíteni hozzá.

Mérendő:
A) a táska szélessége
B) a táska magassága
C) az oldal szélessége (ennek értelemszerűen megegyezik a magassága a táska magasságával)

A bevásárló szatyor egy téglalap, ami trükkösen van összevarrva.

A téglalap egyik oldala kétszer a magasság meg az oldal szélessége egyszer (2*B+C), és olyan 2,5-5 centi ráhagyás.
A másik oldala a táska szélessége és az oldal szélessége (A+C) és ugyanannyi ráhagyás, mint az előbb.

Varrás:
A (2B+C) hosszt félbehajtva - színe kifelé, visszája befelé - kezdünk. Először a színén varrunk (nem tévedés!), ha kézzel, akkor érdemes pelenkaöltéssel, ha géppel, akkor a szokásos talp-szélességnyi ráhagyással csak egyenesen. Mikor végeztünk, kifordítjuk (vagyis be), jól levasaljuk, és megismételjük a varrás, immár a visszáján és pontosan ott, ahol az A+C széle van. Kézzel javaslom a tűzőöltést, géppel ismét egyenesen.
Ha kész kialakítjuk a sarok-csücsköt: a saroknál úgy hajtogatjuk az anyagot, hogy a varrás és az anyag fele pont egymásra feküdjön rá. Ekkor megpróbáljuk bejelölni a csücskön azt a vonalat, ami nagysága pont C-vel egyenlő. Ezt levarrjuk (géppel érdemes min. 2* átmenni rajta).

Már majdnem végeztünk, csak a táska szája van hátra: ezt kb. félcenti szélességben körben behajtjuk a visszája felé (a hajtás a színéről nem látszik), megtűzzük gombostűkkel, vagy leférceljük, és még egyet hajtunk rajta, az se legyen több 1 centinél; és szépen végigvarrjuk. Géppel egyenesen, kézzel érdemes valamilyen láthatatlan öltést (pl. boszorkány) alkalmaznunk.

A bélés készen áll a bevarrásra, behorgolásra. A színe nézzen a táska belseje felé, a visszája (amin nincs elvarratlan szél) a horgolás felé. Csak simán láthatatlan öltéssel, géppel egyenesen vagy előzetesen a bélést körbevarrva pelenkaöltéssel, hamis kispálcákkal rögzíthetjük.

Ha szükségesek zsebek a táskába, a bélés színére tudod felvarrni; ezeket horgolni is lehet, vagy varrni. Ha varrod, akkor a táskaszájával analóg módon: duplán behajtva és letűzve javaslom.

Rózsaszín pöttyök írta...

(És egyébként, ha nem vagytok tele mindenféle anyagokkal, érdemes megvenni egy bevásárló szatyrot, és azt bevarrni. Nálunk a piacon árulnak textilt, béléssel (vagyis két táskabélés egyszerre) 200 pénzért... ;-D)

Annus írta...

Sziasztok..én úgy csináltam a bélést, hogy amikor készen lett a horgolásom, lásd a linkben..
http://vargagyerekek.blogspot.com/2010/04/reggeli-thomas-orulet.html
- ami egyébként 2 téglalapból állt, hogy mielőtt összevarrtam volna, kiszabtam vele harmonizáló anyagból ugyanakkora két téglalapot, majd összevarrtam mindkettőnek (értsd horgolás és bélés) 3 oldalát, felül nyitva hagytam, majd az aljánál csináltam 2 kis csücsköt, hogy ezzel mélységet és szélességet adjak neki
majd... több megoldás létezik, attól függően, hogy milyen záródást szeretnél..
vagy belehúzod a bélést a horgolmányba és (én így csináltam).. egyszerűen összehorgolod rövidpálcákkal.. vagy húzózáras megoldásnál - sok leírás van a net-en) szerintem simán beleférceled a bélést. Én a bélés anyagából szabtam ki a vállpántot és egy hevederre rávarrtam..
üdv
Annus

Kriszta írta...

Túl sok táskát, meg bélést még nem készítettem, annyit elmondhatok, hogy ezeknek http://fonalvarazs.blogspot.com/2009/09/mar-megint-taskak.html hogyan csináltam. Én kiszabtam a bélésnek kiválasztott anyagból először egy akkora téglalapot, mint a táska háta-alja-eleje egyben, plusz egy kis varrásráhagyás. Ezután két kisebb téglalapot ami a táska oldalainak felelt meg. S végül egy hosszú csíkot is, amit a vállpánthoz rögzítettem. A bélésanyagot összevarrtam géppel, ebből lett nekem egy táskám ugye, ezt beledugtam a horgolt táskába, s én kézzel rögzítettem körben, folyamatosan a széleket. Azért, hogy ne csúszkáljon jobbra-balra, lent a sarkoknál még rögzítettem a bélést a horgolt részhez.
Nem tudom tudtam-e segíteni ezzel, ha valamit nem egyértelműen fogalmaztam, akkor sikíts kérlek :)


3 megjegyzés:

Kriszta írta...

Ha lesz még ötlet, akkor bővítem :)

Jandó írta...

Köszi az összefoglalást. :)

Karina írta...

Jó ötlet volt kitenni, köszi :)