2010. május 6., csütörtök

Horgolt gyöngy - kérdés Bolyethez

Bolyet Meska-boltjában láttam, hogy készít horgolt gyöngyöket. Gondoltam, itt kérdezem meg, hátha mást is érdekel: hogyan készülnek ezek a gyöngyök?

A kép Bolyet boltjából való.

11 megjegyzés:

Cecily írta...

Ezt pont meg akartam kérdezni én is a minap.Hátha van valakinek valami ötlete.?

Zsófi írta...

Könnyen és gyorsan.

Ha a Youtube-on rákerestek a small amigurumi ball kifejezésre, akkor előjön egy tök jó videó (rózsaszín fonallal horgol az illető), ami alapján bárki meg tudja csinálni.

De
2 láncszemre kezdem
Az első szembe visszaöltve 3 rövidpálca, nem kapcsoljuk össze az első sor szemeit, hanem ezután folyamatosan horgolunk tovább. Épp ezért, hogy tudjuk, hol tartunk (amúgy nem muszáj tudni, ;-D) érdemes horgolás-jelölőt használni (én spec. kimaradt fonalvégeket szoktam újrahasznosítani, csak simán belefűzöm, semmi különleges).
A 2. sorban az első sor minden pálcájába 2-2 rövidpálcát horgolunk (6 szem)
A 3. sorban az első sor minden pálcájába 2-2 rövidpálcát horgolunk (12 szem)
A 4. sorban az előző sor páratlan szemeibe 2-2, a páros szemeibe 1-1 pálcát horgolunk (18 szem), vagy minden szembe 2-2 rövidpálcát (24 szem).

Ha a 4. sor duplázás volt, akkor az előző sor páratlan szemeibe 2-2, a páros szemeibe 1-1 pálcát horgolunk (36 szem)

Ha megfelelő az átmérő, akkor nem szaporítunk tovább, hanem elkezdünk körbe-körbe horgolni (és legkésőbb itt elkezdünk jelölni is, eddig azért számoltunk).
Mikor megfelelőnek tartjuk a magasságot, akkor kitömjük. A tömőanyag bármi lehet: fonal, anyag, vatta, vatelin, fagolyó, stb., és elkezdjük úgy fogyasztani, ahogy szaporítottunk (vagyis először két szemet horgolunk össze, egyet simán horgolunk, majd minden sorban 2-2 szemet összehorgolunk) Általában 3 szemnél szoktam leláncolni. Kicsit meggyurmázom, hogy jól mutasson és kész.

:-)

Aledi írta...

Végülis akkor úgy készült akár a horgolt állatkák feje, csak kicsiben. Köszi.

Zsófi írta...

Pontosan. :-)

bolyet írta...

Köszönöm nagyon kedves és megtisztelő a kérdés de látom, hogy szakszerűen megmagyarázták és leírták előttem!:-))
Köszönöm szépen én is mert én így nem tudtam volna!Mindenképpen kipróbálom!:-)))
Hát őszintén megmondom, nálam nem ilyen szakszerűen készül!
Mindig fagolyót horgolok körbe és mindig ugyanúgy mármint a fagolyó átmérőjének megfelelően!
Kezdés nálam 5 láncszem gyűrűbe majd ebbe 10 rövid pálca vagy félpáca a harmadik sorban duplázom.
4-dik sorban minden másodikba szaporítok és a fagyöngy méretétől,átmérőjétől függ a további szaporítás így tovább!Én viszonylag hamar bele szoktam helyezni
a gyöngyöt és idomulva hozzá körbehorgolom.Egész egyszerűen a formának megfelelően szaporítok és fogyasztok!Pontos számaim nincsenek mert 1 cm átmérőjű gyöngyöt is szoktam meg 2 cm-et is,esetleg nagyobbat.Azt ajánlom, hogy kezdj bele bátran én is magamtól kalkulálgattam,teljesen magamtól jöttem rá, egyáltalán nem bonyolult!Pamut hímzőcérnát használok és 1 -1,5-ös tűt.Még kitömött golyókat nem készítettem, nekem tetszetősebb és egyszerűbb a körbehorgolás!Jelölni szintén nem szoktam mert látom a szaporított szemeket.Érdemes folyamatosan körbemenni és nem kapcsolni így nem lesz hurka..én is mostanában álltam rá így!
Így ok?Érthető?Nyugodtan keress ha nem mert akkor nekilátok egynek és megpróbálom tételesen leírni!Sok szép nyakbavalót kívánok!:-)))

BCili írta...

Ezeket a golyókat de szeretem! Eddig egyszer készen vettem, de mostmár magam is elkészíthetem. köszönöm mindkét leírást!

Lívi írta...

Ó, köszönöm szépen a sok segítséget!!!
Mindenképp ki fogom próbálni :-)

Nekem is van egy pár ilyen láncom (nem én készítettem), és azok is fagyöngyre készültek. Most akkor megtudtam, mi a titka :-)

Viktória írta...

Én is így csinálom, csak én a 3 centis golyókra álltam rá, pamut horgolófonallal és kettes tűvel :)

Jandó írta...

Köszönöm én is nektek a leírásokat. Mindig is tetszettek ezek a gyöngyös láncok. :)

Mesi írta...

Én is köszönöm a leírást :o)

Cecily írta...

Óó,köszönöm szépen a leírást!!*.*