2010. február 8., hétfő

Bemutatkozás - Cicvarek

Sziasztok!
A technika ördöge ugyan kibabrált velem, de Jandó hathatós segítségével túljártunk az eszén, így már írhatok ide (is). :-)

Egy jó ideje már olvasgatlak benneteket, csodálok mindenkit a horgoldáért. :-)
A horgolás világ életemben mumus volt nálam, holott állandóan mókuskodtam valami kézimunkával.
Mindig is evett a fene, hogy hogyan lehetek annyira béna, hogy eddig képtelen voltam megtanulni horgolni főleg azok után, hogy kismillió szakirodalmam van hozzá. A kötés és a foltvarrás alapjait is elsősorban autodidakta módon sajátítottam el, úgyhogy már csak ezért is bosszant(ott) a dolog, de aztán vettem egy nagy levegőt, s nekifogtam.

SZIGORÚAN az 1-es kategóriába kérem a besorolásomat, mert bár a lelkesedésem töretlen, de egyelőre még a "gyenge, de igyekvő" jelző a megfelelő rám :-)

Ezek az első szüleményeim:



Egyébként bátor vagyok, mint a vak ló, mert nekifogtam egy négyzetekből álló vállkendőnek. :-)
Magamat ismerve, szerintem kismillió kérdésem lesz a (közel)jövőben. :-)

Ja, a 'Horgolás bibliája' könyvből képezem magam elsősorban, bár már írtátok, hogy vannak hiányosságai, illetve fordításbeli problémái.

A bemutatkozásom végén máris lenne egy kérdésem, kéretik nem túl hangosan röhögni :-))))) : mi az alapvető különbség a levegő-, a lánc- és a kúszószem között?
A láncszemet tudom, de olykor azt veszem ki, hogy levegőszem=láncszem... vagy mégsem?

Elnézést, ha elsőre túl hosszú lettem volna. :-)

9 megjegyzés:

Babi néni írta...

A készítésükben az égegyvilágon semmi. :o) A levegő és a láncszem teljesen ugyanaz, csak a légszemet általában a már elkezdett munkadarabon belül horgolod, a láncszem meg többnyire a kezdő láncszemsorban jelentkezik. De többnyire nem használják a leírások ilyen szabatosan, hanem csak odabökik, hogy ez vagy az.

A kúszószem egy kicsit más, mert ott az előző kör szemén keresztül (vagy olykor alatta) húzol egy hurkot, amit a tűn levő hurkon is áthúzol egyúttal.

Cic írta...

Köszönöm a gyors választ, máris nyugodtabban alszom. :-))

Belinda írta...

Nagyon helyesek (és vidámak) a virágaid, szerintem már hozzákezdtél!:)

Eta írta...

HA azt a sok színes virágot középen összefőzöd és egy kcsit kiegészíted, máris van egy ilyened. :o)
http://horgolok.blogspot.com/search/label/lambad%C3%A1k

Zsófi írta...

Csatlakozom Altairhez, semmi.

A levegő szemet a levegőbe horgolod, nem kapcsolódik az előző sor szeméhez, míg a láncszem igen. A kúszószem meg nem látszik, általában a sorokat zárjuk le vele. (De olykor nem ott kezdjük a következő sort, ahol befejeztük az utolsót, és ilyenkor is kúszószemmel megyünk át a jó helyre. (Én pl. a nagyi négyzetet is így csinálom; mindig a saroknál kezdem a horgolását.)

És ismétlem magam, korábban nem különböztették meg a leírásokban ezeket, úgyhogy valamelyik fordító leleménye lehet. :-)

hordosv írta...

Nemtudom, de a magyar fordítások az újabb könyvekben németből fordítanak, innen a béna levegőszem, meg légszem elnevezés( jelzem nem levegőből van). Én nagyim könyveiből tanultam, és következetesen a régi jó elnevezéseket alkalmazom. Én a kúszószemre a hamis kispálca elnevezést használom általában. A lényeget a lányok leírták már úgyis róla.

Cic írta...

Óóó, a hamis kispálca már ismerősen cseng, így már értem. :-)
Igazán leleményesek a fordítók egyem a szívüket, de gondolhattak volna az abszolút kezdőkre is, akik örülnek ha a kötelező alapokat megtanulják, miért kell még bonyolítani nekik??? :-))))

Piszke írta...

A kúszószem nekem kínai. Horgolásban igen kezdő vagyok, de az elnevezések már jobban mennek. :) Hmmm... aki fejben tanul horgolni:( A hamis kispálca már nekem is dereng, de anyukámtól úgy hallottam, hogy félpálca. Vagy az megint más?

Amúgy nagyon tetszenek a színes virágaid. Csak gyönyörködöm és nem merem megpróbálni, pedig nagyon jó lenne a lakásba egy kis tavaszt varázsolni.

Zsófi írta...

A félpálca vagy hamispálca az, amikor egyráhajtásosnak (amit rövidítve pálcának is hívunk) kezdjük és rövidpálcaként fejezzük be. :-)
Nem ugyanaz.