2010. február 8., hétfő

Livi mamusza :o)

Livi bemutatkozásában említ egy blogoldalt (http://goodknits.com/blog/), ahol egy horgolt mamusz képes leírása található angol nyelven.

Jandó biztatására beemelem ide a megjegyzésekben elküldött fordítást - és ha valahol hibádzik, vagy érthetetlen, szóljatok! De tényleg, ne okozzak csalódást valakinek, aki ez alapján belekezdene. :o)

A tűn a náluK szokásos H méretmegjelölés mellett a náluNK szokásos 5.0 mm is szerepel (az angol, amerikai és európia tűk méretegyeztető táblázata szinte bármelyik Horgolási ötletek végén látható), úgyhogy végy egy ilyen horgolótűt és egy ízlésed szerinti színű, de hozzávaló vastagságú fonalat.

Csavard a két ujjad köré a fonalat és készíts a hurokra 8 egyráhajtásos pálcát. Amikor kész, vedd le az ujjadról - ha ugyan nem vetted le eddig - és a kilógó rövid szállal húzd szorosra a "mágikus gyűrűdet", amiben persze semmi mágikus nincs, mint látod, de valamiért mindig így nevezik az amerikai blogok. :o) Jó, mondjuk elsőre tényleg nem könnyű elkészíteni. Viszont ha már rájár a kezed, akkor mindenütt azt fogod használni, ahol lehet, mert sokkal szorosabbra lehet húzni a munkadarab "közepét" vele. Vannak olyanok, akik duplán csavarják az ujjuk köré, azt is lehet (dupla "magic ring"). A lényeg, hogy miután egymáshoz szorítottad a szemeket, egy kúszószemmel zárd a kört. Két képen szemlélteti is ezt a behúzást.

2. kör: Magasíts 2 laza vagy 3 szorosabb láncszemmel és mindegyik szembe horgolj két egyráhajtásos pálcát. Így megdupláztad a kiindulási szemeket, és már 16 szemnek kell lennie a munkád külső kerületén. Kúszószemmel zárd a kört.

3. kör: Magasítás mint fenn (továbbiakban csak magasítás). Minden második szembe horgolj két pálcát. (16/2=) 8 szemet szaporítottál, már 24 szemnek kell lennie a külső körön. Kúszószemmel zárd a kört.

4. kör: Magasítás. Minden harmadik szembe horgolj két pálcát. Megint (24/3=) 8 szemet szaporítottál, már 32 szemnek kell lennie a külső körön. Kúszószemmel zárd (továbbiakban csak kúszószem).

5. kör: Magasítás. Minden szembe egy pálca. (32 szem) Kúszószem.

6. kör: Magasítás. Minden szembe egy pálca. (32 szem) Kúszószem.

Itt próbálja a képen a lábára.

7. kör: Most oda-vissza fog dolgozni, mert elég mélynek találja a kelyhet/öblöt/lábujjsapkát/...-t. Ezután csak 23 szemre horgol egy-egy pálcát és maradék 9 szemet kihagyja.

Itt számomra nem volt elsőre egyértelmű, hogy még 12 soron keresztül csinálja ezt vagy összesen 12 soron keresztül, és még megszámolni se voltam képes a végeredményen, szóval mérd a lábadhoz, mikor elég hosszú.

(Később ki fog derülni, hogy a 7.-kel együtt érti a 12 sort - de ha ő Hamupipőke leszármazottja, akkor rövid lehet, szóval érdemes felpróbálni és akkor befejezni, amikor ránk jó. De lehet, hogy az egyik gonosz mostohanővéré, akkor meg túl nagy lesz - szóval, maradjunk annyi sorban, ami éppen elég hosszú a lábunknak.)

8-19.(?) kör: Magasítás. 23 pálca - a 9 szem már egyértelműen kimarad.

Az utolsó sorban 10 szemre rendesen pálcát horgol, majd a következő 3 szemet egyszerre befejezett pálcákkal zár. Ez fogja a sarkát legömbölyíteni - gondolom. És végül a többi 10 szemre is egy-egy pálcát horgol.

Utána a képen látható módon kifordítja a papucsot és belül összehorgolja a sarkát.

Visszaigazgatja a mamuszt és a nyílását körbehorgolja rövidpálcákkal, egyrészt, hogy tetszetősebb legyen, másrészt, hogy jobban tartson. A pálcák oldalába 2-2 rövidpálcát horgol, vagyis a saroktól az elejéig szerinte 24 szem (ez alátámasztja az összesen 12 sort) kell legyen. A lábujjak feletti ívsarkoknál 3 szemet megint csak egyszerre fejez be, hogy ne pöndörödjön csúnyán. És a két ívsarok között pálcára rövidpálcát horgol.

Itt úgy folytatja, hogy ha nem érted a leírást improvizálj a képek alapján. :o)

A hátsó összehorgolt rész közepén húzd be a szálat. Esetleg a gomb tervezett helye alatt kezd el. Ebben nem vagyok biztos. :o) De így logikus, hogy ne látszódjon nagyon.

Úgy ajánlja, hogy készíts egy láncszemet a tűre és a munkadarab hátulja (belseje) felől húzd fel. Majd kúszószemekkel menj a hurok tervezett helyéig és ott húzz ki annyit, amennyit tervezel a huroknak. Kb. 2 inch, ami 5 cm-nyit jelent. De majd meglátod.

Nekem ez egy kicsit gyengének tűnik, úgyhogy valószínűleg mindjárt láncszemsort készítenék.

A hurok kihagyása után horgold végig kúszószemekkel a peremét! :o) Az utolsó képen látszik - ami a megjegyzésből kimaradt, hogy végül ő is behorgolta rövidpálcákkal a hurkot, szóval bocsánat. Szerintem amúgy akkor is egyszerűbb egyből láncszemezni. :o)

Varrd fel a gombot!

Remélem, jól értelmeztem és érthető volt! :o)

12 megjegyzés:

BCili írta...

Ó ez nagyon jó! Ki is fogom próbálni.
Volt a múlthéten cipőhorgolási probálkozásom leírás nélkül, mert ez nagyon tetszik nekem:
http://www.etsy.com/view_listing.php?listing_id=39817073

Natti írta...

Én is ez alapján készítettem a lánykám mamuszát, de azért lett olyan csúcsos mert sokkal kevesebb láncszemmel kezdtem. Azért nagyon jó a fordítás, így is csinálok majd egyet.
Köszönjük

Natti írta...

Az Etsy mamusz nem úgy van horgolva, azt a talpán kezdik. Egyszer ilyet is készítettem, sokkal bonyolultabb mint az angol.Vagyis mégsem, csak nagyobb gyakorlat kell hozzá.

BCili írta...

Igen a talpán kezd, azzal nem is volt gondom nekem se meg a hátulja, oldala ment. Az orra viszont... na az már nem egyszerű, még rá kell jönnöm hogy is kellene, de majd kérek segítéseget :).

Lívi írta...

Altair: itt is nagyon köszönöm!!! Mindenképp jelentkezek majd az eredménnyel!!! :-)

muzsi írta...

ha gyereknek akarom, akkor is így kezdjem el? és mi van, ha nem pont ilyen vastag a fonal? vagy a tű? :) hogy lehet ezt jól méretezni?
köszi, egy kezdő horgolótól :)

Babi néni írta...

Jó rég néztem el ide válaszolni. :o)

A fordítást szívesen bármikor máskor is. Az Etsys mamuszt megnézem, hátha kiokumlálok valamit.

Muzsi: jogos kérdéseket vetsz fel, a válasz az, hogy a kezdést mindenképpen célszerű így hagyni gyerekmamusz esetén is, csak szaporíts többet. Ez nem nehéz munka, a lényeg, hogy mérd folyamatosan a kicsi lábához, hogy jó-e még. :o)

Ha a fonal más vastagságú, hozzávaló tűt válassz! Mert ha egy fonalat kisebb tűvel horgolsz, az egész munka szorosabb és kisebb lesz, ha nagyobbal, akkor meg értelemszerűen lazább hurkolású és nagyobb méretű.

Ezt a különbséget akkor is tudod használni, ha amúgy túl szorosan vagy túl lazán horgolsz. Ezért szoktak egyfajta mintát megadni, aminek a lényege, hogy 4 inch vagy 10 cm-es oldalú négyzetet kell horgolni és megszámolni, hogy 10 cm-re hány sor és hány szem jut. Így bárki, aki meg akarja horgolni az adott darabot, szintén készít egy ilyen sablont a választott fonalból és tűvel és ő is megszámolja. Ha egyezik, akkor meghorgolja a ruhadarabot. Ha kevesebbet számol a saját munkájában akkor kisebb tűt választ és azzal is megismétli a sablont, amíg nem egyezik. Ha többet számolt, akkor viszont nagyobb tűt kell választani, mert túl szorosan horgol.

Sajnos ennél a munkánál nem adta meg a szerző ezt a sablont, nekem meg nincs ilyen fonalam. :o( Talán Lívi tud segíteni, ő meghorgolta: http://horgo-blog.blogspot.com/2010/03/tutyi.html

Vagy Jandó, aki gyerekméretben is meghorgolta: http://horgo-blog.blogspot.com/2010/03/mamuszok-nalam-is.html

És még Piszke is: http://horgo-blog.blogspot.com/2010/03/regi-es-uj-mamusz.html
Rózsaszínű-pöttyök-Zsófinak van erre egy ügyes trükkje, amit zokniblokkolónak is használ. Rajzold körbe a kicsi lábfejét úgy, hogy a talpa van a földön, aztán úgy, hogy a külső bokája irányából a lábát is valamivel boka felettig. Ezt ragaszd kartonpapírra és vágd ki. Így nem kell minden körnél zaklatnod.

muzsi írta...

köszönöm a kimerítő választ :)
még valami tanács a fonalválasztáshoz? :)

Babi néni írta...

Egy mamusz esetén - azt gondolom - a pamut vagy a pamut-műszálkeverék fonal ajánlott. De van, aki gyapjúból, gyapjúkeverékből is horgol. Ha nem szúr a fonal, akkor majdnem mindegy.

Egyébként a műszál mamusznál azért is jó, mert talán könnyebben tisztítható, mint a természetes szálak.

Őszinte leszek: én ha mamuszt horgolnék, nem ezt választanám, mert nálunk minden kő és csúszik rajta a fonaltalp, mint a rossznyavalya. :o)

Én inkább a csizmafelsőrész-szerűen kiterített, külön talpas változatot horgolnám és erre a JYSK-ben beszerzett csúszásgátlót applikálnám talpnak ragasztással vagy áthorgolással.

muzsi írta...

az milyen??? :)
amúgy vettem ilyen csúszásgátlós festéket, vagy mi a szöszt, gondoltam, majd azt rápöttyözöm...

Babi néni írta...

Egy fehér, rugalmas réteg, amit pl. szőnyegek aljára szoktak ragasztani.

Itt megnézheted: http://www.jysk.hu/210/211/4807400/a/catalog

muzsi írta...

ja, úgy értettem, más a minta!