2010. február 6., szombat

Sapka kérdés 2.

Boccs, de megint a segítségeteket szeretném kérni sapka ügyben. Eddig jutottam vele, és nem tudom hogyan tovább. Eddig a méret pont jó, de még lehetne hosszabb. Viszont úgy látom, ha tovább folytatom így, akkor már túl széles lesz az alja. Fogyasztanom kellene? Ha igen, mennyire és hogyan? Tudnátok segíteni? Köszi.

A kislányomnak készül, ezért rajta is mutatom, hogy jobban látszódjon a méret.

11 megjegyzés:

Natti írta...

Alulra olyan szép kis díszítő szegőt kellene horgolni.
Holnap majd leírok egy mintát.

Zsófi írta...

Nagyon ügyes vagy!

Ha a lányod engedi, akkor le kellene mérned, milyen bő legyen az alja és ennek alapján kiszámolható, mennyit kellene fogyasztani.

Az alján valóban jól mutatna egy kis minta.

A pikóval kapcsolatosan egy kis teszt: http://madebyk.blogspot.com/2009/09/picot-edging-how-to-and-comparisons.html

krisz írta...

Nagyon ügyes vagy!Jó példát mutatsz nekünk kezdőknek!Látva te milyen sokra haladtál én is kiratóbb vagyok,s nem adom fel mivel látom hogy csak meg lehet ezt is tanulni.

Babi néni írta...

Még, hogy egyes csoport! :o) Nagyon ügyes vagy!

Ha nem szaporítasz, akkor nem lesz bővebb.

Meg lehet egyszerű lappantyút is készíteni rá. Pont a füleknél kell egy láncszemhurkot készíteni és oda-vissza behorgolni a kellő szélességűre - ha érdekel pontosan megkeresem, hol láttam.

És az alját egyszerű rákszemmel is lehet zárni, ami nekem nagyon tetszik. :o)

BCili írta...

Ej Te, egész verseny helyzet alakul a tanulásba :) Nagyon ügyes vagy!

Viktória írta...

Altair, ez a lappantyú engem is érdekelne.

Jandó írta...

Nagyon köszönöm nektek.
Rózsaszín Pöttyök, még kb. 3 cm hiányzik, hogy jó legyen a méret. Tudnál benne segíteni, hogy hogyan tovább?
Már régen nem szaporítok, csak körbe-körbe. Így is kicsit bővül.

A minta ötletek nagyon jók.Csak nem tudom menni fog-e. Ha tudnátok írni róla bővebben, szerintem sokan örülnének neki. :)
Altair, a lappantyú is nagyon érdekel.

Köszi a dícséreteket is. Nagyon jól jön a bíztatás. :) Krisz, Cili, ti is nagyon ügyesek vagytok. (én kevésbé, ha látnátok a következő sapkám :( )

Zsófi írta...

Mérd le az aljának a kerületét (cm) és számold meg a szemeket. Kicsit meghuzigálhatod a sapkát, hogy a bővülést is bele tudd kalkulálni.

Ha ez megvan, akkor a szemek számát oszd el a kerülettel. Megkaptad, hogy egy centi hány szem (nyugodtan számolhatsz tizedesjegyekkel, majd a legvégén kerekítesz).

Ezt szorozd meg a szükséges 3 centivel, és megkapod, hány szemet kellene fogyasztanod (most kerekíts).

Ezután el kellene döntened, hogy hány sorban fogod megcsinálni és a kapott szemszámot egyenletesen el kell osztanod ezekben a sorokban. Lehet hogy érdemes lenne egy picit bontani belőle, mert szebb gömb-formát tudnál kialakítani; nem lenne buggyos; persze ez majd akkor derül ki, ha megcsináltad. Klasszikusan egy sorban 4-6 szemet szoktunk fogyasztani egy sapkánál. Érdemes azt is tudni, hogy ha egymás alatt fogyaszt az ember, akkor az ki fog rajzolni egy mintázatot; ha véletlenszerűen és nem egymás alá fogyaszt az ember, akkor kevésbé fog látszani a fogyasztás.

A fogyasztás: egymás után két pálcát kellene úgy horgolni, hogy csak a második után fejezed be. (Azaz az elsőnél csak az előző sor szemén áthúzod a fonalat, majd elkezded a következő rövidpálcát: a következő szemen is áthúzod a fonalat, ekkor a horgolótűn 3 hajtás van. Ekkor egyszerre lehorgolod mind a három szemet.)

Babi néni írta...

Kerestem a fülecskefedőt, de úgy tűnik nem mentettem el. :o(

A lényege, hogy pont a fülek felett (középen) meg kell jelölni a sapka két oldalát és oda behorgolni. Itt készíteni kell egy láncszemsort, kb. 7-8 szem - attól függően lehet hosszabb vagy rövidebb, hogy milyen mélyre akarjuk, hogy lenyúljon.

Aztán kúszószemekkel visszamenni a sapka széléhez a láncszemsoron és ott a láncszemsor melletti sapkaszélszembe belehorgolni egy kúszószemmel, aztán rövidpálcákkal visszaindulni a fülecske alja felé. De a végén nem kell megállni, hanem az utolsó szembe 3 rövidpálcát horgolva a másik oldalán is végigmenni a sapka széléhez a lappantyú másik oldalán.

Ha ez így nagyon zavaros, akkor majd megpróbálok készíteni egyet és lefényképezni.

Viktória írta...

Így értem, köszönöm! Ki fogom próbálni.

Jandó írta...

Rózsaszín Pöttyök és Altair, nagyon köszönöm. Igazán aranyosak vagytok, hogy mindig segítetek. Igyekszem hasznosítani a leírtakat.