2010. május 4., kedd

Méhsejt-mintás Táska

Amelie itt feltett kérésére fordítottam le ezt a táska-mintát. Mivel ez egy kissé nyers fordítás, s nem saját tapasztaláson alapuló leírás – csak remélhetem, hogy helyes. Így kérem azt, aki esetleg elkészíti, s hibát vél felfedezni a fordításban, vagy esetleg magyarosabban, egyszerűbben meg tudja fogalmazni egyes részeit – bátran tegye meg! :)


Méhsejt-mintás Táska

JO-ANN IDEA


Forrása: Honeycomb Knit Purse


Tapasztalati szint: 2



Hozzávalók:


• 5 motring No. 2348 lila fonal

• 4 mm [US G-6] hogolótű

• 13,5 cm átmérűjű bambusz kör alakú táskafül-fogó

• kb. 2 cm átmérőjű gomb

• olló, tű, stb.


Mérték: 16 szem = 10 cm; 16 sor = 10cm.


Útmutató:


ALAP: 33 láncszem.

1 kör: 3 kispálca a második láncszembe a tűtől, kispálca a következő 30 láncszembe, 5 kispálca az utolsó láncszembe, kispálca a láncszemek másik oldalán fennmaradó hurkokba (a szem tetején lévők) a következő 30 láncszembe, 2 kispálca minden láncszembe, mint az első 3 kispálca, kapcsold össze egy hamispálcával az első kispálcába öltve – 70 kispálca.

2. kör: 1 láncszem, kispálca az első kispálcába, 2 kispálca a következő kispálcába, kispálca a következő 32 kispálcába, (2 kispálca a következő kispálcába) x 3 /3-szor/, kispálca a következő 32 kispálcába, 2 kispálca az utolsó kispálcába, kapcsold körbe – 75 kispálca.

3. kör: 1 láncszem, kispálca az első kispálcába, 2 kispálca a következő kispálcába, kispálca a következő 35 kispálcába, 2 kispálca a következő kispálcába, kispálca a következő kispálcába, 2 kispálca a következő kispálcába, kispálca a következő 34 kispálcába, 2 kispálca az utolsó kispálcába; NE ZÁRD KÖRBE; FORDÍTS – 79 kispálca. Most dolgozz a hátoldalán és készítsd el a következő sorokat.

ZSEB: 1. sor (Fonák oldal): 3 láncszem, ugord át az első kispálcát, egyráhajtásos pálca keresztbe minden kispálca elől lévő hurkába, fordíts.

MEGJEGYZÉS: A kidomborodó szemekkel (elől lévő hurokba öltött szemekkel, egyszerre befejezett szemekkel) mindig dolgozz a jelzett szemig. A második sor első elől lévő hurkába öltött kétráhajtásos pálcáját horgold a negyedik egyráhajtásos pálca körül.

Méhsejt (kaptár)-minta: 2. sor: 1 láncszem, kispálca az első egyráhajtásos pálcába, ugord át a következő két egyráhajtásos pálcát; (fonal elvágása) kétszer, vezesd be a tűt az eleje felől hátra, majd előre, a következő szem körül, vágd el a fonalat és húzd át a hurkokon (vágd el és húzd át a tűn lévő 2 hurkon) háromszor, ugord át a szemet az utolsó kispálca lehorgolása után – ahol elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálcát készítettél, kispálca a következő 3 egyráhajtásos pálcába, * tartsd a tűn a hátsó hurkot, elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálcát ugyanaz körül a szem körül, ahol a legutóbbit is csináltad, ugorj át további három szemet, elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca a következő szem körül, vágd el a fonalat és húzd át a tűn lévő 3 hurkon, ugord át a legutolsó kispálca utáni szemet – ahol egyszerre befejezett pálcák készültek, kispálca a következő 3 egyráhajtásos pálcába; ismételd meg a * utániakat az utolsó két szemig; elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca ugyanazon egyráhajtásos pálca körül, ami a legutóbbi egyszerre befejezett pálcák hátsó lába, kispálca a 3 láncszem tetejébe; fordíts!

3. sor ÉS MINDEN FONÁK OLDALI SOR: 1 láncszem, kispálca keresztbe minden szembe, fordíts!

4. sor: 1 láncszem, kispálca az első 3 kispálcába, egybehorgolt pálcák a két sorral alatti, első elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca körül és következőbe is, kispálca a következő 3 kispálcába, * egybehorgolt pálcák ugyanazon az egybehorgolt pálcák körül, ami a legutóbbi egybehorgolt pálcák hátsó lába és a következő két sorral ezelőtti egybehorgolt pálcákba, kispálca a következő 3 kispálcába, ismételd a * utániakat a legutóbbi egybehorgolt szem hátsó lába körülig dolgozva, ami az utolsó elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca két sorral ezelőttről.

6. sor: 1 láncszem, kispálca az első kispálcába, elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca oda, ahol két sorral lejjebb is egybehorgolt pálcákat készítettünk, kispálca a következő 3 kispálcába, egybehorgolt pálcák ugyanaz körül az egybehorgolt pálcák körül, s a következő körül, amiket két sorral ezelőtt horgoltunk, kispálca a következő 3 kispálcába, * egybehorgolt pálcák ugyanazon az egybehorgolt pálcák körül, amik a legutóbbi egybehorgolt pálcák hátsó lába és a következő két sorral ezelőtti egybehorgolt pálcába, kispálca a következő 3 kispálcába, ismételd a * utániakat az utolsó 2 szemig, elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca ugyanaz körül a egybehorgolt pálcák körül, ami a legutóbbi egybehorgolt pálcák hátsó lába, kispálca az utolsó kispálcába, fordíts.

7. sor: Ismételd a 3. sort!

Ismételd a 4-7. sorokat még háromszor a méhsejt mintához.
Következő sor: 1 láncszem, kispálca az első kispálcába, fonal vége, bökd be a tűt a következő elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca helye alatt, fonal elvágása és húzd át a hurkon, (vágd el a fonalat és húzd át a tűn lévő két hurkon) kétszer, ugord át a következő szemet, ahol az utolsó kispálcát horgoltad - elől lévő hurokba öltött egyráhajtásos pálca, kispálca a következő 3 kispálcába, * elől lévő hurokba öltött egyráhajtásos pálca az egyszerre befejezett pálcák körül, kispálca a következő 3 kispálcába; ismételd a * utániakat az utolsó 2 szemig; elől lévő hurokba öltött egyráhajtásos pálca az elől lévő hurokba öltött kétráhajtásos pálca körül, kispálca a következő kispálcába, fordíts!

Következő sor: Ismételd a 3. sort.

Következő sor: 1 láncszem, kispálca az első kispálcába, elől lévő hurokba öltött egyráhajtásos pálca az elől lévő hurokba öltött egyráhajtásos pálca körül, * kispálca a következő 3 kispálcába, elől lévő hurokba öltött egyráhajtásos pálca az elől lévő hurokba öltött egyráhajtásos pálca körül, ismételd a * utániakat az utolsó kispálcáig, kispálca az utolsó kispálcába, fordíts!

Következő sor: Ismételd a 3. sort.

Ismételd az utolsó 2 sort még kétszer a bordázott mintához.

Nyílás és táska teteje: tartsd magad a minta leírásához, 1 láncszem, hamispálca az első 4 kispálcába, 1 láncszem, horgold végig a mintát a következő 31 kispálcán; fordíts!

Következő sor: 1 láncszem, ugord át a következő kispálcát, húzd át a következő 2 kispálca hurkán, fonal elvágása és húzd át mindhárom tűn lévő hurkon – 2 fogyasztás, dolgozz a mintával az utolsó 3 szemig; 2 fogyasztás; fordíts – 11 szem marad (fonák oldal) az utolsó sorra.

Táska füle: Most dolgozz az utolsó sor mintájára még 6 sorig. Rögzítsd végül.

A színoldalon, ugord át a következő 9 kispálcát, az utolsó hosszú sorban; kapcsold a fonalat a következő kispálcához; 1 láncszem, kispálca ugyanabba a kispálcába, dolgozz a mintával a következő 30 kispálcán; fordíts hátrahagyva 4 horgolatlan kispálcát. Kész az első oldal.

BEFEJEZÉS: Varrd össze az oldalszéleket! Színoldalon csatlakoztasd a fonalat a szegélynél, 1 láncszem, dolgozz kispálcákkal körbe a formán, vigyázva, hogy laposan dolgozzunk. Rögzítsd a végét.

A fül fogójának bújtatóját a fonákoldalon varrjuk le. Mindkét fülnél.

Gomblyuk: 51 láncszem, hamispálca a második láncszembe a tűtől és minden láncszembe keresztbe. Rögzítsd a végét, hagyj jó hosszú fonalvéget a varráshoz. Varrd le a két végét együtt a háta színoldalára, középre kb. 4 centire a tetejétől. Varrd össze a két szálat, egy hurkot hagyva a gombnak. Varrd fel a gombot a színoldalra. Dolgozd el a szálakat.


Némi tapasztalattal rendelkezőeknek ajánlott minta!


Elől lévő hurokba öltött pálca: a megjelölt, előző szem tetején lévő (felül található két kis hurok közül), az elől lévő hurokba öltünk.

7 megjegyzés:

Karina írta...

Mennyit dolgozhattál vele! Szuper rendes Tőled, hogy lefordítottad, köszönjük!
Jandó, a következő feladat lehetne táska horgolása, szerintem mindenkiben dolgozik egy táska ötlete, amióta itt annyi szépséget bemuttak már.:)

aniko66 írta...

Ez tényleg nagy munka volt! Köszi! Olvastam, olvastam, de mindig rá kell jönnöm, hogy csinálnom kell ahhoz, hogy értsem! :)

Skippo írta...

Nincs mit! Úgy három este volt kb., amíg fordítgattam. Örülök, ha meg tudjátok majd csinálni! :) A következő már olyan lesz, amit magam is megcsináltam, s kicsit magyarosabban, gyakorlatiasabban, esetleg mintarajzzal mellékelve írom majd le! :)

micuska írta...

Köszi, aranyos vagy!

Amelie írta...

Nagyon-nagyon szépen köszönöm, hogy ennyit dolgoztál vele. Angolban nem tűnt olyan soknak *zavarban van*
Hamarosan neki is tudok állni. Még egyszer köszi! :))

Skippo írta...

Azt a három estét értsd úgy, hogy akkor kb. fél, max. 1 óra. :) Csak mivel egyhuzamban annyi szabadidőt max. az alvás kárára tudnék felszabadítani, ezért mondom estékben... /Kisgyerkes anyuka vagyok. Aki hasonló cipőben jár, az érti. :)/

Skippo írta...

Jah, most esett le, hogy nem a fordítsára szánt időre érted a mennyiséget! :) Nos, a pdf-ből kimásoltam a másik felét is, lemaradt még egy fél oldalnyi vége. :) No meg a rövidítéseket kiírtam, hogy egyszerűbb, meg érthetőbb legyen. Azért ilyen hosszú. :)