2010. február 2., kedd

Érdekes rojtozású horgolt vállkendő

 


A kendő leírást egy régi kötés-horgolás könyvben találtam meg. Éljen a retró!!
A kendő egyszerű egyráhajtásos pálcákból van végig horgolva. 3 láncszem kezdésnek, -ebből kettő láncszem egy pálcát pótol- aztán 5 egyráhajtásos pálca. Minden további sorba a sor elején 2 láncszem+2 egyráhajtásos pálcával és a sor végén 3 egyráhajtásos pálcával bővítjük a sorokat.
Rojt:
1 sor: kendő oldalait kispálcával végighorgoljuk, szélén lévő erh-ba 2 kispálcát öltünk
2. sor: 1 kétráhajtásos pálca minden kispálcába, 3 a sarokszembe
3. sor: 1 hamis kispálca, *1 hamis kispálca a következő szembe, 8 lánszem, a horgolótűt kivesszük a hurokból, ugyanabba a szembe jobbra öltünk, a hurkot áthúzzukés hamis kispálcával rögzítjük. A gyűrűbe 17 kispálcát öltünk, 1 hamis kispálcával rögzítjük, majd 3 hamis kispálca a következő 3 kétráhajtásos pálcába.* a sor végén a fonalat elvágjuk.
4.sor: a fonal 2 szálával a tűt a gyűrű 8,és9, szeme közé öltjük, 1 hamis kispálca, *16 láncszemmel a 2. gyűrű 8,és9, szeme közé öltünk* A sor végén 12 láncszemet horgolunk, s hamis kispálcával a kispálcasorba öltünk. A fonalat elvágjuk.
5.sor: 1 hamis kispálcával az 1. ív 4. láncszemébe, 4 láncszem *1 hamis kispálca a kihagyott gyűrű 8, és 9. kispálcája közé, 16 láncszem,* 8 láncszemmel fejezzük be a sort, hamis kispálcával rögzítjük
6. sor: rojtsor 4 szál fonalat kettőbe hajtunk. A gyűrűtől 4. szembe horgolótű segítségével átfűzzűk.
7.sor: 4 fonalat a 8 láncszemből álló szabad ívbe hurkolunk

Történet és kép a Tündérlátta blogon.
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: