2010. február 6., szombat

Pillangók...

Készítettem kétféle mintával lepkét, a kék sárga csak egyráhajtásos pálcákból áll, a melírozott kétráhajtásos pálcákból. Nekem a melírozott fajta jobban kézre állt, mondjuk már vagy 100-at horgoltam tavalyelőtt nyáron, mindenféle színből. Aztán keményítős folyadékkal lefújtam, dróttal hurkapálcára erősítettem, amit aztán virágkötős kellékkel, virágszár kötöző(?) szalaggal betekertem, ez a kéz melegétől kissé "olvad", és szépen be lehet vonni vele a hurkapálcát. Ebben a formában értékesíteni is tudtam, virágkötő ismerősöm csokrokba "lopta" bele.

Az első pille láncgyűrűvel kezdődik, a megadott számú láncszemet körré kapcsoljuk, és innen folytatjuk a munkát. Ha csak egy színből készítjük, akkor a második körnél nem a nyílnál folytatjuk, hanem az első kör első 3 pálcájának tetején "menjünk" a kezdés helyére, láncszemekkel.

A másik szálgyűrűvel kezd, legalább 3x az ujjunk köré tekerjük a fonalat, és az alatt áthúzva a szálat, képezzük az első láncszemet.Mindig a szálak alá öltve horgoljuk a pálcákat, ez a másiknál is érvényes szabály, akkor lesz szép a közepe.


Majd a megadott számú pálcacsoportot horgoljuk meg a gyűrűbe, az első kör végén húzzuk szorosra, és el is dolgozhatjuk. A szálat mindig húzzátok vissza a pálcák alá, szépen eltüntethetőek így a fonalvégek.

4 megjegyzés:

Julcsi írta...

De jók! Igazi tavaszi hangulatúak.
A keményítős folyadékot te magad készítetted, vagy kaptál valahol?

Moncsi írta...

Miss Texi nevű folyékony keményítőt használtam, kissé higítva, tapasztalati úton az arányokat tekintve, de inkább kevésbé, mint felesbe.

Macus írta...

Nagyon jók!!
Itthonra is kéne, ha megtanulom, a kiscsaj biztosan csípné őket.

Moncsi írta...

Vágjál csak bele! Függönyre rögzítve, vagy damilon lógatva is "működik".