2010. február 3., szerda

Lehet ebből még sapka?

Gondoltam, nem is olyan nehéz a sapka, amit Natti írt le. Csakhogy nem olvastam el végig az útmutatót. Így muszáj megmutatnom jelenlegi állapotában, pedig csak a végén akartam volna írni róla. Teljesen körbe van horgolva, se magasítás, se sorvég összekapcsolás, csak körbe-körbe. A szemeket számoltam, az még stimmel, ha minden igaz. Á, nagyon bénázok, pedig olyan lelkes voltam.
Ajaj, lehet ebből még sapka szerintetek? Vagy csak poháralátétnek lesz jó? :(

ui: ZsuzS, vagy esetleg más, aki tud labdát horgolni, írnál majd egy kicsit részletesebb leírást a labdáról? Sehogy se sikerül. Bár lehet, hogy csak ennyire bénázom mostanában.

8 megjegyzés:

Eta írta...

Ha azt akarod, hogy "felpöndörödjön", hagyd abba a szaporítást!

Zsófi írta...

Golyó lesz, de lehet. Ha az átmérője megfelelő, akkor hagyd abba a szaporítást.

Babi néni írta...

Szerintem még sapka lehet nyugodtan. Egy trükköt ajánlanék, hogy elkerüld a számolgatást: A kezdő kört csak a harmadik "sorig" lehet biztonsággal megállapítani, ezért ilyenkor minden kör első szeme felett át kell hajtani egy elütő színű fonaldarabot, hogy tudd: hol tartasz! Ezt azután könnyen ki lehet húzni, ha már nem kell.

Itt is látsz egy fonalas jelölést (7:51-nél): http://www.youtube.com/watch?v=5hKBeu2BlhU&feature=related, de elég simán áthajtani a munkán és lehorgolni a következő szemet, a következő sorban visszahajtani és lehorgolni a kör első szemét, aztán megint vissza és így tovább. A végén meghúzva bármelyik végét, könnyedén kijön.

Itt van egy labda: http://www.pepika.com/free-patterns/amigurumi-course.html

Szerintem vágj bele ráérzésre, nyugodtan. Első pár körben egyenletesen szaporíts (először minden szemre kettőt, aztán minden másodikra kettőt, aztán minden harmadikra kettőt - így tovább a kívánt nagyságtól függően), aztán kb. ugyanannyi kört horgolj szaporítás nélkül (itt kezdheted kitömni) és végül ugyanolyan ütemben fogyassz, mint ahogy szaporítottál (csak persze ellentétesen: Először minden harmadik-negyedik szemet egyszerre befejezett pálcákkal, aztán minden második-harmadik szemet egyszerre befejezett pálcákkal, aztán két szemenként egyszerre befejezett pálcákkal és végül a maradékot egyszerre befejezett pálcákkal).

Fontos, hogy fogyasztáskor ne egyszerűen átlépd a kihagyásra ítélt szemet, hanem egyszerre fejezd be a pálcákat. Ha kihagyod a szemeket, akkor lukacsos lesz a munkád egyik vége. :o)

A végfonalakat húzd be a gömb belsejébe.

Babi néni írta...

Még ha kicsi tojás lesz gömb helyett az első pár munkadarabod, akkor is segít ráérezni a csínjára és az - szerintem - többet ér, mint ha egy leírást végig követsz, mert látni fogod, hogy hol nem stimmel a forma és megtanulod irányítani.

De persze, tied a döntés. :o)

Babi néni írta...

Alig találtam meg a My gurumit: http://mygurumi.blogspot.com/2008/10/how-to-start-amigurumi.html

Nála láttam a "mágikus gyűrű kezdést" pár éve, és ő is fonallal jelölte a sorok kezdetét. :o)

Natti írta...

Jó lesz aspinak simán, most már nem kell szaporítani, csak annyi szemet horgolj amennyi van. Magasításnak pedig mindig kell 3 láncszem a sor végén. Én jelölőt sem hazsnálok mert látni az összekapcsolódást. Fotózok majd .
Hajrá!!!!

Jandó írta...

Igazán aranyosak vagytok. Köszönöm a sok segítséget!
Altair, köszönöm a labdát is!

ZsuzS írta...

Elnézést, de régen léptem a netre, és csak most látom a kérést. De a labda leírását én sem tudtam volna jobban leírni. Sőőőt.