2010. január 28., csütörtök

Threadbanger videó

A bemutatkozásomban ajánlott videón készülő sapit nem szívesen mutatnám meg (irtó ronda színeket válogattam hozzá: méregzöld, sötétvörös, tört fehér és égkék - nem igazán illenek össze), de lehetséges, hogy készítek még egyet és azt megmutatom. :o)

A threadbangeresek egyébként egy nagyszerű honlapot üzemeltetnek varrás témakörben kezdőknek, a blogjukon szerepel a leírás és sok-sok vicces videót is készítenek. Már legalább 2 éve vagyok a rajongójuk. :o)

Nem angolosok kedvéért azonban szerepeljen itt a leírás magyarul. :o)

Tehát, vegyünk egy US 10,5-es horgolótűt (Magyarországon ez a 7.0 mm-esnek felel meg) és hozzávaló fonalat, ami színben illik az egyéniségünkhöz és az ízlésünkhöz. Nem tudom, hogy Mo-n kapható-e ilyen (Gabella?). Készítsünk 8 láncszemet (chain stich), amit egy kúszószemmel (slip stich - a tűt átdugjuk az első normális szemen és a fonalat felvéve áthúzuk azon és a tűn lévő szemen is) kapcsoljunk egybe. Itt jegyezném meg, hogy az első szemet sose kell beleszámítani a kezdő láncszemsorba, mivel az úgyis olyan szoros, hogy használhatatlan. És ha nem horgoljuk le, se fog látszani.

Utána készítsünk 1 vagy 2 láncszemet magasításnak és minden szembe készítsünk két rövidpálcát. A magasítás szemébe csak egyet, mert a magasítás az első pálca. A következő szembe szúrva készítsünk két rövidpálcát (single crochet stich - angol, de szemléletes videó - Vagyis a tűt szúrjuk át a megfelelő szem tetszőleges számú szála alatt, húzzunk fel egy hurkot, utána vegyük a szálat ismét a kampóba és húzzuk át a tűn levő mindkét szemen). És így tovább végig a körön. Amit ismét kúszószemmel zárunk.

Láttam, hogy gond van a tű bebökésének helyével. Bárhova bökjük, különböző mintákat kaphatunk.
  • Első sornál, amikor még csak a láncszemsorunk van meg akkor egyaránt szúrhatunk egy vagy két szál alá. Ha egy alá szúrunk, akkor azt többnyire a szem alatti szálba szokták és szépen megmarad a kagylószerű szem (a videón szépen mutatja a hölgy). Ha kettő alá szúrunk, vagyis a szem közé és a hátsó szálat a tű fölött hagyjuk, akkor viszont csak egy száröltésszerű csík marad.
  • Ha láncszemgyűrűnk van - vagyis már összekapcsoltuk - akkor viszont akár a gyűrű közepébe is szúrhatunk, így rugalmasabb lesz a horgolásunk, szebben eloszlanak a pálcák és nem lesz feltűnő, ha nem egyenlő nagyok a szemek. Illetve még az is jó benne, hogy így egy 8 láncszemes gyűrűre nyugodtan készíthetünk 12 rövidpálcát. :o)
  • Ha már az első rövidpálcasorunk is készen van, vagyis pálcákra szúrunk rá, akkor célszerű a szem alá, vagyis két szál alá szúrni. Így a horgolásunk mindkét oldala egyforma lesz. Külön minta, ha csak az elöl levő szálba vagy csak a hátul levő szálba bökünk, akkor két soronként ismétlődő csíkok jelennek meg a munkánk mindkét oldalán. Ha ezt váltogatjuk, pl. először csak előre, a következő sorban csak hátulra szúrunk, akkor a csíkok soronként a munkánk egyik oldalán fognak megjelenni. Ezzel lehet úgy is játszani, hogy a soron belül az egyik szembe elölről, a következőbe hátulról öltünk stb. :o)
  • Két szem közé is be lehet szúrni, ezáltal a horgolásunk sűrűbb, de rugalmasabb lesz a mintánk. Erre nagyon könnyen rájár a kéz és szerintem sapkánál zseniális.
  • Ha az előző sorban láncszemív fölé érünk (mondjuk sapkánál ritkán fordul elő), akkor vagy az összes szál alá az ív köré készítjük a pálcát, vagy előfordul, hogy a mintában ragaszkodnak hozzá, hogy pontosan egy szembe készüljön a pálca, akkor jelölik, hogy melyik szembe kell úgy beszúrni, hogy két szál közé szúrjunk. Ha a szem a láncszemív közepére kell kerüljön, akkor filéhorgolásnál a szem köré szoktam készíteni, mert kifeszítéskor jobban el tud majd igazodni.
  • További lehetőségek: Reliefpálca - jól mutat sapkán, kötött hatása lesz; Meghosszabbított szemek - amikor egy vagy több sorral lejjebbről húzzuk fel a szálat és nem az előző sor megfelelő helyéről; "Eltévedt" pálca (ennek nem tudom a nevét... Segítség!) - amikor nem a szokásos soron következő szemből húzzuk fel a szálat, hanem a rákövetkezőkből vagy olyanokból amik felett már elhaladtunk.
De térjünk vissza a sapkához! Már kész is az első sorunk (a rövidpálcás az első sor, mert a láncszemgyűrű csak a 0. volt), jöhet a második. Itt áttérek a normál leírásra:

2. sor: 2 légSz (légszem - van ahol láncszem ez is - miért is lenne egységes minden leírás) magasítás után az előző kör minden szemére 2 rövidP-t (rövidpálcát) készítünk. (a magasítás tövébe értelemszerűen csak egyet, mivel a magasítás az első "rövidpálcánk"). A sort kúszószemmel zárjuk (mint a lánc gyűrűvé kapcsolásánál). - 32 db.

3. sor: 2 légSz magasítás után *3 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * ismétlés a körön végig - vagyis minden 4. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Egyébként a magasítás tövére nem kell szúrni a tűt, mert akkor minden sorban egy extra pálcánk lesz, ami ugye bővítésnek felel meg. Kúszószemmel zárjuk a kört (mindegyiket így kell, ha valahonnan lefelejteném is) - 40 szem.

4. sor: 2 légSz magasítás után minden szembe 1 rövidP-t készítünk. Kúszószemmel zárunk - 40 szem.

5. sor: 2 légSz, 2 rövidP minden szembe. (Ld. 2. sor) Kúszószemmel zárunk - 80 szem.

6. sor: 2 légSz *4 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 5. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 96 szem.

7. sor: 2 légSz magasítás után minden szembe 1 rövidP-t készítünk. Kúszószemmel zárunk - 96 szem.

8. sor: 2 légSz *5 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 6. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 112 szem.

9. sor: 2 légSz magasítás után minden szembe 1 rövidP-t készítünk. Kúszószemmel zárunk - 112 szem. --> Itt számozási zavar van a threadbangereknél! :o)

10. sor: 2 légSz *6 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 7. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 128 szem.

11. sor: 2 légSz *7 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 8. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 144 szem.

12. sor: 2 légSz *8 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 9. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 160 szem.

13. sor: 2 légSz *9 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 10. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 176 szem.

14. sor: 2 légSz *10 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 11. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 192 szem.

15. sor: 2 légSz *11 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 12. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 208 szem.

16. sor: 2 légSz *12 rövidP, köv. szembe 2 rövidP * a csillagok közötti rész ismétlése a körön végig - vagyis minden 13. szembe 2 rövidP-t készítünk, a többibe csak egyet. Kúszószemmel zárunk - 224 szem.

17. sor: 2 légSz magasítás után minden szembe 1 rövidP-t készítünk. Kúszószemmel zárunk - 224 szem.

Itt úgy írják, hogy addig készítsük újra és újra 17. sorOKat, amíg a kívánt mélységet elérjük. Semmi információm nincs róla, hogy náluk hány 17. sor készült. :o) Mindenesetre, miután elégnek találjuk, akkor térjünk át a 18. sorra, ami egyaránt lehet a 19. vagy 20. vagy akár 30. sor. Erre nézve a videón láthatunk ajánlást.

"18." sor: 2 légSz magasítás után *3 rövidP, a negyedik szemet átlépni (skip) * csillagok között ismétlés a sor végéig. Kúszószemmel zárunk - 168 szem.

"19." sor: 2 légSz magasítás után *3 rövidP, a negyedik és ötödik szemet átlépni * csillagok között ismétlés a sor végéig. Kúszószemmel zárunk.

Szerény véleményem szerint (szvsz) szebb lenne a fogyasztás úgy, ha a második és a negyedik szemet lépnénk át az utolsó sorban. :o) Második sapkánál pedig akár reliefpálcákat is használhatnánk a szélére...

Itt a fonalat el lehet vágni, aztán teljesen áthúzni farkincának, aztán elvarrni (vagy horgolótűvel elbújtatni). La voila! Készen is van a szép új sapka!

Remélem, érthető volt a hevenyészett fordításom és kiegészítéseim! Aki hibát talál benne, szóljon, hogy ki tudjam javítani.

7 megjegyzés:

Zsófi írta...

A légszem meg kúszószem az valami új divat lehet, régen csak láncszem volt a leírásokban. Gondolom átvettük a német divatlapokból, a fordítók meg nem tudtak se kötni, se horgolni. ;-)

Babi néni írta...

Hát igen! Igazad lehet.

Majd megkeresem, de nekem az egyik Diana megvan németül és valamivel későbbről magyarul ugyanaz. :o)

Mindenesetre próbáltam követni a "dianás" leírást, mert azt is érdemes elsajátítani. :o)

Zsófi írta...

Nekem is csak egy-két hete tűnt fel, mert horgolás közben csak az ábrákat szoktam figyelni...

Babi néni írta...

Ábra alapján én is könnyebben boldogulok. :o) Mert ezeket a szöveges leírásokat gyakran elszúrják.

Persze most a saját bőrömön megtapasztaltam, hogy milyen könnyű elhibázni. ;o)

Jandó írta...

Nagyon köszönöm a leírást és az ajánlót. Most már látom, hogy nem is olyan egyszerű, mint elsőre láttam. Pedig nagyon izgat. Még azért majd áttanulmányozom jobban.

Jandó írta...

Altair, megpróbáltam a sapit, de szörnyen hullámos. Azt hiszem valamit nagyon elrontok. Meg sem merem mutatni. Tudnál valami tippet mondani, hogy mi lehet a baj? Pedig mindent a leírás alapján próbálok csinálni.:(

Babi néni írta...

Bocsánat, jó rég néztem vissza ide. :o(

Viszont tegnap este kipróbáltam és nekem is hullámos lett a leírás alapján. Lehet, hogy a fonalam nem jó hozzá.

A megoldás az lehet, hogy amikor hullámos lesz egy-egy sor, akkor visszabontod és egy szaporítás nélküli, vagy feleannyi szaporítós sort készítesz.