2010. január 25., hétfő

Zsenilia bemutatkozása

Sziasztok!
Timi az állampolgári nevem. :D Zsenilia néven blogolok.
A horgolással elég hadilábon állok. A FMXC-ban (Itt olvashatsz rólunk) egy találkozó keretein belül már tanulgattam horgolni, de nagyon szorosan tettem és nem ment tovább pár sornál. Sokszor azt sem látom, hogy hova kellenne böknöm a tűt. A lyukba vagy a szembe? :D Segítsetek már kideríteni! :D A blogomon megtaláltok egy gyenge próbálkozást, csak sajnos elég homályos a kép.
Egy gombolyag kötőfonalam van, mint Jandónak is és 3-as tűm. Lehet, hogy az is baj, hogy kicsit szőrös a fonal? Gyakorolni megfelel?
Köszönök előre is minden segítséget!

7 megjegyzés:

Zsófi írta...

Gyakorolni megfelel, de nem fogod látni rendesen a mintákat, és később sem lesz segítség. Ha van gombolyagos hímzőcérnád, akkor az jobb: jobban is látod és rendesen csúszik. A hármas tűd az 3 mm-es vagy nagyon vékony?

Névtelen írta...

Az van ráírva a tűre, hogy 3.0.

Babi néni írta...

Gyakorolni bármilyen fonalon lehet. :o)

A mintát hol nézhetjük meg, mert nem találtam eddig. :o)

A tűt be lehet szúrni elölről és hátulról is az alsó sorba, de ha ezt nem jelzik külön, akkor alapból mindkettő alá kell szúrni. Ez könnyebb is.

Ha elölről vagy hátulról kell beszúrni, azt egy jobbra vagy balra forduló J betűszerűség jelöli, aminek a teteje a pálcafajtát mutatja. A fenti J betű pl. félpálcát jelent, ha a szára át van húzva egyszer, akkor az egyráhajtásos pálca (vagy simán csak pálca), ha kétszer, akkor kétráhajtásos és így tovább.

A szemek lehorgolása után nem kell meghúzni vagy feszíteni a szárat. Egy-egy hurok akkora vagy kicsit kisebb legyen csak, mint, ahogy a tűről kényelmesen lecsúszik.

Filéhorgolásnál érdemes erre ügyelni, mert ha túl szorosan horgolsz, akkor kicsik lesznek a légszemívek, ha túl lazán, akkor meg lógni fog a kész terítőn.

Babi néni írta...

Mégis megtaláltam nálad.

Szerintem nincs mit szégyelned, szépnek látszik. :o) Valóban kicsit virágszerű inkább, ezen úgy segíthetnél, ha kevesebb szirmot készítenél bele. A 6-8-10 csúcs hópehelyszerűbb lenne. Hagyj ki három vagy két pálcát egy-egy pálca között és légszemekkel helyettesítsd.

Persze úgy kell beosztanod, hogy a meglevő szemekre arányosan oszd el. Ha tehát mondjuk 24 szemed van az előző sorban, akkor minden 4. szembe tegyél pálcát (6 szirom) vagy minden harmadikba (8 szirom).

Nem valami jó a kép, de mintha 18 szirmot számolnék rajta, vagyis 36 szemed van az előző körben. Az szépen osztható 6-tal:

Magasíts a megfelelő számú láncszemmel, ez lesz az első pálca (ami a leírásban van egy- vagy kétráhajtásos stb.). Aztán lépj át 5 szemet az arányosan növelt légszemívvel (kb. +5 a leírásban szereplőhöz) és a 6. szembe mehet a következő pálca. :o)

Zsófi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsófi írta...

Kipróbáltam itthon a hármas tűt. Hímzőcérna (gyöngyhímző) dupla szála a megfelelő vastagságú fonal/cérna hozzá.

Ha ennyire szoros a horgolás, az arra utal, hogy nem elég vastag a tű a fonalhoz.

A hópihe az saját kútfő, vagy van hozzá valamilyen minta is?

Névtelen írta...

Csak úgy csináltam, ahogy esett úgy puffant. Nem tudom még olvasni a mintákat. :( Mutatok még nektek vmit, amit ma csináltam. Ez sem lett remekebb, néhol összemegy. Úgy gondolom, hogy ez attól lehet, hogy az utolsó soroktól jöttem rá, hogy hogyan tudom egyenletesre meghúzni a szálakat. :D Felteszem bejegyzésként a képet.