2010. január 29., péntek

Annás kérésére










Sajnos nem lesz most időm fotózni a horgolás fázisait, de talán ezen a képen is sikerül bemutatni ezt a mintát. Ha nem, kérem, jelezzétek, és akkor a jövő héten megcsinálom lépésről lépésre.

A neve kagyló (vagy legyező - nem vagyok erős az elméletben). Lehet 1 ráhajtással, vagy több ráhajtással készíteni. A lényeg, hogy mindig páratlan számú (3, 5 stb., itt 7 pálca van) hosszúpálcát horgolunk ugyanabba a szembe. Az első sorban, ha 3 pálcát horgolunk ugyanabba a szembe: szélszem, 1 szem kimarad, 3 pálca egy szembe, 1 szem kimarad, rövidpálca, 1 szem kimarad, 3 pálca 1 szembe, 1 szem kimarad, rövidpálca és így tovább.
Ha 5 pálcát horgolunk 1 szembe: szélszem, 2 szem kimarad, 5 pálca egy szembe, 2 szem kimarad, rövidpálca, 2 szem kimarad, 5 pálca 1 szembe, 2 szem kimarad, rövidpálca és így tovább.
Ha 7 pálcát horgolunk 1 szembe: szélszem, 3 szem kimarad, 7 pálca egy szembe, 3 szem kimarad, rövidpálca, 3 szem kimarad, 7 pálca 1 szembe, 3 szem kimarad, rövidpálca és így tovább.
A további sorokban már csak a pálcákat kell számolni. Az előző sor rövidpálcáiba horgoljuk a több pálcát, és az előző "kagylók" középső szemébe (ezért kell mindig páratlannak lenniük a pálcáknak) horgoljuk a rövidpálcát.
A széleken "félkagylót" horgolunk, eleje: láncszemek+1, 2 vagy 3 pálca, vége: 2, 3 vagy 4 pálca.
Nem tudom, érthető-e, legyetek szívesek visszajelezni.

2 megjegyzés:

Ildifolt írta...

Ez is milyen szép! Lehet, hogy lopizom az ötletet! Tetszik.

Annás írta...

Köszönöm Belinda! Ki fogom próbálni :)