2010. január 31., vasárnap

Kezdőknek kosár



Tegnap találtam az "elfekvőben" valami történelem előtti fonalat, talán ovis udvari pulcsit kötöttem belőle vagy 20 éve, nem túl szép, de akkor a célnak megfelelt.
Hogy ne foglalja feleslegesen a helyet, készítettem belőle egy kosárkát. Egyelőre az aktuális horgolás van benne, aztán majd kiderül.
A kiindulás egy 4 lsz-es kör, majd minden szemet szaporítunk 3-4 soron keresztül. Majd csak minden második szemet, később minden 3-at. Kb a 10. sortól csak minden 6.-at, amíg el nem érjük azt a nagyságot, amekkorára az alját szertnénk. Akkor egy soron keresztül minden 10. szemet fogyasztjuk, hogy felkunkorodjon, majd körben horgoljuk tovább. Én egy idő után meguntam a rövid pálcás mintát, és 2-2 láncszemmel "lyukakat" alakítottam ki, minden másodikba öltve, és minden második lyukra 3 darab egy ráhajtásos pálcát horgoltam. A következő sorban a lyukba kerültek a pálcák, és a pálcákat átíveltem 2 lsz-mel. A tetején újra rövid pálcák zárják a mintát, felváltva egy sor elölről , egy sor hátulról visszaöltve, így biztosabb a tartása.
Ha nincs füle, virágot is lehet bele tenni, de akkor ki kell fóliázni.
Én most azonban, mint a Mindentelhisz nagymama, kosárkában akrom hurcolni a kézimunkám magammal. :o))
És végül egy agyament madár:

3 megjegyzés:

Macus írta...

Nekem is van itthon némi jó huszonéves fonal, abból gondoltam én is egy kosarat. Ilyesmi lesz, mint a tied. Köszi a leírást!
A madár is tetszik!

Babi néni írta...

Eta, ez nagyon jó ötlet volt. :o)

Összeházasítottam egy kukoricakonzerves dobozt, egy utálatos műszálas fonalat és gyönyörű kaspója lett a Szerencsebambuszomnak. :o)

Babi néni írta...

Kiraktam nálam, ha érdekel valakit. :o)