2010. február 26., péntek

Segítségkérés

Két dologban kérném a segítségeteket. Az első az, hogy nagyon elakadtam a sapimmal (azért is nem írtam mostanában semmit, mert kicsit elszontyolodtam), ugyanis nagyon pöndörödik a széle. Nem tudom eltalálni a "helyes szaporítási arányt" úgymond. Szaporítgatom, akkor hullámos lesz, így meg felpöndörödik a széle :( Mit lehet ilyenkor tenni? Az eredeti mintától már az elején eltértem, így nem is nagyon tudom már alapul venni :/

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a már többetek által mutatott kis horgolt tornacipőhöz van valakinek magyar nyelvű leírása?

6 megjegyzés:

bemka írta...

Ha az általam mutatott cipőcskékre gondolsz,én azt képes leírás alapján horgoltam, lehet nem pont úgy ahogy a leírásban szerepel.Azt, ha kell tudom küldeni.

micuska írta...

Csatlakozom a kéréshez. Első sapkámhoz fogtam, és 3 soronként bontogatok kettőt, amióta a feléhez értem. Előre is köszi

Jandó írta...

Insh, ne keseredj el! Én legalább 3 sapinál jártam ugyanígy. Abból kettőt legalább 10szer előről kezdtem. Nem találsz olyan leírást, ami tetszik, csak mert akkor könnyebben menne (csak a saját szenvedésem miatt mondom). Sajnos nem tudok nagyon tanácsot adni, mert én sem értek hozzá. Valami olyan vált be, hogy ha pöndörödött, keveset szaporítottam, ha hullámosodott, túl sokat. Én váltogatva próbáltam, egyszer csak minden 6. szembe kettőt, a következőben minden 8.ba. De a többiek majd biztos szakszerűbbek és okosabbak lesznek nálam.

Babi néni írta...

Hogy érted a pöndörödést? Hogy a széle-szemeket nem tudod egy síkba hozni (akkor sok a szaporítás), vagy hogy a széle-szemek egységesen behajlanak az egyik oldalra, mint a makk kupakja?

Tudnál képet mutatni?

Azt is teheted, hogy egy-egy szaporítás nélküli sort is közbe-közbe iktatsz.

Dodie írta...

Most elutazom hétvégére, és nincs itthon a fényképezőgép, de hétfőn lefotózom (bár addigra hátha megjavul, tervezem hogy horgolok a vonaton) :) Köszi a támogatást, ez segít a legtöbbet :)

Karina írta...

Egyszer Anyahajótól olvastam valahol egy leírást, a sapka indulásánál hogy kell szaporítani. 6 láncszemmel indulunk, összekapcsoljuk. A második körben minden második szembe szaporítunk, a harmadik sorban minden harmadikba, a negyedikben minden 4-be, és így tovább, míg a kellő szélességet el nem érjük. Aztán már nem szaporítunk, csak amikor a kellő hossz is megvan, akkor a fejkörfogatra visszafogyasztani, hogy tartson. Nekem ez inkább a lazább horgolánál, egy-két ráhajtásos pálca, vált be vastagabb fonalnál. Sűrűbb horgolásnál lehet, hogy több szaporítás kell kezdetben, de a legjobb, ha van lehetőség menet közben a próbára. Ne add fel, néha fájdalmas a bontás, de hasznos :)) A horgolásnál legalább könnyű a fejtés után folytatni, a kötésnél kellemetlenebb fejteni és a tűre visszaimádkozni a szemeket :)