2010. február 8., hétfő

Virágos hatszög leírás



Ezt a mintát kb két hete találtam ki, mert a neten csak olyan hatszögletes elemekből álló holmikat találtam, amik csak színes fonalból mutatnak igazán. Addig kínlódtam, kísérleteztem, hurkoltam, bontottam, horgoltam, amíg ez a virágos hatszög "sült ki" belőle.
Készítettem hozzá egy képes leírást, remélem, követhető lett.


6 láncszemet horgolunk, körré kapcsoljuk, majd 12 rövidpálcát horgolunk rá körbe. 3 láncszem következik...


... ezt hozzáhorgoljuk a körhöz úgy, hogy egy szemet kihagyunk és a következő rövidpálca tetejébe szúrunk. 6 ilyen kis lapos hurokkal körbeérünk. A laposhurokra 1 rövidpálcát, 4 egyráhajtásos pálcát...


... majd ismét 1 rövidpálcát horgolunk. Olyan lesz, mint egy virágszirom. Mind a hat lapos hurokra ráhorgoljuk ezt a mintát. Ha körbeértünk, kapunk egy kis virágot:))) Utána a következő szirom tetején pálcaközről pálcaközre haladva áthurkolgatjuk a fonalat a szirom tetejéig...


...Sajnos nem tudom, mi a neve ennek a (nem)pálcának, vagy hogy létezik-e ilyen egyáltalán, de így szinte láthatatlanul kerül a fonal a szirom aljáról a tetejére. Ha itt tartunk, 6 láncszemet kell horgolni és azt a következő szirom tetejébe (a 3. és 4. pálca közé) visszahorgolni...


... Addig folytatjuk, amíg körbe nem érünk. Ezekre a nagy hurkokra horgoljuk majd rá a következő sorban a szirmokat. A szirmok mintája a következő: 1 rövidpálca, 4 egyráhajtásos pálca, 2 rövidpálca, 4 egyráhajtásos pálca és 1 rövidpálca.


Ha ezzel is körbeértünk, 6 láncszemet horgolunk...


... majd ezt a 6 láncszemes "farkincát" visszaöltjük a szirom közepén lévő "hullámvölgybe", a középső két rövidpálca közé. Ebből készítünk összesen 12-t, ezzel körbe is értünk.


Nem kell csüggedni, már az utolsó sor jön! Most alakítjuk ki a hatszög formát. Az előző sor első hurkára 2 láncszemből magasítást készítünk, majd horgolunk 2 egyráhajtásos pálcát. 2 láncszem jön, ez lesz az első csücsök. Ugyanerre a hurokra horgolunk 3 egyráhajtásos pálcát.


A következő hurokra 3 egyráhajtásos pálcát horgolunk. A harmadik hurokra 3 egyráhajtásos pálcát, két láncszemet, majd ismét 3 egyráhajtásos pálcát horgolunk. Ki is alakult az első oldal!!!


Ezzel a szisztémával körbeérünk, majd ennek a sornak a kezdő 2 láncszemes sormagasításának a tetejébe bökjük a horgolótűt és összekapcsoljuk vele az utolsó egyráhajtásos pálcánkat.

Körbeértünk. Készen vagyunk. És most lehet gyártani belőle vagy százat!!!

Kicsit elfáradtam a leírás elkészítésében... Úgyhogy nagyon remélem, hogy érthetőre sikeredett... Kattintsatok a képekre, úgy jobban látszanak a részletek!

Jó munkát!

21 megjegyzés:

Ledorka írta...

Hogy ez milyen gyönyörű! :))

Macus írta...

Ez jó!
És köszönet a sok-sok képért!

Natti írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Natti írta...

Én töröltem, mert nem jól írtam.
Helyesen így szól: Köszönöm szépen, kipróbáltam.

bolyet írta...

Nagyon szép minta, csodaszép ágytakaró készülhetne...!Jó lenne!

elina írta...

Nagyon tetszik es biztossan kiprobalom...koszonom.

Annás írta...

Aranyosak vagytok! Ezért a sok dicséretért megérte leírást készíteni :)

Cic írta...

Ez nagyon szép minta és igazán alapos leírás. Azt hiszem, ki kell(ene) próbálnom. :-)
Régóta nézegetem ezt a blogot (is), s bár ultra-kezdő vagyok, de szeretnék csatlakozni Hozzátok. Már írtam az itt megadott címre (yutekk), de eddig se kép, se hang... Tudna valaki segíteni?

Jandó írta...

Tényleg gyönyörű! Remek a leírás a képekkel, köszi.

Cicvarek, az az én címem, de eddig nem érkezett meg a leveled. Nem tudom mi lehet. Mindig visszaírok, amint tudok, lehetőleg még aznap. De akkor mindjárt írok is, megtaláltam a címed.

colette írta...

Annás ez nagyon klassz, a nagymamis négyzetet is a tiéd alapján horgoltam, remélem ez is menni fog:-)

Piszke írta...

Annás, ez igazán mutatós darab és sokoldalúan felhasználható. Én is megpróbálkozom vele. Pamut fonalból horgoltad? Kb. milyen vastagságú?

krisz írta...

Ez megint gyönyörű lett!Köszi hogy fáradtál vele és megosztottad velünk is!

Annás írta...

Mindenkinek köszönöm a dicséretet:)

Pamut fonalból horgoltam, a Cataniánál valamivel vastagabb, de lazább sodrású. A neve Castello és 3,5-ös tűvel készítettem. Így utólag belegondolva akár vastagabb horgolótűvel is horgolhattam volna, de most már így marad:)

Tündérlátta írta...

Lehet belőle sapkát összeállítani?

Annás írta...

Nem tudom, de majd kipróbálom, jó?

Tündérlátta írta...

Én is szeretném kipróbálni. Nővérem kért egy sapeszt, mintásat. Ezzel csodaszép lenne...

Lívi írta...

Mit fogsz készíteni belőle?
Vagy azt is kérdezhetném: mi mindent lehet hatszögből készíteni?
Nagyon szép!

Annás írta...

Ezekből a hatszögekből vállkendő lesz... egyszer.. valamikor... talán... Olyan sok egyforma kis darabkát kell horgolnom még hozzá!!!
Egyébként lehet ágytakarót, pokrócot, párnahuzatot, sálat, táskát, bármit összeállítani belőlük. Egyszerűen csak türelem és kitartás kell hozzá :)

Unknown írta...

Debcsillu htaására meghorgoltam a mintát! Remek a legírás, és a minta is szép, bár az én kezem alatt nem annyira mitn a tied, alatt, de ez már nem a mina hibája:D köszönöm

Atkáriné Terike írta...

Nagyon jó minta sokmindent lehet belőle összerakni! Én spárgából horgoltam hasonlókat nézzétek meg!
Ha kell valakinek a minta leírása,szivesenn felrakom!
http://szanter.blogspot.com/

Szila írta...

Nagyon klassz a minta, meg is csináltam:)!!! Szép munka, jó a leírás is hozzá!!!