2010. április 7., szerda

újabb blokkok

A hétvégén volt egy kis időm horgolgatni, így elkészítettem én is egy blokkot a közös takaróhoz. Bár akkor még nem voltam tag, mikor toboroztátok a jelentkezőket, de remélem, beszállhatok vele!:)
Aztán egy ideje piszkálta a csőröm a sok otthoni vékonyabb fonal, így kipróbáltam azt is, ilyen kis mini lett, majd összefabrikálom egy tűpárnává.
És kipróbáltam régi vágyam is, a 3D-s blokkot. Nem volt egyszerű, az első két virágnál azt se tudtam, mit hova kapcsoljak, de a végén csak kikerekedett a történet:))
Most csak ennyi, de egy táskát én is horgolok, remélem a héten már tudom mutatni a végeredményt. És egyből itt egy kérdés, ami foglalkoztat egy ideje - használati tárgyat milyen fonalból érdemes horgolni? Főleg táskára és takaróra gondolok. Ragaszkodtok általában a pamuthoz vagy az akril válik be jobban?

KicsiKató

13 megjegyzés:

Wattacukor írta...

Ezek csodaszépek!!!

Belinda írta...

Jól néz ki ez a 3D-s! :)

Annás írta...

Nagyon klassz ez a virágos blokk, ilyet még nem horgoltam. Nagyon nehéz?

Piszke írta...

Nagyon tetszenek a blokkjaid! :)

KicsiKató írta...

Annás, így utólag nem nehéz... Tulajdonképp megvan az első virág, utána körbe kis hatszemes hurkokat kell horgolni a meglévő szirmok alá, ezekhez a kis hurkokhoz... vagy inkább ívekbe kapaszkodnak a következő szirmok és így tovább. Ez is olyasmi, mint pl. varrásnál a Burda leírása, először sokszor kínainak tűnik, de a megfelelő pillanatban általában lehull a lepel az egyes lépésekről:)))

Annás írta...

Ki fogom próbálni :)

Zsófi írta...

Mivel általában blokkoljuk a tárgyakat, a pamut sem deformálódik. Hagyományosan pamutból készültek a horgolt terítők, törölközők, lepedők, de sokkal finomabb fonalakból, mint ami ma divatos.
A super-wash gyapjúk csodaszépek meghorgolva, azzal is érdemes foglalkozni.
Az akrillal meg könnyű dolgozni, és meglehetősen olcsó - a színválasztékról nem is beszélve.
Mindegyiknek van előnye is és hátránya is. Te melyiket szereted?

Szentpyr írta...

ez a virágos nekem is nagyon izgatja a fantáziámat! nagyon szép a tiéd és és ezt most már nekem is ki kell próbálnom!:)

KicsiKató írta...

Gyerünk-gyerünk, én most táskának horgolom (majd) az új virágosokat:)

Rp, azért is kérdeztem, mert anno mintha azt hallottam volna, hogy pl. fürdőruhának jobb a műszálas, mert a pamut vizesen nyúlik (mármint amikor egy kész fürdőruhára varrjuk a horgolt részt). Gondoltam, hátha van valami fortélya a többi használati tárgynak is.

Én eddig többnyire csak műszált használtam, néhány gyapjú keveréket is, de most szeretném kipróbálni a Rikker-féle gyapjút is. Jut eszembe, ezzel kapcsolatban mindjárt posztolok is egyet.

Zsófi írta...

Én a horgolt pamut dolgaimnál nem tapasztaltam eddig különösebb nyúlást. Viszont pamut kötőfonalat még nem használtam horgolásra, azt nem tudom, hogy viselkedik. (Mert a kötött pamut cuccaim viszont borzalmasan ki szoktak nyúlni...)

A gyapjúhoz. A zoknikötőkkel horgolni is nagyon jó, megtartják a rugalmasságukat. (Nekem a horgolás mindig keményebb, ezért is nem csinálok horgolt pulcsit, stb.) Viszont van itthon kétágas vastagabb nyersgyapjú, 4-5,5 kötőtűvel szoktam kötni belőlük, egyetlen egyszer próbálkoztam a horgolásukkal: nagyon nem tetszett, ami keletkezett. Durva és kemény tapintású lett, szőnyegnek elment volna, de még takarónak sem igazán.
Kíváncsi leszek a Te tapasztalataidra. :-)

Zsófi írta...

Ja, bocs - a múlt heti lámpaernyőm és a pókhálóm Halloweenre kötős pamut. Eddig nem nyúlt ki egyik sem, viszont jellemzően nem mosom ki egyiket sem... :-P

KicsiKató írta...

RP, az az igazság, hogy hűtlen gondolataim támadtak, nem horgolni, hanem kötni szeretném, ráadásul az egyágú változatát csipkének. Aztán majd meglátjuk...:))

Zsófi írta...

;-)
Majd megnézem nálad, mire jutottál. :-)